ANKARA (İHA) – Ankara’da genç yazılım mühendisleri, hobi olarak geliştirdikleri canlı yayın yapabilen insansız hava aracıyla başarılı bir çalışmaya imza attı. Yazılım Mühendisi Ahmet Oğuz Mermerkaya, “Amacımız dünyada çok kullanılan bir canlı video paylaşım ağı oluşturabilmek” dedi.
Başkent’te 2’si yazılım mühendisi olan 5 arkadaş, “Butterfly” olarak adlandırdıkları proje kapsamında “DRON” adı verilen canlı yayın yapabilen insansız hava aracı geliştirdi. Bu çalışmayı hobi olarak yaptıklarını dile getiren yazılım mühendisleri, çalışmalarının henüz bitmediğini, geliştirmeye devam ettiklerini belirttiler. Murat Aydın, Ahmet Oğuz Mermerkaya, Fahrettin Ateş, Rıza Selçuk Saydam ve Serdar Altan tarafından geliştirilen insansız hava aracı, canlı yayın yapabilmeye imkan sağlıyor.
Projeyi hobi olarak yaptıklarını ifade eden yazılım mühendisi Ahmet Oğuz Mermerkaya, “Bu projenin özelliği sivil olarak kullanımda olan insansız hava araçlarının çektiği görüntüyü canlı olarak internette izleyebilmemizi sağlamasıdır. İnterneti olan herkes hem mobil telefonlarından hem de internetteki web tarayıcıları üzerinden bu canlı yayını izleyebiliyorlar. Dünyada benzer uygulamalar var. Bizim bu uygulamalardan farkımız, böyle bir insansız hava aracıyla canlı çekim yapabilmemiz” dedi.
“İSTEYEN UYGULAMAYI ÜCRETSİZ OLARAK KULLANABİLİR”
“Normalde uygulamamız insanların kendi telefonlarından herhangi bir yeri canlı olarak çekip başkalarına izletilebilmesini de sağlıyor” diyen Mermerkaya, “Biz buna ekstra özellik olarak insansız hava araçlarındaki görüntülerin de izlenebilmesini sağladık. Projeyi hazırlamamız bir buçuk yılı buldu. Çünkü projenin diğer aşamalarda kullanıcıların kaydedilmesi, onların internete canlı yayınlarını yapabilmeleri gibi altyapıları da, sunucudaki yazılımları falan da geliştirdik. Bu sadece bizim uygulamamızın ekstra bir özelliği, insansız hava araçlarının çektiği görüntüleri de canlı yayınlayabilmemiz. Her isteyen ‘Butterflytv’ uygulamasını indirerek ücretsiz olarak kullanabilir. Tanıdıklarına, arkadaşlarına canlı yayınlarını izletebilir, bunları internette, sosyal medya hesaplarında paylaşabilirler. İsterlerse böyle araçları varsa da bunların kodları açık, herkes bizim yazılımımızı indirip insansız hava araçlarıyla canlı yayın yapabilir, internette de herkese izletebilir” diye konuştu.
“AMACIMIZ TÜM DÜNYADA ÇOK KULLANILAN BİR CANLI VİDEO PAYLAŞIM AĞI OLUŞTURABİLMEK”
Bu projenin sadece Türkiye’de değil, dünyanın çeşitli bölgelerinde de kullanıldığını ifade eden Mermerkaya, şöyle konuştu:
“Bizim uygulamamızın özelliği de oradaki kişiyle iletişim kurabilmemizi sağlıyor. Biz metin mesajı gönderiyoruz ona, onun ekranında çıkıyor, o da bize sözlü olarak cevap veriyor. Bu şekliyle internette kullanıcılarla iletişime geçiyoruz, kullanıcılar da tabi kendi aralarında bu işlemi yapabiliyor. Amerika’daki TIR şoförüyle bir muhabbetimiz olmuştu. Ben ona, ‘Çok hızlı kullanıyorsun biraz yavaş sür’ falan dediğimde, o ‘Yok işte burada sınırlar böyledir’ diye cevap vermişti. Aramızda böyle muhabbetler de döndüğü oluyor. Amacımız tüm dünyada çok kullanılan bir canlı video paylaşım ağı oluşturabilmek. Şu an geliştirme aşamalarımız devam ediyor. Geliştirme aşamamızda son aşamaya ulaşmadık. 2 kişi yazılım geliştiriyor, diğer arkadaşlar tasarım ve tanıtım konusunda destek veriyorlar.”
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.