Düzce Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nde, kadavradan yapılan nakillerin ardından bu kez canlı vericili böbrek nakli de başarıyla gerçekleştirildi. Beş yıldır böbrek rahatsızlığı bulunan hasta, yeğeninin böbreğiyle sağlıklı bir yaşama kavuşmuş oldu.
Multidisipliner bir çalışma gerektiren organ naklinde Düzce Üniversitesi Hastanesi uzman ve deneyimli kadrosu, canlı donörden organ naklini de başarıyla gerçekleştirmenin gururunu yaşadı. 2015 yılından bu yana böbrek yetmezliği bulunan ve takipleri yapılan Salih Tönel (46 ), Düzce Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi’ne başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda Tönel’e, yeğeni Muhammet Tönel’in (29) böbreğinin uygun bulunması ile ameliyat süreci başladı. Yaklaşık 3,5 saat süren operasyon sonucunda vericiden böbreğin alınması ve alıcıya nakledilmesi işlemi gerçekleştirildi.
Operasyon sonrası nakil hastalarını ziyaret ederek geçmiş olsun dileğinde bulunan Düzce Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay, Hastanede rutin sağlık hizmetleri yanında, özellikli işlemlerin de sürdürebilir bir şekilde devam etmesinin gurur ve mutluluk verici olduğunu belirtti. Bölgede organ transplantasyonunu faal olarak yapan tek merkez olduklarının altını çizen Prof. Dr. Balbay, Merkezin Hastaneye kazandırılmasında emeği geçen başta Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar olmak üzere Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Şahin, Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, Organ Nakli Merkez Müdürü Doç. Dr. Kemal Peker’e teşekkür etti.
“Bütün Süreç Hem Alıcı Hem de Vericiyi Koruyacak Şekilde Planlanıyor”
Canlı verici adayının belirlenirken, hayatında sağlık durumunu etkileyecek bir problem yaşamaması adına birçok tetkikten geçirildiğinin altını çizen Doç. Dr. Peker, “Korkmalarını gerektirecek bir durum yok. Devam eden hayatlarında herhangi bir sıkıntı yaşamayacaklar. Zaten olabilecek en ufak bir olumsuzlukta kendilerini uyararak bilgilendiriyoruz. Organlarını vermek isteyen her kişiden böbrek ya da karaciğer alınmıyor. Bütün süreç hem alıcı hem de vericiyi koruyacak şekilde planlanıyor.” dedi.
“Merkezimiz Otel Konforunda”
10 ay önce ruhsatlandırılarak hizmete giren Düzce Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nin hastaların rahatı için her türlü detay düşünülerek dizayn edildiğini belirten Doç. Dr. Peker, “7 yataklı bir nakil merkezi, tüm odalar tek kişilik. Odalar refakatçinin ve hastanın bütün ihtiyaçlarını giderebilecekleri şekilde otel konforunda planlanmıştır.” ifadelerini kullandı.
“Şu Anda Sağlık Durumum Gayet İyi”
5 yıldır böbrek rahatsızlığı yaşadığını belirten böbrek nakil alıcısı Salih Tönel, “2015 yılından bu yana Zonguldak’ta tedavi görüyordum. Pandemi dolayısıyla orası kapanınca Düzce Üniversitesi Hastanesi’ne başvurdum. Burada doktorlar tarafından organ nakli için uygun bir hasta olduğum söylendi. Yeğenim de böbreğini vermeyi kabul edince ameliyat sürecim başladı. Aynı gün ameliyata girdik. Şu anda sağlık durumum gayet iyi. Doktorlarımıza, hemşirelerimize teşekkür ederim. ” dedi.
“O Bizim İçin Elinden Geleni Yaptı, Ben de Elimden Geleni Yapmak İstedim”
Amcasına böbreğini vermeyi kabul eden evli ve iki çocuk babası olan Muhammet Tönel de, ameliyat süreci ve sonrasının çok iyi geçtiğini ifade ederek “Zor bir karardı. Babam rahmetli oldu. Bizi amcam büyüttü. O bizim için elinden geleni yaptı ben de elimden geleni yapmak istedim. Ameliyatım da iyi geçti. Doktorlarımıza ve hemşirelerimize çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.