Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, "Hem 2016 hem 2020 için sporcularımıza yönelik bir cep harçlığı, katkı verme anlamında düşündüğümüz 4 bin sporcuya asgari ücrete kadar destek vermek istiyoruz" dedi.
Samsun’un ev sahipliği yaptığı Judo Grand Prix müsabakalarını takip etmek için Samsun’a giden ve bazı temaslarda bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ülke TV televizyon kanalında Ömer Önder’in sunduğu "Spor&Spor" programının canlı yayın konuğu oldu. Bakan Çağatay Kılıç, gençlik, spor ve tesis konularında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Samsun’un spor anlamında önemli projelere imza attığını söyleyen Bakan Kılıç, "Dün yaptığımız görüşmelerde, özellikle yabancı misafirlerle yaptığımız görüşmelerde gerçekten çok büyük bir mutluluk vardı. Artık Türkiye bu tip organizasyonları çok rahat bir şekilde yapabiliyor. Çok bir farklı noktaya geldik" dedi.
"İSTENİLEN NOKTADA DEĞİLİZ"
Brezilya’nın ikinci en büyük kenti olan Rio de Janeiro’da 5-21 Ağustos 2016 tarihleri arasında düzenlenecek olimpiyatlara kısa bir süre kaldığına işaret eden Bakan Kılıç, "Bütün spor camiamız artık olimpiyatlara hazırlanmalı. Zaten şu anda federasyonlarımızla yaptığımız toplantılar var. Bazı kesimler bizi eleştirdi o noktada, ’herkes çalıştay yapıyor’ diye ama öyle değil. Şuan ciddi anlamda kendilerine bir yol haritası çizmiş, rakiplerini takip ve analiz eden, kendi sporcularımız nezdinde de hazırlıklarına devam eden bir spor yapımız var. İstenilen noktada değiliz ama geçmişe oranla daha iyiyiz, daha da iyi olacağız" ifadelerini kullandı.
"2020 İÇİN YOL HARİTAMIZ BELLİ"
2020 olimpiyatlarına yönelik hazırlıklara da değinen Kılıç, "Şu andaki hedefimiz 2016 Rio Olimpiyatları. Hem katılım anlamında hem de orada alacağımız sonuçlar anlamında çalışmalarımızı yapıyoruz. 2020 için de şimdiden çalışmaya başladık. Bunun özellikle altını çizmek istiyorum" dedi.
"2016 çalışmalarımız tam hızla devam ediyor ama 2020 çalışmalarımız için şimdiden yol haritamız belli" diye konuşan Kılıç, "Araştırmalarımız, çalışmalarımız yapılıyor. Bu arada taramalarımız da başlamış vaziyette. Bunlar kamuoyunda çok dile getirilen konular değil. Şunu da görüyoruz çok ciddi anlamda eleştiri yapma konusunda herkes hevesli. Bunu da anlıyorum ama şunu da dile getiriyorum, bizim çalışmalarımız da belli bir noktada, artık eskisi gibi değil. Planlı, programlı, ekiplerin nasıl bir başarı elde edebileceği noktasında hedefler ortaya koyan aynı zamanda rakiplerini analiz eden, rakip olabilecek olanların üzerinde çalışan, kendi sporcularımızın ne noktada geliştirebileceksek kendileri üzerinde çalışan ve en önemlisi bunu Milli Eğitim Bakanlığı ile beraber yapan bir organizasyon var" açıklamasında bulundu.
BAKAN KILIÇ’TAN SPORCULARA "CEP HARÇLIĞI" MÜJDESİ
Bakan Kılıç sporulara cep harçlığı müjdesi vererek, "Hem 2016 hem 2020 için sporcularımıza yönelik bir cep harçlığı, katkı verme anlamında düşündüğümüz 4 bin sporcuya asgari ücrete kadar destek vermek istiyoruz. Ben inanıyorum ki önümüzdeki özellikle senelerde çok farklı bir profille karşılaşacağız. Eksiklerimizi bu noktada hızla giderme içerisindeyiz. Ama şunu bilmek lazım eleştiriyi yaparken, günlük anlamda çözülebilecek konular vardır, zaman gerektiren konular var" dedi.
