Kabız olduğunuzda ne kadar rahatsız ve şiş hissediyorsunuz değil mi? Vücut sisteminin sağlık açısından bir gereği olarak tuvalete çıkma eylemini gerçekleştirememek farklı sorunların habercisi olabilir. Bu genç kadını ismi Krystal Miller. Onun daha önce kulağınızın aşina olmadığı büyük bir sorunu var. Krystal Miller tam 17 yıldır tuvalete çıkmıyor. Peki neden çıkmıyor? Tam 17 yıldır tuvalete gitmeyen Krystal Miller’ın itirafları sizi çok şaşırtacak. İşte o inanılmaz olay.
Krystal Miller, 32 yaşında bir Avustralyalı. İlk başta normal, sağlıklı bir kadın olarak görülebilir. Ancak gerçek ve acı olan şu ki kendisi Crohn adı verilen bir hastalığa sahip. Bu hastalık iltihabi bir hastalık. Hastalık hakkında ayrıntılı bilgi ise galerinin devamında olacak. Biz ise önce bu hastalıktan mağdur olan genç kadına odaklanacağız.
Miller yıllarca bu hastalığa maruz kaldı. Hastalıktan daha kötü bir düşünce yapısı vardı ve yıllarca insanlar ne der diye düşündü sürekli. En sonunda kendi tabularını yıkan genç kadın sosyal medyada 17 yıldır hiç tuvalete gitmediğini itiraf etti. Bu haber sosyal medyada hemen hızlıca yayıldı. Hastalığı ise 15 yaşında tespit edildi. Bu hastalıkla yaşamak kolay değil.
Miller’ın söylediklerine göre acıyı hissetmemek için günde tam 15 saat uyumaya çalışmıştı. Günlük hayatıda etkilendi. Kusmamak için dişlerini dahi fırçalamıyordu. 22 yaşında ise hayat onun için dayanılmaz bir hale geldi. Sonunda ameliyat masasına yattı ve bağırsaklarının büyük bir kısmı alınmak zorunda kalındı.
Bu hastalığın kesin bir tedavisi yok. Doktorlar bu yüzden bağırsaklarına vücuttaki atıkların dışarı çıkmasını sağlayacak tüpler yan ostomi torbası sağladılar.
Şuanda Krystal, sosyal ağlar aracılığıyla bu hastalıktan muzdarip insanlar arasında büyük bir bilgi akışı oluşturdu. Doktorlara göre ise bu hastalık için hastaneye gitmeseydi Miller hayatını kaybedebilirdi.
CROHN HASTALIĞI NEDİR? Crohn hastalığı, kronik (süreğen) ve gastrointestinal kanalın -ağızdan makata kadar- herhangi bir yerinde oluşabilen iltihabi bir hastalıktır. Genellikle rektumu, kolonu ve ince barsağın (bağırsağın) alt kısımlarını (ileumun son bölümü) etkiler. Çok ender olarak mide, yemek borusu veya ağız da etkilenebilir. Sindirim sistemi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Crohn hastalığı olan kişilerin yaklaşık üçte birinde sadece kalın barsak (bağırsak), diğer üçte birinde sadece ince barsak (bağırsak) etkilenir. Kalan üçte birinde ise hem kalın hem de ince barsak (bağırsak) etkilenmektedir. Inflamasyon (iltihap), bağırsağın (bağırsağın) tüm katmanlarına kadar yayılabilir. Bunun yanında, bazı bölümleri ‘atlayabilir’, böylece hastalıklı bölümler arasında barsağın (bağırsağın) normal bölümleri yer alabilir.
Crohn hastalığının, özellikle yemek zamanlarında daha fazla karın ağrısı ve ishal gibi Ülseratif kolitten daha ısrarcı belirtileri vardır. Crohn hastalığına, 1932 yılında hastalığı yazan ve onu bölgesel ileum iltihabı (Latince adı ileum olan ince barsakta (bağırsakta) bölgesel inflamasyon) olarak adlandıran Amerikalı doktor Burrill Bernard Crohn’un adı verilmiştir. Daha sonra hastalığın adı, doktorun hastalığı anlamadaki çalışmalarına atfen Crohn hastalığı olarak değiştirilmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.