Paskalya Bayramı, Diyarbakır’da Ermeni Surp Giragos Kilisesi’nde düzenlenen ayinle kutlandı.
Hristiyanların dini bayramı olan Paskalya Bayramı, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan tarihi Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde ayinle kutlandı. Ayine, Diyarbakır’ın yanı sıra Türkiye’nin çeşitli illeri ile Ermenistan ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden katılım gösterildi. Sabahın erken saatlerinde çanın çalmasıyla başlayan ayini, papazlar Sevan Civanoğlu, Diran Nergis, Ohannes Uğurgel ve Artaki Çokşen yönetti. Ayine katılan yurttaşlar mum yakarak, dualar etti. Ardından Kitabı Mukaddes’ten bölümler okundu.
Ayini, DTK üyeleri, Sur İlçe Belediyesi Eş Başkanı Seyit Narin, belediye eski başkanı Abdullah Demirbaş, Baro Başkanı Tahir Elçi ve çok sayıda davetli de izledi. Kutlama, çörek ve boyalı yumurta dağıtımıyla sona erdi.
“ZENGİNLİĞİN KORUNMASI İÇİN ÇABA GÖSTERİLMELİ”
Ayin sonrası İHA’ya açıklamalarda bulunan Sur İlçe Belediyesi Eş Başkanı Seyit Narin, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bu bayramın kutlanmasından mutluluk duyduklarını belirterek, “Uzun yıllardır bu ülkenin farklılıklarının istenilen düzeyde kendisini temsil edememesi ve kendi bayramlarını kutlayamaması hepimizin acısıdır. Ama bugün gelinen aşamada Ermeni halkımızda farklı inanç ve kültürlerin kendi bayramlarını, kendi ayinlerini yapabilmesi elbette bizleri mutlu ediyor. Bu zenginliğimizdir ve bunun korunması için herkes çaba göstermeli” dedi.
“ÇİFTE MUTLULUK YAŞIYORUZ”
Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği (DTTD) Başkanı Edip Paçal, Diyarbakır’da böyle bir ayin yapılması nedeniyle çifte mutluluk yaşadıklarını ifade ederek, “Biz turizmciler iki yönlü mutluluk yaşıyoruz. Birincisi çocukluğumuza gitmemiz. Bundan 40-50 sene önce buralarda gelirdik. Burası yine böyle cıvıl cıvıl olurdu. Dostlarımızla birlikte bu bayramı kutlardık. Bugün tekrardan bu arkadaşlarla bu bayramı kutlamak bize keyif veriyor. Ayrıca turizme katkısı olduğu için de mutluyuz” diye konuştu.
“DİN ADAMI EKSİKLİĞİ YAŞIYORUZ”
Surp Giragos Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık ise buranın yıllarca kilise merkezi olduğunu söyledi. Ayık, “Biliyorsunuz her türlü kutlama için her şeyden önce insanın olması lazım. Fakat son yıllarda insanlar kalmadığı için, insanlar gittiği için burası 1990’dan sonra yıkılmış ve harabe haline gelmiştir. Restorasyonla başladık ve şu anda bu hale getirdik. Merkez olması için insan olması lazım. Ayrıca şu anda din adamı eksikliği yaşıyoruz. Din adamlarımız belirli zamanlarda İstanbul’dan geliyor. Yeteri kadar din adamımız yok. Bunun sebebi Türkiye’de artık din adamı yetişmiyor. Ya Kudüs’e ya da Erivan’a gitmesi gerekiyor eğitim alması için. Gençlerin oraya gitmesi zor olduğu için din görevlisinde sıkıntı var maalesef” şeklinde konuştu.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.