"Kabiliyet taramasına başladık. Bundan enteresan sonuçlar alamaya da başladık" diyen Kılıç, "Örneğin gülle atmada, hayatında hiç o branşta spor aktivitesinin içinde bulunmamış genç kardeşimizi antrenörler tespit ediyor. Bunda ’ışık var’ diyorlar. Çok kısa bir hazırlık süresiyle, belli noktalarda teknik ve fiziki anlamda bir buçuk ay süren hazırlık süresi sonucunda Türkiye’de derece yapıyor. Taramanın sonuçlarında çıkan böyle ilginç ilginç şeyler olacak. Mesela şimdi 2016 olimpiyatları için daha önce katılmadığımız bazı branşlarda katılma ihtimalimiz var. Bunlar belirdi. Branşlaşmayla ilgili yapacağımız çalışmalarla bunların üzerine gideceğiz" ifadelerini kullandı.
"150 SPOR TESİSİNİ TAMAMLADIK, HEDEFİMİZ 500’E YAKLAŞMAK"
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın tesis projeleri konusunda bilgi veren Bakan Kılıç, "Tesisleri yapmak yetmez. Yapmak önemli, en önemli işlerden bir tanesi ama yaptıktan sonra asıl devreye giren iş; içini doldurup orada sporcu kardeşlerimizin kendilerini geliştirmelerini sağlamak" dedi.
2015 yılı içerisinde 400’ün üzerinde tesisin yapımının tamamlanacağı müjdesini veren Kılıç, şunları söyledi:
"Geçen sene 150 spor tesisin yapımını tamamlamıştık. Yeni devreye girecek tesislerle birlikte şu an itibariyle 250’nin üzerinde tesisin yapımını bitirdik. Bilirsiniz mahalle arası 35’e 50 civarı halı sahalar vardır. Bununla beraber onların yanında basketbol sahası ama bu basketbol sahalarının voleybola da çevrilebilmesi anlamında iç içe alanlar yapılacak. Bu alanlar mahallelerin içindeki yerlere yerleştirilecek. Çocukların ayağına götürülecek. Buradaki amaç ne? Özellikle yazdan önce bitirmek anlamında bir gayretimiz var. Bunlar çok uzun süren çalışmalar değil. Biliyorsunuz veliler çocuklarını sokakta oynamak için bir yere gönderdikleri zaman yer sıkıntısı yaşıyorlar. Bunların aşılması konusunda bu çalışmamızla yardımcı olacak. Ama aynı zamanda genç kardeşlerimizin ve çocuklarımızın bir spor yapma imkanı ve tesisiyle çok erken yaşta evlerinin yakınında tanışma fırsatı olacak. Sadece futbolun değil, basketbol ve voleybolun da içinde olmasıyla farklı branşlarla ilgili olarak çalışmalar yapılabilsin. Hedefimiz bu noktada 500’e yaklaşmak. Türkiye genelinde genç kardeşlerimizin rahatlıkla kullanabileceği yerleri seçmeye çalışıyoruz. Bu anlamda bir hedefimiz var"
BAKAN KILIÇ’TAN HOLLANDA-TÜRKİYE MAÇI YORUMU
EURO 2016 Elemeleri A Grubu’nda oynanan Hollanda-Türkiye maçını da değerlendiren Kılıç, "Hepimiz maçı heyecanlı bir şekilde izledik. Güzel de başlangıç oldu ama uzatmalarda talihsiz bir şekilde gol yedik ve maç 1-1 bitti. Biz yolumuzda devam edeceğiz" dedi.
"Şansımız var olduğu sürece biz onun peşinde koşmaya devam edeceğiz" diye konuşan Kılıç, "Dün maçtan önce Fatih Hoca ile de konuştuk. Motivasyonu da gayet iyi. Hepimiz birlik ve beraberlikle Milli Takımı destekleyerek, eleştirilerimizi de belli bir seviye içerisinde tutarak yolumuza devam edeceğiz. Ben inanıyorum ki önümüzdeki dönemlerde çok daha iyi bir noktaya geleceğiz" ifadelerini kullandı.
