Fındıkta toprak ve yaprak tahlilleri ile yapılacak gübreleme ve ilaçlama çalışmalarının verim ve kalitenin arttırılmasına önemli oranda katkı yaptığı bildirildi.
Trabzon’da 2013’de uygulanmaya başlanan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında oluşturulan örnek bahçelerden alınan toprak numunelerinin tahlilleri yapılarak üreticilerin kullanacakları gübre tür ve miktarları belirlendi. Merkezi Giresun’da bulunan Fındık Araştırma İstasyonu’nda gerçekleştirilen tahlillerin raporları üreticilere dağıtıldı.
İstasyon Müdürü Gökhan Kızılcı, gübrelemenin fındıkta verim ve kaliteyi etkileyen önemli etmenlerden birisi olduğunu belirterek, “Doğru gübreleme toprak ve yaprak analizlerine dayalı bir gübre tavsiyesi ile mümkündür. Bu nedenle gübrelemeden önce analiz yapılması şarttır” dedi.
Analizler için bahçelerden numunelerin tarım uzmanlarının bilgisi dahilinde alınmasının şart olduğunu vurgulayan Kızılcı, numunelerin delikli naylon torbalara konularak en kısa zamanda laboratuvara teslim edilmesi gerektiğini söyledi.
Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi’nin koordinasyonunu yapan Trabzon Ticaret Borsası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu’da, projeye üreticilerin her aşama da tahmin edilenin de üzerinde ilgi gösterdiğine dikkat çekerek, “ Bu sevindirici bir tablodur. Üreticilerimiz sanıldığı gibi ilgisiz değil. Bunu proje ile gördük. Toprak tahlilleri yapabilecek laboratuar sayısı artıyor. Üreticilerimiz başta Tarım Müdürlükleri olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlardan bilgi edinebilirler” dedi.
Ayrıca Toprak analizleri için üreticilerin Tarım İl ve ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerektiği de bildirildi.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.