Belçika firması Van De Wıele tarafından Gaziantep Üniversitesi’ne (GAÜN) hediye edilen teknoloji harikası dev halı dokuma makinesi öğrencilerin hizmetine sunuldu.
Hükümetin, Türkiye’deki yükseköğrenimde uygulamayı planladığı Trimester Eğitim Sistemi’ni ilk uygulayan yüksekokul olan GAÜN Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu, önemli bir ayrıcalığa daha imza attı. Belçika’nın Van De Wiele Firması tarafından hibe edilen, yaklaşık 700 bin Euro değerindeki halı dokuma tezgahını öğrencilerin hizmetine sunan yüksekokul, böylelikle eğitim kalitesini bir kat daha artırdı.
Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu Halıcılık Atölyesi’nde teknoloji harikası halı tezgahının hizmete sunulması nedeniyle düzenlenen törenin açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektör Yardımcısı ve Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Cahit Bağcı, okullarının Türkiye’ye şu anda örnek olan Trimester Eğitim Sistemi’ni ilk uygulayan yükseköğretim kurumu olduğunu belirterek, “Ayrıca, bazı bölümlerde öğrencilerimizin tamamına yakını burs imkanıyla okuyor. Bu da Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu adına önemli bir ayrıcalık” dedi.
Kısa zamanda iş kazanma bakımından sanayinin ara eleman ihtiyacının karşılanması nedeniyle önemli bir misyon üstlendiklerini vurgulayan Prof. Dr. Cahit Bağcı, “Bugün hizmete açacağımız Van De Wiele firmasının bize hibe ettiği halı dokuma tezgahı öğrencilerin hem teorik ve pratiklerini gerçekleştirmek hem de sanayiye daha donanımlı gitmesini sağlayacak. Dolayısıyla öğrencilerimizi daha iyi bir eğitimden geçmiş olarak sanayiye göndereceğiz. Bu da bizim için ayrı bir mutluluktur. Üniversitemiz ve okulumuza bu desteği veren Van De Wiele’ye çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
ÖZGÜN OKULA ÖZGÜN İMKAN
Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu’nun birçok özelliğiyle özgün bir okul olduğunu kaydeden GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, “Bu okul Türkiye’nin ilklerinden birisidir. İlk olmasının iki özelliği var. Bunlar, organize sanayinin içerisinde yerleşimi ve her eğitim yılının üç sömestre olmasıdır. Üçüncü yarıyılı iş yeri eğitimi şeklinde gerçekleşen bu eğitim ile öğrencilerimiz çok kolay iş bulabilmektedir” dedi.
Türkiye’de örnek olan bu okulda öğrencilerin her türlü ihtiyaçlarının giderilmesi, sanayi ve iş dünyasına yeterli donanımı sağlayarak mezun olmaları konusunda tüm gayreti gösterdiklerinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Coşkun, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Çünkü şunun farkındayız. Türkiye’de yükseköğrenim alanında ne yazık ki yükseköğrenim alanına gelmeden önce bile, özellikle mesleki eğitim alanında istenilen düzeyde ne rakamsal ne de kalite olarak istenilen düzeyde bir eğitim seviyesi yakalanamadı. Bütün gelişmiş ülkelere baktığınızda yüzde 70 civarında mesleki eğitim yüzde 30 civarında. Türkiye’de tam tersi. Mesleki eğitimin ne denli önemli olduğunu farkında olarak hiç olmazsa üniversite seviyesine gelindiğinde bu gençlere, öğrencilere, en iyi şekilde müfredat sağlamak konusunda da çaba gösteriyoruz. Bunu yaparken iş dünyamızdan da büyük destek görüyoruz. Onların her alandaki katkılarına ilaveten özellikle de Türkiye’de makine halısının neredeyse yüzde 90-95’ini üreten Gaziantep gibi bir kentte halıcılık teknisyenlerinin yetiştirilmesi alanında çok özel bir gayretin bugün gerçekleşmesi törenindeyiz. Çünkü bu programa alınan öğrencilerin hayata en iyi şekilde hazırlanabilmeleri, yetiştirilmeleri konusunda gerekli bütün deneyimi sağlayacak hem teorik hem pratik eğitimi hem iş yeri eğitimi ama devasa bir makineyle Van De Wiele Firması’nın hibe olarak takdim ettiği güzel, devasa makineyle öğrencilerimiz son derece daha iyi yetişecektir. Kendilerine bu destekleri için teşekkür ediyorum."
"ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ"
Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu’na yaklaşık 700 bin Euro değerindeki halı dokuma tezgahını hediye eden Belçika kökenli Van De Wıele firma temsilcisi Atila Demirhan, Türk tekstil sektöründe adeta lokomotif olma yolunda hızla ilerleyen halı üretimi ve buna bağlı olarak büyüyen pazara daha fazla katkı sağlamak adına bu hibenin yapıldığını vurgulayarak, şunları söyledi:
“Gaziantepli halı üreticileri gerçekten cesur yatırımlar yapıyor. Gelişen bu süreçte sektörün en önemli ihtiyacını oluşturan yetişmiş, kalifiye ve eğitimli işgücü eksiğini gidermek amacıyla başlatılan bu projede, biz de firma olarak sorumluluğumuzu yerine getirmeye karar verdik. Gaziantep’teki halı makine kapasitesinin çok önemli bir bölümüne sahip olan Van De Wıele tarafından üretilen bu teknolojik tezgahların daha verimli kullanılması, profesyonelce işletilmesi ve bunun sürekliliğinin sağlanması için talebe karşılık bu değerli eğitim kurumuna kazandırılması kararını verdik. Çünkü, bu proje, bu eğitim kurumu ve buradan yetişecek olan çalışanların, yöneticilerin ve hatta aranıza katılacak yeni yatırımcıların yanında bizim de şirket olarak kendimizi geliştirmek eksiklerimizi gidermek adına menfaatine olacağı kanaatini taşıyoruz. Bu projenin tam anlamıyla hayata geçmesinden sonra ortaya çıkacak ortak menfaatler hepimizin ve ülkemizin yararına olacağını ümit ediyoruz. Van De Wiele olarak, bu projenin sürekliliğinin sağlanması adına oluşacak talepler doğrultusunda üzerimize düşeni elimizden geldiğince yerine getirmeye ve gereken desteği vermeye gayret edeceğiz.”
Gaziantep Vali Yardımcısı Adil Nas ise ülkelerin gelişmesinde teknik personel kalitesinin önemine işaret ettiği konuşmasında, “Bunun için iyi mühendisler, teknikerler yetişmesi gerekiyor. Bugün Güney Kore’nin iyi bir seviyeye gelmesindeki temel neden iyi mühendislere sahip olmasıdır. Gaziantep Üniversitesi teknik eğitimde Türkiye’nin en güzide en iyi okullarından birisidir. Ortadoğu Üniversitesi kökenli bir mühendislik geleneği bulunan Gaziantep Üniversitesi’nin dünya ve Türkiye’nin en önemli halı üretim merkezlerinden birisi olan Gaziantep’te, bu sektör için kalifiye eleman yetiştirmedeki misyonunu başarıyla sürdürmeye devam edeceğine olan inancımız tam. İşte, hizmete açtığımız bu atölyedeki halı tezgahımız da öğrencilerimizin daha iyi birer eleman olarak yetişmesini sağlayacaktır” dedi.
Konuşmaların sonunda atölyenin kurdelesi protokol tarafından kesilerek açılış gerçekleştirildi. Törende GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Van De Wiele Ceosu Charles Boudvien’e teşekkür plaketi takdim ederken, Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Cahit Bağcı ise okulun cam atölyesinde yapılan bir cam vazo hediye etti. Firmanın Satış Müdürü Luc Coenegracht’a ise Vali Yardımcısı Adil Nas tarafından teşekkür plaketi verildi.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.