İkinci Dünya Savaşı’nda esir kampında öldürülen bestecileri anmak için İstanbul’da gerçekleştirilecek konser öncesinde son provalar yapıldı. Piyanist-Besteci Renan Koen ile konserin onur konuğu Müzik Tarihçisi-Yazar Dr. Gottfried Wagner merakla beklenen konser öncesinde bir araya geldi.
Şişli Belediyesi, 500’üncü Yıl Vakfı ve Anadolu Kültür’ün işbirliğiyle bu akşam Zorlu Performans Sanatları Merkezi Drama Sahnesi’nde gerçekleştirilecek ‘Holokost’u Anma Konseri’ öncesinde projeyi hayata geçiren Piyanist-Besteci Renan Koen ile konserin onur konuğu Müzik Tarihçisi-Yazar Dr. Gottfried Wagner son prova hazırlıklarında bir araya geldi. Son hazırlıkları için piyanosunun başına geçen Renan Koen’e ünlü müzik tarihçisi Gottfried Wagner da eşlik etti.
“BENİ EN ÇOK ETKİLEYEN ŞEY ÖYLESİNE BİR ORTAMDA ÜRETİME DEVAM ETMİŞ OLMALARI”
Provanın ardından etkinliğe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Piyanist-Besteci Renan Koen,“ Proje, Terezin’de, Çekoslovakya sınırları içerisinde inşa edilmiş bir toplama kampı. Bu toplama kampında bütün sanatçılar tutsak edilmişler. Sanatçılar burada eserler vermeye devam etmişler. Ben bunu ilk duyduğumda zaman çok çarpıcı gelmişti bana. Böylesine tutsak edilmiş bir ortamda nasıl üretime devam ettikleri üzerine olan merakımdan dolayı bestecileri araştırmaya başladım. Önce Terezin’de bir vakıfla irtibata geçtim. Bütün bestecilerin listesini gönderdiler. Daha sonra piyano ve koro eserlerini araştırdım. Daha sonra da artık bunu konser projesi olarak inşa etmeye başladım. Bu eserlerde ve bestecilerde beni en çok etkileyen şey öylesine bir ortamda üretime devam etmiş olmaları, kendilerinden ve müzikten hiçbir şekilde vazgeçmemiş olmaları, içlerindeki pozitif direnci her gün ayakta tutmaları, bunu beslemeleri ve bunu gelecek nesillere de aslında orada ne olduğunu müzik aracılığıyla da belgelemiş olmaları. Bu benim için çok önemli bir şeydi” ifadelerine yer verdi.
GECENİN ONUR KONUĞU DR. GOTTFRİED WAGNER
Esir kampında kalmış birini etkinliğe davet etme kararı aldıklarını ve daha sonra Müzik Tarihçisi-Yazar Dr. Gottfried Wagner ile iletişime geçtiklerini belirten Renan Koen, “Bu geceyi inşa ettikten sonra ortak bir fikir doğdu ki kampta yaşamış ve kurtulmuş olan birisini konuk edebilir miyiz diye. Dr. Gottfried Wagner’ı davet etme fikri doğdu ve kendisine bir mail attım. Burada değerli işbirlikleri sayesinde böyle bir konser gerçekleştirildiğini anlattım açılış konuşması yapar mı diye. Hemen cevap verdi ve seve seve geleceğini söyledi ve ‘sadece konuşma değil bütün geceyi birlikte inşa edebilir miyiz’ dedi. Çok yoğun bir ay geçirdik onun bu akşam çok değerli üç çalışmasını da seyredeceğiz” şeklinde konuştu.
Gottfried Wagner ise, proje için yoğun bir şekilde çalıştıklarını ifade ederek, “Bizim kararlılığımız, oldukça önemli oluşumları hatırlamaktır. Olağanüstü müzik, dünyaya en kötü anda bile pes etmemek, ayağa kalkarak kötülüğe karşı mücadele verilmesi gerektiğini gösteriyor. Yani, bu bağ oldukça insani bir mesajın verilmesi anlamına geliyor” dedi.
Wagner, gelecek nesillere karşı iletişim konusunda da sorumlu olunduğunu sözlerine ekleyerek, gelecek kombinasyonlarda köprülerin son derece önemli bir role sahip olacağını bildirdi.
Renan Koen’in kendisi ile iletişime geçmesi nedeniyle memnun olduğunu dile getiren Wagner, “Renan benimle iletişim kurduğunda çok mutlu oldum ve Skype üzerinde konuşma fırsatı yakaladık. Gelecek için ne olması gerektiği konusunda benzer bir bakış açısına sahibiz. Bu durum proje için yoğun diyalogun başlamasını sağladı. Eğer istersek her zaman görüşebiliriz. Skype üzerinden hem farklı kıtalardaki hem de dünyanın her yerindeki kişilerle aynı anda görüşebilirsiniz. Bu durum, bu gece burada olduğu gibi özel projeler oluşturabilmek için oldukça farklı bir imkan” ifadelerini kullandı.
Zorlu Performans Sanatları Merkezi Drama Sahnesi’nde bu akşam saat 20:30’da gerçekleştirilecek konserde Terezin esir kampında hayatını kaybeden bestecilerin eserleri seslendirilecek.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.