Beşiktaş Belediyesi ve Floransa Belediyesi İşbirliği ile Fausto Zonaro’nun "Hayat ve Işık" sergisi Medici Riccardi Sarayı’nda açıldı. Açılışa katılan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, ’Türk Ressamı’ olarak adlandırılan Fausto Zonaro, Beşiktaş açısından önemli olduğunu söyledi.
Beşiktaş Belediyesi ve Floransa Belediyesi “Fausto Zonaro Sergisi” için bir araya geldi. Her iki belediyenin katkılarıyla Fausto Zonaro’nun "Hayat ve Işık" sergisi Medici Riccardi Sarayı’nda açıldı. Floransa Medici Riccardi Sarayı’nda gerçekleşen açılışa, Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar, Beşiktaş Belediyesi Meclis Üyeleri ve muhtarlardan oluşan bir heyet katıldı. Fausto Zonaro sergisinin gerçekleşeceği Medici Riccardi Sarayı’nı ziyaret ederek tarihi mimarisini ve içindeki eserleri yakından inceleyen heyet, Zonaro’nun İstanbul ve Osmanlı tablolarına büyük ilgi gösterdi.Fausto Zonaro sergisi açılışının ardından Emre Aracı şefliğindeki orkestra sahne aldı. Orkestra’nın “Osmanlı Sarayı’nda Avrupa Müziği” konseri dinleyicilere, İtalya’da Türk Müziği coşkusunu yaşattı.
“FAUSTO ZONARO’NUN BEŞİKTAŞIMIZ AÇISINDAN ÖNEMİ BÜYÜK”
Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella ve Başkan Hazinedar, İtalya ve Türkiya, Floransa ve Beşiktaş arasında kurulan bu köprüden çok memnun olduklarını ifade ettiler. Başkan Hazinedar ise açılış sonrası yaptığı konuşmasında, “Osmanlı ihtişamı ve İtalyan ‘Belle Époque"ta Hayat ve Işık’ sergisi nedeniyle hem Floransa’da hem de sanat tarihinin mabedi olan bu sarayda bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Fausto Zonaro’nun Beşiktaşımız açısından büyük önemi var. Sanatçı en paha biçilmez eserlerini 1896-1908 yılları arasında Osmanlı Saray Ressamı sıfatıyla Beşiktaş’taki atölyesinde ortaya koymuştur. Bu durum bana ve tüm Beşiktaşlılara büyük bir onur veriyor. Beşiktaş Akaretler’deki atölyesinde sayısız sanat eserine imza atan büyük ustanın sergisini mevkidaşım Nardella ile birlikte organize etmekten büyük bir onur duyuyorum” şeklinde konuştu.
‘TÜRK RESSAMI’ FAUSTO ZONARO
Fausto Zonaro, II. Abdülhamit döneminde saray ressamı olarak Osmanlı sarayına hizmet vermiş oryantalist bir ressamdır. İstanbul’da yaşadığı süre boyunca Beşiktaş’ta yaşamış ve eserlerini Akaretler’deki atölyesinde icra etmiştir. İstanbul’u farklı yönleriyle yansıtan resimleri ve İstanbul’da kaldığı süre içinde yaptığı Türkiye konulu 1350 resmi ile İtalyan bir ressam olması yanı sıra “Türk Ressamı” olarak da tanınan Zonaro sayesinde Avrupa, İstanbul’u ve Türkleri onun resimleriyle yakından tanıma fırsatı buluyor.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.