25 Eylül 2012’de Afyonkarahisar’da meydana gelen ve 25 askerin şehit olduğu, 8’i asker 11 kişinin yaralandığı mühimmat patlamasının duruşmasına devam edildi.
Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görülen davanın duruşmasında, patlama sırasında yemekhanede bulunan ve nöbet tutan askerlerden sorumlu olarak görev yapan asker Hasan Gökdeniz tanık olarak dinlendi. Gökdeniz, şehit aileleri avukatlarından Altan Ulutaş’ın sorusu üzerine, nizamiyede bulunan güvenlik kameralarının çalışmadığını, monitörlerin bulunmadığını ve bölük içindeki depolarda da kamera sisteminin bulunmadığını söyledi. Mahkeme heyeti tanık Gökdeniz’in ardından iki tanığın da yazılı beyanlarını okudu.
Beyanların okunmasının ardından avukat Altan Ulutaş, patlamadan bir gün sonra olay yeri inceleme ekipleri tarafından çekilen keşif görüntülerini mahkemeye sundu. Görüntüleri çeken görevlilerin şehit Emre Yıldırım’ın cesedinin video kaydı sırasındaki konuşmalarına dikkat çeken Ulutaş, bir görevlinin kısık sesle “patlatmışlar bu şoförüydü” dediğini iddia ederek, görüntünün detaylı olarak incelenmesi gerektiğini talep etti. Ulutaş ayrıca, çekilen keşif görüntülerinin bazı bölümlerinin eksik olduğunu ve 218 fotoğrafın silindiğini öne sürdü.
Şehit Onur Fikret Dülger’in babası Zekai Fırat Dülger, oğluna ait askeri kimlik, bir miktar para ve banka kartının kendilerine teslim edilmediğini ve bu eşyaların Ankara Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildiğine dair belgeyi mahkeme heyetine sundu. Dülger ayrıca, 19 şehidin kimliklerinin ailelere iade edilmediğini kaydederek, bahse konu kimliklerin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiğini söyledi ve kimlikleri istediklerini belirtti. Mahkeme heyetini eleştiren Dülger, “Burada en başından beri tiyatro oynanıyor. Mahkemenin tarafsızlığına inanmıyorum. Acıyı yaşayan benim, bunu siz anlayamazsınız. Değil çocuğunuzu, kendi tırnağınızı bile veremezsiniz. Size hakkımı helal etmiyorum. Hem bu dünyada hem de öbür dünyada iki elim yakanızdadır” dedi.
Savcı Albay Erol Er ise, Ulutaş’ın iddia ettiği silinen fotoğraf ve video kayıtları konusunda inceleme başlatılmasını talep etti.
Çeşitli kurumlara yazılan talimatları okuyan mahkeme heyeti, olay yerinde keşif görüntülerinin çekiminin kim tarafından yapıldığının tespiti, görüntüdeki ses çözümü için video kaydının Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı’na gönderilmesi, şehit ailelerinin talebi olan sanıkların duruşmaya getirilmesinin reddine, nizamiye girişindeki kameraları bağlı olduğu bir monitörün bulunup bulunmadığının sorulmasına, olay yerinde çekilen fotoğraf ve görüntülerin ham hali için Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığı ve Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına karar vererek, duruşmayı 8 Temmuz 2015 tarihine erteledi.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.