Emeklilikte, aylığı bağlayıp ödeyecek kurumun belirlenmesinde, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son 7 yıllık fiili hizmet süresi esas alınıyordu. Bu sistem değişiyor. TÜM ÇALIŞANLARI İLGİLENDİRİYORDU Bu kural sadece SSK’lı çalışanları değil, tüm çalışanları ilgilendiriyor.
TÜM ÇALIŞANLARI İLGİLENDİRİYORDU Bu kural sadece SSK’lı çalışanları değil, tüm çalışanları ilgilendiriyor. SON 7 YIL AVANTAJI BİTİYOR 2008’den önce işe girmiş olanlar, son 7 yılın yarısından fazlasını hangi statüde geçirdiler ise o statüde emekli olabiliyor. Bundan dolayı, özellikle kendi adına bağımsız (4/b’li) çalışanlar, son 7 yıl kuralından yararlanmak için sonradan 4/a’ya geçerek en az 2521 günü 4/a’lı olarak çalışıp daha erken emekli olabiliyorlar. Peki yeni sistemde nasıl olacak? 1 Mayıs 2008 tarihinden itibaren işe girenlerde son 7 yıl kuralı olmayacak. İlk defa 1 Mayıs 2008’den sonra işe girenler, çalışma yaşamlarında en fazla hangi statüde prim ödemişler ise o statüde emekli olabilecekler. 65 YAŞA KADEMELİ GEÇİŞ NASIL OLACAK 4/a’lılar için 7200, 4/b ve 4/c’liler için 9000 Yaş Yaş Prim gün sayısı prim gününün tamamlandığı tarih Kadın Erkek 4/a 4/b ve 4/c 01.01.2048 ve sonrası
SON 7 YIL AVANTAJI BİTİYOR 2008’den önce işe girmiş olanlar, son 7 yılın yarısından fazlasını hangi statüde geçirdiler ise o statüde emekli olabiliyor. Bundan dolayı, özellikle kendi adına bağımsız (4/b’li) çalışanlar, son 7 yıl kuralından yararlanmak için sonradan 4/a’ya geçerek en az 2521 günü 4/a’lı olarak çalışıp daha erken emekli olabiliyorlar. 1 Mayıs 2008 tarihinden itibaren işe girenlerde son 7 yıl kuralı olmayacak. İlk defa 1 Mayıs 2008’den sonra işe girenler, çalışma yaşamlarında en fazla hangi statüde prim ödemişler ise o statüde emekli olabilecekler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.