Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yeni cadde ve bulvarlarla Başkent modern bir görünüme kavuşturulurken, bordür-tretuvar çalışmaları ile de kaldırımlar daha sağlam, estetik ve kullanışlı hale getiriliyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından 2014 yılında Ankara’da 1 milyon 6 bin 840 metrekare tretuvar, 815 bin 500 metre bordür, 26 bin 829 adet bariyer döşendi. 2015 yılının ilk üç ayında ise yaklaşık 202 bin metrekare tretuvar, 162 bin metre bordür, 6 bin 263 adet bariyer döşendi.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Vedat Üçpınar, geçen yıl yapılan kaldırım çalışmaları ile Büyükşehir Belediyesi’nin bir rekora daha imza attığını söyledi. Üçpınar, 30 Mart yerel seçimleri sonrası Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanına giren yeni ilçe ve mahallelerde de çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Ankara merkez ve ilçelerde kaldırım, tretuvar, bordur ve bariyer çalışmaları hızla sürüyor” dedi.
Başkent’te kaldırım yapımında bazalt kaplamalı beton blok kullanıldığını belirten Üçpınar, böylelikle kaldırımların çok daha sağlam ve dayanıklı olduğunu söyledi. Üçpınar, “Andezit taşı ile yapılan kaldırımlar daha dayanıksız olduğu için kaldırımlarda çökmeler ve taşlarda oynamalar meydana gelebiliyordu. Bazalt kaldırım çalışmalarında 10-15 cm yüksekliğinde stabilize sıkıştırma malzemesi, onun üzerine 10-15 cm yüksekliğinde gro beton ve onun da üzerine 15 cm kalınlığında bazalt kaplamalı beton parke yapılarak neredeyse 45 cm yüksekliğinde radye temel inşa ediliyor” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından standartlara uygun olarak engellilere özel kılavuz ve uyarıcı kaldırım çalışmaları da sürüyor. Görme engellilerle ilgili beton kaldırım iz yolu çalışması yaptıklarını belirten yetkililer, engellilere yönelik kaldırım çalışmalarıyla pek çok engellinin kaldırımları daha rahat ve güvenli bir şekilde kullanabildiğini söylediler. 2014 yılında görme engellilere yönelik toplam 367 bin 124 metre iz yolu, 2015 yılının ilk üç ayında ise yaklaşık 94 bin metre iz yolu yapıldığını ifade eden yetkililer, iz yollarının mevsim şartlarına uygun özellikle de kışın donma ve kaymaya karşı özellikte yapıldığını kaydettiler. Engellilerle ilgili erişilebilirlik çalışması kapsamında kaldırımlarda engelliler için rampalar yaptıklarını belirten yetkililer, özellikle görme engelliler için ise 10-15 cm kalınlığında görme engelli (kılavuz) beton parke, 10-15 cm kalınlığında noktalı görme engelli (uyarıcı) beton parke yapıldığını söylediler.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.