Düzce Üniversitesi bünyesinde, Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu.
17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini yaşayan ve depremlerde maddi, manevi acılar çeken ülkemizde; deprem gerçeğine dikkat çekmek amacıyla Düzce Üniversitesi birçok çalışma gerçekleştirdi. Bu kapsamda İnşaat Mühendisliği Bölümü, 2014 yılında Doğal Afet Sigorta Kurumu’nun (DASK) düzenlediği Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nda En İyi Deprem Performansı Özel Ödülü’nü kazanmış ve düzenlediği Deprem Çalıştaylarıyla deprem bilincinin uyandırılmasında önemli katkılar sağlamıştır.
Düzce Üniversitesi bu çalışmaları, 3 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 29790 sayılı yönetmelikle kurulan Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi ile kurumsal bir zemine taşıdı.
Düzce Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi; coğrafi bakımdan deprem kuşağı üzerinde yer alan Ülkemizde depremle nasıl başa çıkılacağıyla ilgili faaliyetler yürüterek uluslararası bilimsel kuruluşlar, araştırma merkezleri ve üniversiteler ile eğitim-öğretim, araştırma, geliştirme, uygulama ve danışmanlık gibi konularda işbirliği yapmayı; bunun yanında çalışmalarını daha da ileri düzeye çıkarabilmek için kurslar, seminerler, konferanslar ve kongreler düzenleyerek kurum ve kuruluşları bilgilendirmeyi amaçlamakta.
Plana esas jeolojik, tektonik, geoteknik ve depremsellik incelemeleri yaparak yerleşim alanlarındaki zemin davranışı konularında çalışmalarda bulunacak Merkez, bu çalışmalara ilişkin raporlar düzenleyecek. Bölgede olabilecek yıkıcı bir depremin ardından hızla yardım sağlayacak bir kurtarma ekibini oluşturmayı amaçlayan Merkez, depremlerin yıkıcı etkilerini de en aza indirmeyi hedeflemekte. Ayrıca Merkez; bilimsel, teknik bulguları ve verileri açıklayan rapor, bülten, proje, kitap, makale, dergi ve benzeri yayınlarda bulunarak toplumun tüm kesimlerine ulaşmaya çalışacak.
Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, deprem sonrası meydana gelen yapı hasarları, hasarların nedenleri ve can kaybına neden olan bu tür olayların tekrar yaşanmaması için gereken önlemlerin görsel ve uygulamalı olarak sunulacağı halka açık bir gösterim alanı oluşturulacak.
Ayrıca depremlerden büyük zarar gören Ülkemizde, depremlerin yapılarda oluşturabileceği zararları önceden belirlemeye ve deprem zararlarını azaltmaya yönelik; araştırma, inceleme, geliştirme ve uygulama çalışmaları yürütülecek. Merkez, yapılan çalışmalar hakkında veri toplayıp depremle ilgili gelişmeleri, araştırma ve çalışma sonuçlarını bölge ve yurt çapında kamuoyuyla paylaşarak gerekli önemlerin alınması yolunda eğitsel faaliyetlerde bulunacak.
Afet Yönetim Planının hazırlanması görevini de üstlenecek Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi, zayıf ve kuvvetli deprem istasyon şebekelerini kurarak işletme, kaydedilen deprem verilerini yayınlama, arşivleme hizmetlerini yürütecek.
Düzce ili ve çevresi başta olmak üzere deprem riski bulunan bölge ve yerleşim yerlerindeki yapı stoklarının depreme karşı risk tespit çalışmalarını yürütmeyi de hedefleyen Merkez, yapıların onarım-güçlendirme projelerinin hazırlanması ve uygulanması çalışmalarını yapacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.