ÇİFTLERE MÜJDE
14 Mart 2022 Pazartesi 21:21Çeyiz parası (evlenme ödeneği) yardımına başvuru, resmi nikahın ardından yapılmalıdır. Kişiler, resmi nikahtan sonra zaman aşımına dikkat ederek bu destekten yararlanabilmektedir. Yetim kızların borçsuz bir şekilde evlenmesini hedefleyen bu destek ile kişilerin evlenirken borç yükü altına girmemesi, evliliğin rahat bir şekilde gerçekleşmesi hedeflenir.
Dolayısıyla kızın anne ve babasından yetim maaşı alması şartı, bu yardımın talep edilmesi sırasında aranmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen destekte toplu para alımı sağlanmaktadır. Evliliğin devam etmesi durumunda kişi çeyiz parasına başvuru yapmamışsa, zaman aşımı durumunda başvuru hakkı yanar.
Çeyiz Parası Almada Başvuru Adımları Nelerdir?
Çeyiz parası alırken yapılacak işlemler şu şekildedir:
- Çeyiz parası resmi nikahtan sonra verilir. Bu nedenle ilk adım resmi nikahın kıyılmasıdır. Sadece dini nikah olması durumunda, şahit sayısına ya da kişilerin gerçekten evlilik hayatı yaşayıp yaşamamasına bakılmaksızın çeyiz parası alınamaz.
- Kişilerin bekarlıklarında yetim maaşı alıyor olması gerekmektedir. yetim maaşının kesilmesinin tek nedeni evlilik olmalıdır.
- Çeyiz parasının başvuruları direkt olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılır. Online olarak başvuru yapma imkanı bulunmamaktadır.
- Çeyiz parasının başvurusu sırasında kişilerden bir form doldurmaları istenmektedir. Doldurulan form sayesinde kişinin evliliği de tescillenerek çeyiz parası almasına karar verilir. Ayrıca başvuru sahiplerinin formu teslim ederken yanlarında gerekli belgeleri de bulundurması gerekmektedir.
Çeyiz Parasına Başvururken Hangi Evraklar İstenir?
Çeyiz parası başvurusu için istenen belgeler şu şekilde sıralanabilir:
- Başvuru sırasında doldurulan form, ‘Evlilik Ödeneği Talep Dilekçesi’ olarak belirlenmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu binalarından alınabilecek bu dilekçe, alındığı yerde doldurulur, eve getirilmez. Dilekçenin bir örneği Sosyal Güvenlik Kurumu resmi sitesinde bulunur. Kişiler, buradan çıktı alarak dilekçeyi daha önceden inceleme fırsatı bulmuş olabilirler.
- Dilekçe üzerinde tahsis kodu denen bir bölüm bulunmaktadır. Bu bölüme kişinin almakta olduğu yetim maaşına ait SGK kodu girilmektedir.
- Dilekçe üzerinde verilen soruların tam yanıtlanması gerekir. Dilekçede kişilerin sicil tahsil numarası gibi detaylı SGK işlem kodları istenmektedir.
- Dilekçenin sonuna, başvuru sahibi tarafından doldurulduğuna dair imza atılması gerekmektedir. imzasız dilekçeler geçerli kabul edilmez.
- Başvuru sahiplerinin yanında T.C. kimlik belgeleri bulunmalıdır.
- Kişilerin sahip oldukları nikah cüzdanı, başvuru sırasında yanlarında olmalıdır.
Çeyiz Parası Ne Zaman Alınır?
Çeyiz parasının alınma zamanı 5 yıl olarak belirlenmiştir. Kişiler, resmi nikahlarının kıyılmasının ardından 5 yıl içerisinde çeyiz parası alma talebinde bulunabilmektedir. Bu yıllar içinde kişinin çocuğunun olması gibi değişiklikler önemli değildir. Ancak kişi bu 5 yıllık süreyi geçirirse, çeyiz parası alma hakkı sona erer. Ayrıca bahsedilen 5 yıllık süre, resmi nikahın kıyıldığı gün başlamaktadır.
Kimler Çeyiz Parası Alabilir?
Çeyiz parası alabilecek kişiler şu şekilde sıralanabilir:
- Anne, baba ya da her ikisi birden vefat etmiş olan kişiler bu destekten yararlanır.
- Ölen anne babası sigortalı olan kişiler bu desteği alabilmektedir. Anne babası sigortalı değilse, kişi bu parayı alamaz.
- Anne ya da babasından; ya da ikisinden de yetim maaşı alan kişiler bu desteğe başvurabilir. Yetim maaşı alma önünde engel varsa, aynı engel bu paranın alımında da ortaya çıkacaktır.
- Evlenerek bu parayı almak isteyen kişinin, evlilik öncesinde bildirimde bulunması gerekmektedir. evlilik tarihinden önce yapılacak bildirim ile işlemlerin hızlandırılması sağlanmaktadır.
- Evlenen kızın herhangi bir yüz kızartıcı suça karışmamış olması gerekmektedir.
- Formların hatasız olarak doldurulması şartı bulunmaktadır.
- Evlenen kişi kadın olmalıdır. Çeyiz parasını sadece kadınlar alabilir.
Haber Yazılımı: So Bilişim