Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkına Ajansı (BEBKA) işbirliğinde oluşturulan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesine Endüstriye Dayalı Mesleki Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (EDMEM), düzenlenen törenle açıldı.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde düzenleen törene, Vali Ahmet Hamdi Nayır, Belediye Başkan Vekili Nihat Can, Ağır Ceza Reisi Halil İbrahim Aktepe, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Yaşar, İl Jandarma Komutanı Albay Alper Sır, Baro Başkanı Halime Aynur, İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak, İş Kur Müdürü Hayati Tozan, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Açılışta konuşan Endüstriye Dayalı Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çağlayan Açıkgöz, TR 41 bölgesinin ülkenin başlıca sanayi merkezlerinden biri olması sebebi ile, başta sanayi sektörü olmak üzere birçok alanda mesleki eğitim almış kalifiye iş gücüne yoğun bir talep bulunduğunu belirti. Açıkgöz, “Bu ihtiyacın karşılanması amacıyla bölgemizde birçok mesleki ve teknik eğitim kurumu bulunmasına rağmen eğitim programlarının teknolojik alt yapı ve uygulamaya yönelik eksikliği, bu eğitim kurumlarından mezun olan kişilerin üretim süreçlerini öğrenmesi ve etkin bir şekilde süreç içerisinde yer almasının çok uzun zaman alması sürekli dile getirilen bir husustur. Dolayısıyla mesleki ve teknik eğitim almış iş gücünün aynı zamanda teknolojiye uyumunun geliştirileceği faaliyetlere, eğitim merkezlerine ve bu merkezlerin geliştirilmesine ciddi ihtiyaç bulunmaktadır. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak, rektörümüz Prof. Dr. Sayın Azmi Özcan’ın konuya olan duyarlılığı ve desteği neticesinde 2014 yılında BEBKA “İşbirliği ve Gelişim Mali Destek Programına” sunulan “Endüstriye Dayalı Mesleki Eğitim Merkezi” projesi BEBKA tarafından desteklenmeye değer bulunmuştur. Proje kapsamında üniversitemizin teknik programlarına kayıtlı olan 200 öğrenciye Hidrolik, Pnömatik, PLC, Mekatronik, Robotik otomasyon alanlarında endüstriye yönelik mesleki eğitim kurslarına başlanmıştır. Katılımcılar kurs sonunda katılım belgelerine sahip olacaklardır” dedi.
“ BİZLERİN ÜNİVERSİTEDEN BEKLENTİLERİ BÜYÜK”
Eğitimin her konuda önemli olduğu gibi sanayi konusunda, endüstri konusunda da vazgeçilmezlerden birisi olduğunu belirten Vali Ahmet Hamdi Nayır, “Özellikle mesleki eğitim dediğimiz konunun eğitim materyallerine bu tür açılacak merkezlerin daha fazla ihtiyaç olduğunu hepimiz biliyoruz. Bizlerin il olarak üniversiteden beklentileri büyük. Ülke olarak üniversitelerden beklentileri büyük. Bu beklentileri gerçekleştirmede bize düşen bir katkıyı yapabildiğimiz sürece de kendimizi inanın ki mutlu hissediyoruz. BEBKA içerisinde Bilecik en mütevazi ilimiz. Dolayısıyla her toplantıda da bu dönemin başkanı olarak konu kalkınma ise Bölgesel Kalkınma da bir fayda sağlayacaksa Bilecik’in bir pozitif ayrıcalık beklediğini hep söylüyoruz. Bu dönem bir avantajımız daha var. Biz bir fazla üyeyle temsil ediyoruz. Yapılan her çalışma mutlaka çok kıymetli. Ama bu çalışmaların en önemli kısmını uygulamanın sonuna kadar ezerek sakınmadan, bu işlemlerin, bu yapılan çalışmaların en faydalı şekilde üretime kullanılması şeklinde fayda sağlayacağız” dedi.
“NİTELİKLİ ELEMAN KONUSUNDA BÜYÜK BİR AÇIK VAR”
BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci ise, "Sanayicilere sorduğumuzda karşımıza çıkan konu, yetişmiş eleman konusu. Bizim 2014 yılında ilan ettiğimiz teklif çağrısında bu konuya özel projeleri bekledik ve bununla ilgili olarak da güzel projeler gerçekleştirildi. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde bugün açılışını yapacağımız da bunlardan biriydi. Bu merkezin öncelikle üniversite öğrencilerinin yetişmesinde ve mezun olduklarında iş hayatına adapte olmasına katkı sağlayacağına inanıyorum. Ama asıl önemsediğimiz konu da bu merkezin aynı zamanda sanayicimiz tarafından da kullanılması sanayideki verimliliği arttıracaktır” dedi.
“ DÜNYAYI AVRUPA VE AMERİKA YÖNETİYOR”
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan da, tarihin sürekli akan bir ırmak gibi olduğunu belirterek, “Hayat devam edecek bir şekilde ve biz bulunduğumuz mevki itibariyle de bu imkanlarla hep imtihan olunacak. Üniversitelerin görevi de bu imtihanlarda ihtiyaç duyulan bilgi ve donanımı üretmek. Netice itibariyle bütün sorunları köküne kadar incelediğiniz zaman temelde yatan en büyük ihtiyacın bilgi olduğunu göreceksiniz. Dünya bilgi üretiminin neredeyse yüzde 70’ini Avrupa ve Amerika’ya gönderiyor. Dünya emtia üretiminin de yarıdan fazlasını Avrupa ve Amerika üretiyor. Bilgiyi ve teknolojiyi, kültürü üretenler iyilerin temsilcisi olursa o zaman dünya iyilerin kontrolünde olur. Bunu yaparken kalp kırmamak. Bu işin niçin yaptıklarını, yapacaklarını unutmamak. Bizim galiba bu konuda eğitime ihtiyacımız var. Vura vura iyilik yapıyoruz, döve döve iyilik yapıyoruz. Öyle olunca da heyecanımızı kaybediyoruz. Özellikle yöneticilerimizin hem özel sektörde, hem kamuda bu konuda böyle hassas günlerde kalp kazanmaya yönelik insanları iyi yönlere yönlendirme konusunda üzerilerine daha fazla sorumluluklar düşüyor. Eğitim oyun değildir. Eğitim tarihin, dünyanın, ülkenin insanımızın geleceğidir. Ve bu geleceğin dayanacağı tek alanda eğitim. O zaman orada işi en iyi yapanları istihdam etmek zorundayız. Elimizdeki en büyük sermayemiz gönül birliğidir” dedi.
Konuşmaların ardından EDMEM’nin açılışı protokol üyeleri tarafından gerçekleştirirken, görevliler merkezde bulunan cihazları protokol üyelerine tanıttı.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.