Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Tarımsal Gözlem İstasyonunu tanıtarak, " Türkiye’nin her yerinde kurduğumuz zirai gözlem ve ölçüm istasyonundan veriler elde ediyoruz. Şuanda 400 tane, yıl sonuna kadar bin 200’e kadar ulaşacak"dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi (TARSEY) kapsamında kurulan ‘Tarımsal Gözlem İstasyonu’nu tanıttı.
Çubuk’ da ki zirai gözlem ve ölçüm istasyonu hakkında bilgi veren Bakan Eker, “TARSEY hakikatten dev bir proje oldu. Dünya da ilk ve tek, kırk iki ayrı veri tabanının tamamını entegre ediyor, birleştiriyor ve çiftçinin hizmetine sunuyor. Tüketicinin de hizmetine sunuyor. Türkiye’de sadece tarımda değil, bilişim ve teknoloji alanında da Türkiye’nin ulaştığı seviyeyi dünyaya bu proje bir kez daha anlatmış olduk. Nasıl her vatandaşımızın kimlik numarası varsa şimdi 32 milyon 500 bin Türkiye’de ki toplam arazi parselinin de her birinin numarası var. Dijital ortamda her bir parsele ait büyüklüğü ne kadar, denizden yüksekliği ne kadar, toprak özellikleri, verimliliği ne? Bütün bunlara ait bilgilerin hepsi bu sistem de kayıtlı” diye konuştu.
‘Uydu görüntüleri ile biz tarım parsellerine ait verileri ölçüyoruz’ diyen Eker, “Türkiye’nin her yerinde kurduğumuz zirai gözlem ve ölçüm istasyonundan veriler elde ediyoruz. Şuanda 400 tane, yıl sonuna kadar bin 200’e kadar ulaşacak. Bakanlığımız kayıt sistemleri ve çiftçilerin tarım bakanlığına yaptıkları kayıtları var. O kayıtlardan veriler alınıyor” dedi.
Tarımsal Gözlem İstasyonu’nun özelliklerini anlatan Bakan Eker, “Tarladan sofraya izlenen, kontrol edilen ve planlanan bir yapı oluşturulabilecek. Bu uydulardan aldıklarımızla, devletin kayıtlarımız bütün bunların tamamı zirai gözlem ve ölçüm istasyonlarından alınanlar bir sistem içerisinde birleşiyor. Çiftçi de, diğer devlet kurumları da buraya ulaşabilecek. Türkiye’de bu istasyonların 400 tane hala çalıştığını söyledi. Bin 200’e bunları çıkarıyoruz. Bunların yerden yüksekliği 11 metre, bu istasyonların 360 derece görme özelliği var. Duyma ve konuşma özelliği var. Hem duyuyor, konuşuyor hem de fotoğraf çektirip hafızasına kaydediyor. Yüz tanıma özelliği var. Her birisi bakışta yaklaşık yüz dönümlük bir araziyi ölçüyor. Net bir şekilde görüyor. Kameralar gece görüş özelliğine sahip. Türkiye’nin her yerinde kurduğumuz zirai gözlem ve ölçüm istasyonundan veriler elde ediyoruz. Eğer tehlikeli bir durum varsa jandarmaya kontrollü olarak durumu bildiriyor. Hatıra fotoğrafı çekiyor, istek parça çalıyor, ayarlarsanız ezan okuyor. Bölgede yaşayan çiftçiye biz tabletler verdik. Çiftçi tabletinde ki programla buradan bilgileri evinden de alabiliyor” ifadelerini kullandı.
Bakan Eker, konuşmasının ardından çiftçilere tablet dağıttı.
Zirai gözlem ve ölçüm istasyonuyla konuşan Bakan Eker, istasyondan gündem hakkında bilgi aldı. Son olarak istasyondan bir şarkı çalmasını isteyen Eker, hayatını kaybeden Türk pop sanatçısı Kayahan’ın ‘Bizimkisi bir aşk hikayesi’ parçasını çalmasını istedi.
Bakan Eker, program öncesinde yol kenarında bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Nikrat Kirliliği Mobil Analiz Laboratuvarı’ nı denetleyerek, görevlilerden bildi aldı.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.