Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde, Bilecik Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ve Yönetim ve Denetim Kulübü tarafından ortaklaşa düzenlenen ve 2 gün sürecek 2’nci Kariyer Günleri programı başladı.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen programa, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayır, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Yaşar, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, İl Genel Meclis Başkanı Serkan Yıldırım, Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, Pazaryeri Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın, Üniversite Dekanları, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Düzenlenen programda açılış konuşmasını yapan İşletme Bölüm Başkanı ve Kariyer Günleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. İsa İpçioğlu, değişim çağına uyum sağlamak için üniversitelere büyük görevler düşmekte olduğunu belirtti. İplikçioğlu, “Klasik üniversite anlayışından daha bilinçli ve daha detaylı bir üniversite anlayışına geçiş söz konusu. Bu bağlam da kariyer günleri çok önemlidir. Bu değişime ayak uydurmanın en önemli noktalarından bir tanesi çevreye uyum sağlamak, rekabetçi bir ortamda öğrencilerimizin geleceğe hazır olması. Buradaki hareketleri biz işletme bölümü önceliğinde 3-4 seneden beri gerçekleştirmiş olduğumuz programlar var. Bu sene içerisinde özellikle KOSGEB’le çalışmalarımız oluyor. Mali müşavirlerle yapılan staj imkanlarımıza sağolsun Bilecik İŞKUR da dahil oldu. Öğrencilerimize staj imkanı sağladılar. Bunun yanı sıra belli bir ücret kazanmaya başladılar. Üniversite çapında bu sayı 168 öğrenciye ulaştı. Biz bu konuda Bilecik ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi olarak önde sayılırız” dedi.
“160 FİİLİ GÜNE KADAR İŞLETMELERDE İŞ BAŞI EĞİTİM PROGRAMI UYGULAMAKTAYIZ”
İŞKUR Bilecik İl Müdürü Ayhan Tozan ise, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en öncelikli sorunu işsizlik ve istihdam olduğu belirtti. Tozan, “İlimizdeki işverenlerimizin nitelikli iş gücü açığı had safhaya ulaşmış olup, istihdam etmekte oldukça güçlük çekiliyor. Bu açığı ancak ve ancak üniversite ve meslek lisesi mezunlarından kapatmamız mümkündür. Öğrencilerimizin, üniversite sanayi işbirliği kapsamında teorik bilgilerini pratik anlamda pekiştirmeleri amacıyla öğrencilerimizi 160 fiili güne kadar işletmelerde iş başı eğitim programı uygulamaktayız. Aylık 650 TL ücret Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve iş kazası meslek hastalığı primi kurumunuzca yatırılmaktadır. Kariyer Günü yapmamızdaki amacımız; ülkemizin en öncelikli sorunu olan işsizlikle mücadele de tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde hareket ederek sosyal diyaloğu geliştirmek, katılımcı değişik sektörlerden firma temsilcileri ile üniversitede okuyan öğrencilerimizi, işsizlerimizi bir araya getirerek, etkinlik sürecinde iş piyasası beklentilerinin neler olduğunun farkındalığını sağlamaktır” dedi.
“KARİYER GÜNLERİNİN AMACI ÜNİVERSİTE İLE SANAYİNİN İŞBİRLİĞİ YAPMASI”
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Dekanı Prof. Dr. Abdülkadir İlgen de, kariyer günleri gibi normalde alışılmış günlerde belli başlı insanların gelip konuşma yaptıklarını belirtti. İlgen, “İşlev bu şekilde devam eder gider. Fakat bizim üniversitemizin amacı, bölümün amacı ve fakültenin amacı bundan sonraki kariyer günlerinde üniversite sanayi işbirliğini yapmak. Hatta nasıl üniversite olacağına dair belirlemeler yapılmasında üniversite gelsin, sanayi gelsin bütün paydaşlarımız bir araya gelsinler hatta valilikten bürokrasi tecrübesi olan valilerimiz, vali yardımcılarımız gelsinler. Sivil toplumdan siyasi parti temsilcileri gelsinler. Bunlar bize nasıl üniversite olacağına dair katkıda bulunsunlar” dedi.
