Buluş
06 Ocak 2021 Çarşamba 20:49Çin’de ortaya çıktıktan sonra hızla yayılan ve dünya çapında 2 milyona yakın insanın h-ayatını kaybetmesine neden olan K-1-9 s-algını aynı hızla devam ediyor. Aşı ve i-laç çalışmalrında sona gelinen pek çok ülkede a-şı çalışmalarının başladığı K-1-9ün bulaşma yollarıyla ilgili hergün yeni bir bilgi ortaya çıkıyor. K-1-9 ün bulaşmasıyla ilgili sürdürülen çalışmalarda Türk doktorlarının buluşu dünya gündemine oturdu.
Yoğun bakımda yatan K-1-9 h-astalarının a-kci-ğerlerinde biriken su ve hava, dr-enaj yöntemiyle çıkarılıyordu. Tek tüple filtresiz yapılan bu işlem sırasında v-i-rüs havaya yayılıyor, s-ağlık çalışanlarına v-i-rüs bulaşma r-iski artıyordu. İzmir’de bir grup g-öğüs c-errahisi uzmanı, d-renaj işlemi sırasında v-i-rüs yayılma r-iskini ortadan kaldıran filtre sistemi geliştirdi.
SAĞLIK EKİBİNDE 7 AYDIR K-1-9E RASTLANMADI TRT’de yayınlanan habere göre; Doç. Dr. Kenan Can Ceylan, yeni sistemle ilgili, “Bu cihaz iki tane şişe ve bir filtreden oluşuyor. Şişenin bir tanesi h-astadan gelen sistem, bu şişeyi ikinci şişeye ekledikten sonra ikinci şişenin içerisine *-lkol bazlı bir d-ezenfektan koyuyoruz. *-l-kol bazlı d-ezenfektan sonra şişenin havaya açıldığı kısmına da filtre yerleştirerek v-i-rüsün dışarı çıkmasını engelliyoruz” dedi.
Ameliyathanelerdeki H-EPA filtre sisteminden esinlenilerek geliştirilen teknik, önce Sağlık Bilimleri Üniversitesi Doktor Suat Seren G-öğüs Hastalıkları H-astanesi’nde denendi. 7 ay boyunca sistemi kullanan ekibin K-1-9e yakalanmadığı görüldü.
SİSTEMİN BAŞARISI ULUSLARARASI TIP DERGİSİNDE YER ALDI Doç. Dr. Serkan Yazgan, geliştirilen sistemle, sağlık çalışanlarının ciddi r-isk altında kalmasını önlediklerini söyledi. Sistemin başarısı, global tıp çevrelerinin de dikkatini çekti. Sistem, global bir tıp dergisinde, tüm sa-ğlık çalışanları için önerildi.
S-AĞLIK EKİBİNDE 7 AYDIR K-1-9E RASTLANMADI TRT’de yayınlanan habere göre; Doç. Dr. Kenan Can Ceylan, yeni sistemle ilgili, “Bu cihaz iki tane şişe ve bir filtreden oluşuyor. Şişenin bir tanesi hastadan gelen sistem, bu şişeyi ikinci şişeye ekledikten sonra ikinci şişenin içerisine a-lk-ol bazlı bir d-ezenfektan koyuyoruz. A-lk-ol bazlı d-ezenfektan sonra şişenin havaya açıldığı kısmına da filtre yerleştirerek v-i-rüsün dışarı çıkmasını engelliyoruz” dedi.
Haber Yazılımı: So Bilişim