"KYK’NIN KAPASİTESİNİ 500 BİNE ULAŞTIRMAYI HEDEFLİYORUZ"
Kredi Yurtlar Kurumu’nun (KYK) kapasitesinin 400 bine ulaştığını bildiren Kılıç, "Bu rakamın şöyle bir anlamı var; bu bizim kapasitemiz. Şu anda devreye giren yurtlarımız, kiralama yoluyla, satın alma yoluyla, inşaat yoluyla. Bu hızlı gelişimimizle alakalı olarak ki Cumhurbaşkanımızın bu konuda çok açık talimatları olmuştur. Başbakanlığı döneminde hatırlarsınız özellikle 30 Mart yerel seçimlerinden önceki 17-25 Aralık’ta darbe girişimlerinden sonra yaşadıklarımız, bazı yurtlarda yapılan olumsuz davranışlar, paralel yurtların içerisindeki beddua seansları bunları hepimiz biliyoruz. Tabi burada öğrencilerden de çok ciddi bir takım talepler gelmeye başladı. Aynı zamanda Cumhurbaşkanımızın da Başbakanımızın da bu noktada çalışmalarımız konusunda açık talimatları oldu. Şunu dile getirebilirim ki 1 yıl içerisinde KYK’nın kapasitesini 100 binin üzerinde arttırdık. Bu bir ilk. Eylül Ekim 2013 itibariyle baktığımız zaman bu rakamın 285 bin civarlarında olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla biz yıl başından itibaren yaptığımız yoğun bir çalışmayla 2015 Eylül ayı içerisinde, yeni akademik yılın başlangıcından önce şu andaki kapasiteye 65 bin kapasite daha dahil etme hedefinde çalışıyoruz. Hedefimiz bu senenin sonuna kadar 500 bine varmak" değerlendirmesinde bulundu.
"KUR’AN-I KERİM ÖĞRENMEK İSTEYENLERE BU İMKANI VERİYORUZ"
Gençlik faaliyetleri konusunda bilgi veren Kılıç, "Özellikle eleştiri yapanlara söylüyorum; evet, Kur’an-ı Kerim öğrenmek isteyen ve talebini yapana biz bu imkanı veriyoruz. Osmanlıca öğrenmek isteyene de, İngilizce öğrenmek isteyene de hem gençlik merkezlerimizde hem yurtlarımız bu imkanı veriyoruz. Biz de bunun ayrımı yok" dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı ile yapılan işbirliği protokolünü hatırlatan Kılıç, şöyle devam etti:
"Yazın Kur’an kursları olacak ve burada genç kardeşlerimiz hem Kur’an-ı Kerim öğrenecekler hem de sportif anlamda kendilerini geliştirecekler. Bunlara eleştirel yaklaşmanın ve bir şeyler aramanın bir anlamı yok. Bakın, gençlerimiz bizim ve görüşü ne olursa olsun bizim için her gencimiz değerlidir. ’Gelecek gençlerin’ sözü klişedir ama bugünden gençlerindir. Onlara bugünden verdiğimiz bilgi, birikimin yanı sıra aynı zamanda kültürümüzle vereceğimiz imkanlarımız olacak. Bunları kullanmak isteyenler kullanacak tabii"
"EKSİKLERİMİZİ HALININ ALTINA SÜPÜRMEDİK"
Bakan Kılıç, dopingle mücadele konusunda ise, "Dopingle mücadele konusunda sıfır tolerans noktasındayız. Biz eksiklerimizi ve sıkıntılarımızı halının altına süpürmedik. Biz bunlarla yüzleştik. Şu anda sıfır tolerans noktasında çalışmalarımız devam edecek Arada bazı sıkıntılarımız olmayacak mı olacak ama şunu çok iyi bilmek gerek, biz onları bulacağız, yakalayacağız ve yakaladığımız zaman da gözlerinin yaşına bakmayacağız. Tertemiz bir şekilde, kendi kabiliyetleri doğrultusunda kendi çabalarıyla çalışıp kendini geliştiren ve güzel sonuçlar alan çok kardeşimiz var. Onlar da lütfen unutmayalım ve onların ortaya koyduğu başarılar bu tartışmaların gölgesinde kalmasın. Doping konusu bizim için ortaya konulmuş, rotası çizilmiş, duruşumuzun belli olduğu ve aynı zamanda spor camiasında da duruşumuzun kabul gördüğü bir noktadadır. Önemli olan burada bunun felsefesini açık bir şekilde ortaya koymak" ifadelerini kullandı.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.