Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, fındık bahçelerinde yaygın olarak bilinen, ancak üreticilerin pek dikkat etmediği fındık kozalak akarları hakkında önemli uyarılarda bulundu. Karadeniz Bölgesi fındık bahçelerinde yaygın olarak bulunan ve gözle görülemeyecek kadar küçük olan kozalak akarları bütün fındık çeşitleri üzerinde beslendiğini söyleyen Prof. Dr. Öztemiz, fındığın meyve, yaprak ve sürgün gözlerine zarar vererek ekonomik kayıplara neden olduğunun altını çizdi. Farklı fındık çeşitlerinde yüzde 35-70 arasında değişen oranlarda verim kaybına yol açabildiklerini vurgulayan Sevcan Öztemiz, şehrimiz fındık bahçelerinde çok sık rastlanan fındık kozalak akarı zararlarının üreticiler tarafından pek bilinmediğini ve mücadelesine de gereken önemin verilmediğini ifade etti.
“Oluşan her bir kozalak kaybedilen bir çotanak”
Fındık kozalak akarlarının iki değişik formu olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, “Gal oluşturan formu fındıkta sadece generatif tomurcuklar üzerinde beslenmekte ve halk dilinde kozalak olarak bilinen deformasyona sebep olmaktadır. Diğer serbest formu ise fındığın hem generatif hem de vejetatif kısımlarında beslenerek meyvelerin ve tomurcukların dökülmesine ve deformasyonlu bitki organlarının oluşmasına neden olmaktadır. Her iki türün beslenmesi sonucunda dişi ve erkek çiçekler, tomurcuklar, kozalaklar dökülerek kuru sürgünlerin oluşmasına neden olurlar. Oluşan her bir kozalak kaybedilen bir çotanak olarak düşünüldüğünde fındık verimini ne kadar olumsuz etkilediklerini tahmin edebilmek mümkündür” dedi.
“Her yıl mekanik mücadele yapılan bahçelerde kimyasal mücadeleye gerek yok”
Bu zararlıya karşı en etkili mücadelenin mekanik mücadele olduğunu söyleyen Öztemiz, kışın yapraksız dönemde kozalakların toplanıp bahçe içinde bir yere yığın olarak bırakılmasını, toplanan bu yığınların yakılmamasını veya toprağa derin gömülmemesini belirterek, her yıl mekanik mücadele yapılan bahçelerde kimyasal mücadeleye gerek duyulmayacağını dile getirdi.
Mekanik mücadele yapılmayan bahçelerde kimyasal mücadeleye karar vermek için bahçede ön sayım yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, “Bu amaçla 1-10 da büyüklükteki bahçelerde 10 ocak, 11-30 da büyüklükteki bahçelerde 20 ocak ve 30 da'dan büyük olan bahçelerde de 30 ocak tesadüfi olarak işaretlenir. İşaretli her ocağın 1'er dalındaki kozalaklar sayılarak bir daldaki ortalama kozalak sayısı hesaplanır. Bir dalda ortalama 5 kozalak varsa kimyasal mücadele yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.
“En uygun zaman nisan ayının son haftası”
En uygun kimyasal mücadele zamanının şu an içinde bulunduğumuz nisan ayının son haftası olduğunu vurgulayan Öztemiz, “En geç mayısın ilk haftasıdır. Bu dönem uç sürgünlerin 4- 4,5 yapraklı, yeni tomurcukların toplu iğne başının yarısı büyüklükte ve yeni gelişen meyvelerin mercimek büyüklüğüne geldiği dönemdir. Bu dönemde yapılacak ilaç uygulamaları bir hafta içinde tamamlanmalıdır. Kimyasal mücadelede; Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından tavsiye edilen bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır. Kimyasal mücadele iyi bir kaplama sağlayacak şekilde yapılmalıdır. İlaçlama esnasında tüm koruyucu önlemler alınmalıdır. Bu dönemde fındıkta külleme hastalığına karşı kükürt etkili maddeli bitki koruma ürünü ile ilaçlı mücadele yapan üreticilerimizin ayrıca bahçelerinde fındık kozalak akarı zararlısına karşı mücadele yapmalarına gerek yoktur” dedi.
Üreticilerin fındık bahçelerinde hastalık ve zararlılardan kaynaklı verim kaybı yaşamamaları için bahçelerini düzenli olarak kontrol etmeleri tavsiyesinde bulunan Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, fındık üreticilerinin gerekli tedbirleri zamanında alarak mücadele yapmaları faydalı olacağını vurgulayarak sözlerini sonlandırdı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.