Osmanlı Saray mutfağında, hem lezzetinden, hem de şifasından dolayı hiç eksik edilmeyen demirhindi şerbetinin birçok faydası var. Demirhindi adı Arapça’da “hint hurması” demek olan “tamr-i hindimden gelir. Demirhindi şerbetinin ismi, tropikal bölgelerde yetişen demirhindi ağacından geliyor.
Osmanlı saraylarında ikram edilen bu şerbet lezzetli olduğu kadar aynı zamanda çok da şifalı bir içecek. İşte Demirhindinin Sağlık Açısından Faydaları. 1 – Demirhindi meyvesi kan lipidlerini düşürme ve kilo verdirici etkinliğinden dolayı kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir. (JambheshwarUniversity/ 2 – Boğaz ağrılarında suyu gargara şeklinde kullanılabilir. 3 – Ayrıca demirhindi suyu iltihabı’ göz hastalıklarında ve kuru göz tedavisinde kullanılır. 4 – Sarılık ve nezle tedavisinde yıllardan beridir kullanılan bir meyvedir. Soğuk algınlığına gelir. Balgam söktürücü özelliğe sahip. 5 – İçeriğinde bulunan A, C ve E vitaminleri; selenyumdan dolayı kanserle mücadele için iyi bir antioksidan kaynağıdır. – Ateş düşürücü ve soğuk algınlığından koruyucudur. (J.Ethnopharmacol/2010) Meyvesinin yenilebilen kısmına 1 litre kaynatılmış su eklenerek 1 saat bekletilir. Biraz bal ile tatlandırılır. Bu su, içilerek ateş düşürücü olarak fayda verir. 7 – Sindirime yardımcıdır. Kabızlık giderici olarak çok iyi sonuç verir. Laksatif etkisi Afrika ülkelerinde yıllardan beri bilinir ve tedavide kullanılır.
8 – Cilt inflamasyonlarında kullanılır. Ciltteki lekelere ve çillere karşı renk açıcıdır. – Hipertansiyon, obezite, kan kolesterol ve trigliserid yüksekliği, bozulmuş açlık glikozuyla karakterize metaboliksendrom tedavisinde etkindir. (ZahedanUniversity/2011) 10 – Barsak spazmlarında rahatlatıcı etkisi mevcuttur. (University of Malakand/2010) Ayrıca bağırsak gazını söktürür. Bağırsak parazitlerine iyi gelir. 11 – Ülser tedavisinde yeni bir ajan olabilir; çünkü ülserde mide asit salgısını azaltıcı etkisi bulunur.(RayatandBahralnstifu/2011) 12 – Safra kesesi rahatsızlıklarında tedavi edicidir. – Ağrılı ve şiş eklemlerde meyvesinin yenilebilen kısmı kullanılır. Romatizma ve kas ağrılarına ve ayrıca vücut ve eklem ağrılarına iyi gelir. Filleri bile sakinleştiren çok özel bir ağrı kesicidir o. 14 – Bazı mide ağrılarına ve mide ekşimelerine iyi gelir. Kusmayı önler.
15- İştah açıcı bir özelliği var. Ağız kokusunu giderir. 16 – Serinlik ve rahatlık verir. Susuzluğu giderir. Her öğün bir su bardağı tüketin Peki Demirhindi Şerbeti Nasıl Yapılır? Malzemeler 200 gr. demirhindi 2 litre su 2 adet karanfil 1 adet çubuk tarçın 1 su bardağı toz şeker 1 yemek kaşığı bal 2-3 dal adaçayı 1 tutam ıhlamur 1 baş zencefil Hazırlanışı Demirhindilerin kabuklarını ayıklayın. Ayıkladığınız demirhindileri tencereye alın. Üzerine suyu koyun ve 1 gece bekletin. Demirhindilerin üzerine karanfil, çubuk tarçın, ıhlamur, adaçayı, bal, zencefil ve toz şekeri ekleyerek kaynatın. 1 saat sonrasında kısık ateşte kaynattığınız şerbeti ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Soğuyan şerbeti süzün ve buzdolabında soğutarak servis yapın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.