Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Mart ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.
2015 Mart ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 1,19, Yİ-ÜFE’de yüzde 1,05 olarak açıklandığını kaydeden Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 7,61, üretici fiyatlarında yüzde 3,41 olarak artış gösterdiğini bildirdi. Antalya’da Mart ayında enflasyonun son yedi yılın en üst seviyesinde gerçekleştiğini ifade eden Çetin şunları kaydetti:
"Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 2,47 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşmiştir. Bunu yüzde 1,42 ile lokanta ve oteller ve yüzde 1,22 ile eğlence ve kültür grubu izlemiştir. Haberleşme ve alkollü içecekler, tütün gruplarında ise sırasıyla yüzde -0,03 ve yüzde -0,01 oranlarında düşüş gözlenmiştir. Yıllık bazda ise en yüksek artışların sırasıyla yüzde 14,12 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 12,76 ile lokanta ve oteller gruplarında gerçekleşerek iki haneli rakamları görmüştür."
TÜFE’de yüzde 1.19 artışın 0.61’inin gıda, 0.14’ünün akaryakıt ve 0.12’sinin ise su, elektrik, doğal gaz kalemlerini içeren konut grubu fiyatlarından kaynaklandığını ifade eden Çetin, "Biber, portakal gibi Antalya ürünlerinde fiyatlar mart aynın son günlerine kadar geçen yıl ile aynı kalırken son günlerde yağışlar ve üretim azalması nedeniyle yükselmiştir. Piyasada arz talep dengesini sağlayacak bir kurumsal yapının olmaması, tedarik zinciri ve perakende ticaret yapısındaki verimsizlik aynı anda hem üreticiyi hem de tüketiciyi ezmeye devam etmektedir. Sebze ve meyve fiyatları Antalya’dan İstanbul’a giderken değil, Kumluca’daki seradan çıkıp Antalya’daki markete geldiğinde katlanmaktadır. Dolayısıyla Türkiye ekonomisi bir taraftan 2009 yılından sonraki en büyük durgunluğu yaşarken, dünyada petrol, emtia ve gıda fiyatlarının düşmeye devam ederken verimsizlik ve dövize bağımlı maliyet artışı nedeniyle yüksek enflasyon bedelini ödemeye devam etmektedir" dedi.
TÜFE’de özel kapsamlı veya çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüşün, ekonomideki durgunluk ve gıda fiyatlarında yaz etkisiyle önümüzdeki aylarda düşüş görüleceğini de sözlerine ekleyen Çetin, enflasyonda düşüşün üretim artışı ve verimlilikle değil, durgunluk sonucunda olduğu sürece Türkiye’nin enflasyon sorununu çözmüş olmayacağına dikkat çekti. Çetin sözlerini şöyle sürdürdü:
"ÜFE İSE, 2014 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,05, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 2,60 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,41 artış göstermiştir.Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 4,68 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,98 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,51 düşüş ve su sektöründe yüzde 0,53 artış olarak gerçekleşmiştir. Üretici fiyatlarındaki artışında başta enerji ve akaryakıt olmak üzere döviz kurundaki artışa bağlı maliyet artışından kaynaklandığı görülmektedir. TUİK bülteninde ham petrol fiyatlarında aylık yüzde 41’lik artışın birikimli kur etkisi değilse bir hatalı girişten kaynaklanmış olabileceğini düşünüyoruz. Ancak her durumda tüm ithal girdilerde kur kaynaklı maliyet-fiyat artışları ile durgunluğun devam ettiği görülmektedir. Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık yüzde 1,24, üç aylık yüzde 2,90 ve yıllık bazda yüzde 7,61 olarak gerçekleşmiştir. Enflasyon aylık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde, üç aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında kalmıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda on birinci, üç aylık bazda on dokuzuncu, yıllık bazda ise on yedinci bölge konumunda yer almıştır."
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.