Eğitimci-Yazar Bilal Sürgeç’in 6. kitabı olan ‘Boşa Akan Irmak’ adlı kitap çıktı.
Adıyaman’da yıllarca eğitim camiasında yer alan Tarih Öğretmeni Bilal Sürgeç, ‘Boşa Akan Irmak’ kitabını çıkardı. Bilal Sürgeç kitabın ön sözünde, “Tanzimatla başlayan anayasa tartışmaları hala devam ediyor. Zaman ve şarta göre kanunlar yazacağımıza Cevdet Paşa’nın dediği gibi, gelecek nesiller için kurtuluş reçeteleri yazmakla meşgulüz. Anayasa tartışmaları hala devam ediyor.
Sadece ülkemizde değil dünyada adaleti tesis etmeliyiz. İslam’ın kelime manası barışsa diğer adı adalettir. Güçlü olmadığımız sürece hakkı olana hakkını veremeyiz. Dünyaya zulüm hâkim olur.
Milliyetçiliği ülkeye zarar verecek şekillerde eylemlerde aradık. Kendi imalatımız olmayan otomobillere binmediğimiz sürece milliyetçi olamayız. Zengin de olamayız.
Gençlere ideal veremedik. Hâlbuki örnek alacak o kadar çok misal var ki; Mimar Sinan, Evliya Çelebi, Kâtip Çelebi, Itri, Cevdet Paşa vs dururken bu ülkenin çocuklarından genç bir kitle yakalarına yabancı gerilla liderlerinin rozetini taktı. Veya bu ülkede hiçbir eser ortaya koymamış, eylemci, boykotçu bir gençlik liderini idol alıyorsa, gençlik eylemlerinde tamamen yabancı esintiler, rol oynuyorsa, bu ülkenin enerjisi boşa akıyor demektir.
İslam ülkeleri hala sömürgecilikten yakalarını kurtaramadılar. Hala kan akıyor. Bu felaketin nedeni kavmiyetçi duygularla parçalanmak bundan ders çıkarmaları gerekirken yanlışlığa devam ediliyor. Yanlıştan sonra muhasebe yapılması gerekirken o yapılmıyor. Eline silah alan kardeşini öldürüyor. Aklı bir taraf atılmış!
Hâlbuki milletimiz bir vakıf medeniyetine sahiptir. Hayır, hasenat ve adalet sahibidir bu özellikler onun hâkimiyet kurmasının temellerini teşkil eder. Bu özelliklerle mücehhez bir milletin, kendini yüceltme yolundaki her teşebbüsü boşa akan bir nehirdir.
Bu nehirin suları, bölünmelerle, parçalanmalarla, ırkçı kalkışmalarla boşa aktı. Araplarla, Arnavutlarla bir asrı geçen ayrılıkların acı neticesi ortadadır. Hala ders alınmamış bu milletlerin akıbetleri görülmemiş gibi 40 yıl süren İslam milletlerine hiçbir faydası olmayan kalkışmalar yaşandı. Anadolu’dan kopmak bir felaket olmasına rağmen felaket isteyen güruhlar, topluluklar ortaya çıktı. Bölücü her istek yanlış uğruna harcanan bir enerjidir. Hatıra romandan daha gerçekçi hayatın içinden gelir, tarih önünde bir savunmadır. Dolayısıyla yazılmış hatıralardan örnek sunmak istedim” ifadelerini kullandı.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.