Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı istihdam ve sanayi üretimi paketi ile ilgili, “Gelir eşitsizliğini ortadan kaldıran, iç piyasaya, pazara yönelik ve ekonominin çarklarını hızlandıracak önemli bir adım" dedi.
Bakan Işık, katıldığı bir televizyon programında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı istihdam ve sanayi üretimi paketi ile değerlendirmede bulunarak paketin üretimi artıracağını ve yeni istihdam alanları oluşturacağını söyledi.
Destek paketini, "gelir eşitsizliğini ortadan kaldıran, iç piyasaya, pazara yönelik ve ekonomininçarklarını hızlandıracak önemli bir adım" olarak tanımlayan Bakan Işık, yüksek teknolojili ürünlerdeki yüzde 4 olan ihracat payının artırılmasını hedeflediklerini dile getirdi.
Bunun için nitelikli insan gücüne ihtiyaç olduğunu aktaran Işık, yüksek teknolojili üretime 5. bölge teşviği vereceklerini belirtti.
Bakan Işık sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yatırımcı Türkiye’nin 5 ve 6. bölgesinde nitelikli insan gücü bulamayacağı için yüksek teknoloji yatırımlarını düşük tutuyordu. Artık Türkiye’nin neresinde yaparsan yap 5. bölge teşviği vereceğiz diyoruz, bu yatırım OSB içinde olursa 6. bölge teşviği veriyoruz yani yatırımı Hakkari’de yapmakla İstanbul da yapmak arasında fark olmayacak bu çok önemli teşvik, imalat sanayinin yüzde 90’ı bir ve ikinci bölgede bulunuyor, örneğin İzmir teşvik alamamaktan şikayetçidir artık İzmir’in Gümüşhane gibi daha çok teşvik alan başka illerden farkı kalmıyor."
Paketteki bakanlığını ilgilendiren bir diğer konu olan ARGE ve tasarım başlığını da ele alan Bakan Işık, tasarım ofislerinin tıpkı ARGE merkezleri gibi destekleneceğini ifade etti.
Tasarımının üretici tarafından yapılmasının ürünün katma değerini artırdığını anlatan Bakan Işık, dış rekabetin ve ihracatın anahtarının buradan geçtiğini vurguladı.
Tasarım ofislerine ilişkin düzenlemenin kanunlaşma aşamasına geldiğini belirten Işık,ihracatta ki mevcut kg satış fiyatının 1,7 dolar olduğunu bunun 3 doların üzerine çıkarılmasıyla 2023 hedefi olan 500 milyar dolarlık ihracat rakamının kolaylıkla yakalanacağını söyledi.
Işık, şöyle devam etti:
"10 kişi çalışan tasarım ofisi aynı arge merkezi gibi desteklenecek, ihracatta kg satış fiyatımız 1.7 dolar üç doların üzerine çıkarsak 500 milyar hedefimizi kolay yakalarız, bu arge ve inovasyonla bu sağlanacak. KOBİ’lerin tasarım ofisi kurma imkanı yoksa, kurulanlardan hizmet alırlarsa yineciddi vergi avantajından faydalandıracağız. KOBİ’ler tasarıma yönelirse karlılığı artıyor, tasarım daha fazla yatırım ve ihracatı getiriyor."
Paketteki finansmana erişimle ilgili yenilikleri de sözlerine taşıyan Işık,
pozitif ayrımcılık yapılarak özellikle kadın girişimcilere yüzde 85 oranında garanti fonu kullandırılması başlığını şöyle özetledi:
"Kredi Garanti Fonu’nun riskli kredilere teminat oluyor, böylelikle girişimcinin ciddi teminat göstermesi gerekmiyor, KGF teminatı ile kredi kullanıp yatırımını yapıp işini büyütecekler. Riskli alacaklarda tavanı 3 milyara çıkarıyoruz. Kadın girişimcinin 100 bin liralık kredi için 15 bin liralık teminat göstermesi yeterli olacak. Bunlar ek kolaylıklar zaten kadın girişimcilere karşılıksız 36 bin TL veriyoruz."
Işık, KOBİ’lerin kredi kullanırken teminat gösterme sorununun da ortadan kaldırıldığını söyleyerek, makinelere plaka verilmesi suretiyle kayıt altına alınıp bunların bankalara teminat olarak gösterilmesinin önünün de açıldığını duyurdu.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.