Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sanayi üretimi zor geçen kış koşullarına rağmen beklentilerin ötesinde büyüdüğünü söyledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yaptığı yazılı açıklamada, Şubat ayına ilişkin sanayi üretim verilerini değerlendirdi. 2015 yılı Şubat ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1 arttığını bildiren Işık, “Arındırılmamış endekste de benzer şekilde artış yüzde 1 seviyesindedir. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde bir önceki aya göre yüzde 1,7 artış olmuştur.
Sanayi üretimi zor geçen kış koşulları ve dünya piyasalarında yaşanan çalkantılara rağmen beklentilerin ötesinde büyümektedir. Sanayi üretiminin artışında iç talebin etkisi daha belirgin görülmeye başlamıştır. Özellikle dayanıklı tüketim mallarında ve yatırım mallarında hem aylık hem de yıllık üretim artışları iç talepte canlanmaya işaret etmektedir” ifadelerini kullandı.
İhracat pazarlarımızda ve çevre ülkelerde yaşanan gelişmeler ile euro/dolar paritesinin getirdiği maliyet baskısı sanayi üretimimiz üzerinde sınırlayıcı etkisini sürdürdüğünü kaydeden Işık, “İhracat pazarlarındaki tüm bu gelişmelere rağmen ihracat miktar endekslerinin arttığını görmek, miktar cinsinden ihracatın büyüdüğünü görmek sevindiricidir. İhraç ettiğimiz ürünlerin yüzde 95’inin sanayi ürünlerinden geldiğini düşünürsek bu durum sanayicilerimizin başarısının göstergesidir. İlk çeyrek verileri değerlendirilirken geçen yılın ilk çeyreğinde yüksek gelen sanayi üretiminin getirdiği baz etkisini de göz önüne almak gerekir. 2015 yılının ikinci çeyreğinden itibaren hem ülke büyümesinin hem sanayi üretiminin daha da hızlanacağını, yılın ikinci yarısından itibaren ise bu hızlanmanın daha belirgin olmasını bekliyoruz. Bu hızlanmada geçen yıl Dünya’da yaşanan belirsizlik nedeniyle ertelenen yatırım ve tüketim taleplerinin yılın ikinci yarısından itibaren hayata geçecek olması, Euro Bölgesi’nde parasal genişlemenin sonuçlarının görülemeye başlanacak olması, petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşüşünün etkisinin yılın ikinci yarısından itibaren fiyatlara yansıması, 2014 yılının ikinci yarısından itibaren görülen düşük baz etkisi belirleyici olacaktır” ifadelerini kullandı.
Bakan Işık, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Hükümetimiz sadece kısa vadeli büyümeyi değil, uzun dönemli ve sürdürülebilir bir büyümeyi de desteklemek amacıyla gerekli adımları atmaktadır. Son açıklanan ‘İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi’ de bu yönde atılan önemli adımlardandır. Paket ülkenin üretim altyapısını geliştirmek, uzun dönemli ve yüksek katma değerli üretim yapısına geçişi hızlandırmaya dönük teşvik ve destekler içermektedir. Özellikle yüksek teknoloji ürünleri üretiminin öncelikli alanlar kapsamına alınıp beşinci bölge desteklerinden faydalanacak olması, Ar-Ge’ye dayalı yatırımlar için finansman desteğinin gelmesi ve tasarımın daha fazla teşvik edilmesi sanayide dönüşümü ve rekabetçiliği hızlandırmaya dönük adımlardır”.
Önümüzdeki dönem Türkiye’nin bir yandan büyümeye devam ettiği bir yandan da sanayi de dönüşümü gerçekleştirdiği, kırılganlıklarını azalttığı ve rekabetçiliğini artırdığı bir dönem olacağını bildiren Işık, Türkiye tüm kurumların desteği ve sanayicilerin dinamik yaklaşımları ile birlikte bu dönüşümü yapacak güçte olduklarını vurguladı.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.