Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, arıcılıkta istenilen düzeyde verim alabilmek için, her mevsim yapılması gereken işlemlere dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, çalışmaların en yoğun geçtiği dönemin ise ilkbahar olduğunu söyledi.
Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, bahar mevsimiyle birlikte arılara gerekli bakımın yapılması gerektiğini ifade etti. İlkbahar kontrollerinde amacın arıların kışı nasıl geçirdiklerinin tespit edilmesi olduğunu belirten Yılmaz, "İlkbahar bakımlarında amaç, kovanda mevcut gıda miktarını, ana arının varlığını, yumurtlama durumunu, işçi arı miktarını, kovanda hastalık olup olmadığını kontrol etmektir. Arılarda ilk kontroller, havaların ısındığı, erik ağaçlarının çiçek açmasından itibaren güneşli açık günlerde sıcaklığın 14-17 derecenin üzerinde olması halinde saat 11-14 arasında yapılabilir. Özellikle ilk kontrollerde koloniler üşütülmemelidir. Arıların uçuşa çıktıkları zamanlarda kovan dip tahtası temizliği yapılabilir. Dip tahtası üzerinde görülen kırıntı ve artıklar incelenerek koloni hakkında bilgi sahibi olunabilir" dedi.
"ANA ARI KOLONİNİN DEVAMINI SAĞLAR"
Bakımlarda arı kovanlarında bulunan çerçevelerin bakımına özen gösterilmesi gerektiğini aktaran Yılmaz, ana arının önemine vurgu yaptı. Ana arının koloninin geleceğini etkilediğini ifade eden Yılmaz, "Çerçeve kontrolünde küflü, aşırı esmerleşmiş ve kırık petekli çerçeveler kovandan çıkartılarak ihtiyaç varsa yerine önceki yıldan kalan temiz petekler verilmeli, işlenmiş petek yoksa yerine temel petek verilmelidir. Kovan içindeki mevcut arı miktarı çerçeveleri doldurmuyorsa arısız çerçeveler alınarak alan daraltılmalı, kuluçkalık çerçevelerinin her yıl yarısı değiştirilmelidir.Kolonide ana arının olup olmaması koloninin sürekliliğini doğrudan etkileyen bir faktördür. Ana arı olup olmadığı mutlaka kontrol edilerek olmadığı anlaşılırsa ya yeni bir ana arı verilmeli ya da başka koloni ile birleştirilmelidir" diye konuştu.
"BESLEME AKŞAM ÜZERİ YAPILMALI"
Arıların ilkbahar beslenmesinde dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, "İlkbahar bakımında besin kontrolü yapılmasında amaç, kovandaki bal, polen miktarının belirlenmesidir. İlkbahar beslemesi kovan içindeki gıda kaynaklarının kalite ve miktar olarak yetersiz olması durumunda yavru gelişimini teşvik için yapılan yemlemedir. Erken ilkbaharda yapılan kontrollerde besin stokunun yetersiz olduğu görülürse bal ve pudra şekerinden yapılan kek ya da şeker şurubu ile besleme yapılabilir. Bu dönemde yapılacak besleme hem açlık riskine hem arı ailesinin gelişmesine katkıda bulunur. Kullanılan besleme şekeri rafine şeker olmalı, bunun dışındaki besinler verilmemelidir. İlkbaharda yapılan şurup beslemelerinde yağmacılık olabileceğinden önlemler alınmalı, besleme işlemi akşamüzeri geç saatlerde yapılmalıdır. Polen yokluğunda yavru üretiminin durduğu unutulmaması gereken bir durumdur. Polen gelmediği zamanlarda ise beslemeden kaçınılmalıdır. Son olarak şuna değinmek isterim.İlkbahar kontrolünde yapılması gereken diğer önemli kontrollerden birisi de hastalık ve parazit kontrolüdür. Arıcılıkta yıl boyu görülebilecek nosema, yavru çürüklüğü ve paraziter hastalıklara karşı uyanık olunmalıdır. Varroa parazitine karşı erken ilkbahar mücadelesi uygun zamanda, dozda, ruhsatlı ilaçlar ile eksiksiz yapılmalıdır" şeklinde konuştu.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.