Akciğer Kanserinin En Sinsi 9 Bulgusu..
11 Mayıs 2022 Çarşamba 00:49Dünyada ve ülkemizde süratle yaygınlaşan akciğer kanseri erkeklerde prostat, bayanlarda ise meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser cinsi olarak belirleniyor. En korkutucu kanser cinsleri arasında ilk sıralarda yer alan bu kanserin en sinsi 9 bulgusunu Doç. Dr. Serkan Apaçık söyledi… Hem erkeklerde hem de bayanlarda en sık vefat sebebi olan akciğer kanseri sinsi bir biçimde ilerleyerek çoğu zaman hiçbir bulgu vermemektedir. Bir Hayli birey akciğer kanseri olduğunu, başka bir hastalık nedeniyle akciğer röntgeni sürüklettiğinde öğrenmektedir.
Sürekli soluk darlığı ve hırıltılı solunum Geçmeyen ve giderek çoğalan öksürük, kanlı balgam. İştah kaybı ve kilo kaybı Göğüs, sırt, omuz, kürek kemiği, kol ve bacak ağrısı. Ses kısıklığı Yutma güçlüğü.Göz kapağında düşme Tekrarlayan enfeksiyonlar.Parmaklarda çomaklaşma.
İçme suları bile Genetik etkenler, asbest, radon gazı, hava lekeliliği, içme sularında bulunan yüksek seviyedeki arsenik madde sebebiyle tehlike altında bulunan şahıslar ise yaşam koşullarını düzenleyerek bu tehlikeyi en aza indirebilir.
Sigaranın başlıca faktörlerden biri olduğu akciğer kanseri, kansere bağlı ölümlerde ilk sıralarda yer alıyor. Oysa erken evrede yakalandığında hastalığın tedavi şansı yükseliyor.
Akciğer kanseri yapısal olarak normal akciğer dokusundan olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle (tümör) oluşturmasıyla başlıyor. Burada oluşan kitle öncelikle bulunduğu ortamda büyüyor, daha ileri aşamalarda ise çevre dokulara veya dolaşım yoluyla uzak organlara (karaciğer, kemik, beyin, vb) yayılarak hasara yol açıyor.
Akciğer kanseri oldukça yaygın bir kanserdir. Tüm kanserlerin yüzde 1216’sının, kansere bağlı ölümlerin ise yüzde 1728’inin nedenini oluşturuyor. Üstelik hem kadın hem de erkeklerde kansere bağlı ölümlerde birinci sırada yer alıyor.
Belirtiler
Giderek Artan Öksürük
Akciğer kanserinin ilk belirtileri arasında yer alan öksürük, çoğunlukla başka nedenlere bağlı olduğu düşünülerek yeterince önemsenmiyor. Oysa iki haftadan uzun süren, giderek artan ve nedeni belirlenemeyen inatçı öksürük, akciğer kanserinin temel göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı balgamda kan görülmesi veya balgam renginin koyu kahverengi olması da akciğer kanserinde önemli belirtiler olarak biliniyor.
Göğüs Ağrısı
Yine pek çok nedenden kaynaklanabilen göğüs ağrısı da, aslında akciğer kanserinin temel belirtileri arasında yer alıyor. Göğüs ağrısı derin nefes alırken, öksürürken veya gülerken artıyorsa zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekiyor.
Nefes Darlığı
Nefes darlığı ve hırıltılı soluma gibi solunumsal belirtiler akciğer kanserinin tüm evrelerinde ortaya çıkabiliyor. Sinsi gelişen akciğer kanserinin önemli bir göstergesi olan nefes darlığı, gerektiği şekilde önemsenmiyor. Yaşlı ve kilolu kişiler nefes darlığını yaşlarına bağlarken, genç kişiler de işlerinin yoğunluğundan doktora gitmeyi ihmal ettiklerini belirtiyorlar. Ancak akciğer kanserinde erken tanının hayati öneme sahip olduğunun unutulmaması gerekiyor.
İştahsızlık ve Kilo Kaybı
Özellikle aktif sigara içen kişiler, iştahsızlığı olursa mutlaka bir doktora danışmalı. Nedeni belirlenemeyen kilo kaybı da akciğer kanserinin önemli belirtileri arasında yer aldığından, ihmal edilmemeli.
Ses Kısıklığı ve Yutma Güçlüğü
Akciğer kanserinin belirtilerden biri olan ses kısıklığı ve yutma güçlüğü de tıpkı diğer belirtiler gibi birçok nedenden kaynaklanabiliyor. Buna karşın soğuk algınlığı gibi bir durum olmaksızın gelişen ses kısıklığında da doktora görünmek gerekiyor Teşhis için kişinin yakınmaları, öyküsü ve muayene bulguları oldukça önem taşıyor.
Halsizlik
Akciğer kanserinde çabuk yorulma, sürekli yorgunluk hissi ve halsizlik de atlanmaması gereken, sık görülen belirtiler arasında. Türkiye’de çok yaygın olan demir eksikliği anemisinden mevsimsel şartlara, günlük hayatın yoğun koşuşturmacasından psikolojik sıkıntılara dek birçok nedenden kaynaklanabilen halsizlik günlük hayatı olumsuz etkilemeye başladıysa ve solunum şikayetleri de eşlik ediyorsa akciğer taraması yaptırılmasının ihmal edilmemesi gerekiyor.
makalemizin devamını görsele tıklayarak devam edebilirsiniz
Tüm Hakları Saklıdır © 2014 Haberdarım | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Haber Yazılımı: So Bilişim
Haber Yazılımı: So Bilişim