“ÜNİVERSİTE ANLAYIŞI 20-30 YILDA DEĞİŞMEYE BAŞLADI”
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, bugünün kendileri için görücüye çıkma günü olduğunu belirterek, “Sizlerin bize sağladığınız imkanlarla, kaynaklarla çocuklarımızı, evlatlarımızı geleceğe hazırlamaya çalışıyoruz. Hocalarımız bütün birikimlerini çocuklara aktarmaya çalışıyorlar. Ama acaba toplum, toplumun girişimcileri sanayicileri, bileşenleri ne kadar bizim çocuklarımıza ihtiyaç duyuyorlar. İşte bu tür programlar onları tanıştırmak. Bu vesileyle şunu da ifade edeyim ki üniversite anlayışı son 20-30 yılda çok değişmeye başladı. Çok geç kalınmış bir değişimdi. Bu değişimleri yapmak için öncelikler lazım. Hayatın en önemli değerlerinden birisi olan gelecek inşası için düşündüğümüz üniversitelere bu ülkede henüz toplumun değer paydaşları yeterince ellerini, kollarını uzatmıyorlar. Biz bu toplumun hayati bir parçası olarak toplumun ve tarihin geleceğini inşa ediyoruz. Bu kariyer günlerimiz ve buna benzer programlarımız bütün bu amaçlara yönelik” dedi.
“GENÇLER BİLSE BİLSE İHTİYARLAR YAPABİLSE DERLER”
Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ise, kariyerin hayatta yürüyecekleri yol demek olduğunu belirtti. Yağcı, “Tırmanacağımız merdiveni seçmek demektir. Bu yolun veya ilk basamağına adım attığımız merdivenin bizi hangi noktalara götüreceğinin bir noktada tespiti demektir. Hayat geriye doğru anlaşılır, ileriye doğru yaşanır. Başka bir söz ise, ’Gençler bilebilse, ihtiyarlar yapabilse’ derler. Gerçekten de böyle toplantılar, böyle organizasyonlar aslında yaşanmışların, oluşan tecrübelerin yolu tespit etmeden önce merdivenin ilk basamağına adımımızı atmadan önce yaşanmışlıklardan, tecrübelerden ders alarak gelecek günün ve geleceğinde bu tecrübeler noktasında analizini iyi yaparak yürüyeceğimiz, yaşayacağımız, kendimizi hedefe götüreceğimiz yolu seçmek son derece önemli” dedi.
“KARİYERİ, EĞİTİM VE TECRÜBE İLE KENDİMİZİ OLUŞTURUYORUZ”
Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir ise, iş birliğinin bilgi ve tecrübenin paylaşımını her fırsatta dile getirdiklerinin belirtti. Nayir, sözlerine şöyle son verdi.
“Burada bunun bugün çok güzel bir örneğini yaşıyoruz. Valiliğimiz, üniversitemiz, belediyemiz, kamu kurum ve kuruluşları, öğrenci kulüpleri iş birliğinde güzel bir programın hazırlanmış olmasını burada hep birlikte mutluluk içerisinde yaşıyoruz. Kariyeri, eğitim ve tecrübeyle kendimizi oluşturmak, kendi hayatımıza yön vermek olarak da tarif edilebilir. Bu açıdan bakıldığında öğrencilerimize ihtiyaç duydukları bilgiyi, tecrübeyi burada aktaracak teori ve pratiği bir araya getirecek bu çalışmanın önemi büyük. Öğrencilerimize kimliğimizi teslim edeceğimiz, gençlerimize fayda sağlayacak en ufak bir şey bile bizler için çok kıymetli. Hayatımız içerisinde 3 ana bölüm diye kısım var. İş hayatımız, özel hayatımız ve sosyal hayatımız. Hepsi önemli ama iş hayatımızın özel hayatımızı etkilemesi, sosyal hayatımızı belirlemesi açısından önemli bir yer tutuyor. Hayattaki başarının, mutluluğun en önemli ögelerinden biri sevecekleri, başarabilecekleri , ilgi duyabilecekleri bir işe sahip olmak. Bunun için önce şahısların kendilerini tanımaları gerekiyor” dedi.
Konuşmaların ardından katılımcılara plaket verildi. tanıtım stantların açılışı protokol üyeleri tarafından yapıldı. Daha sonra 2 gün sürecek olan 12 oturum konusunun işlenmesine geçildi.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.