Düne kadar
işverenin halkın
diline göre istediği
zaman işyerinde at
koşturabildiğini söyleyen Nacar,
“Yapılacak sistemde işverenle işçi
arasında devlet hakem olacak. Yani aslında bundan sonra işveren istediği zaman işçiyi işyerinden çıkaramayacak. Kısacası kıdem tazminatı aynı prim kazanç gibi nasıl 30 gün çalışan bir işçini primi düzenli bir şekilde
SGK’ye yatıyorsa kıdem tazminatında da aynı aylık yüzde 3 bir kesintiyle tabi bu asgari ücretin düzenli bir şekilde her yıl belirleneceği sisteme göre devam edecek” diye konuştu.
“HAK MAHRUMİYETİ OLMAYACAK” Nacar, 6 yıldır çalışan kıdem tazminatı olan işçilerin hak mahrumiyetine uğramayacaklarının altını çizerek, “İşveren ve işçilerin şunu bilmeli; kanun çıktığından itibaren geriye dönük bir kanun işlemeyecek. Yani 6 yıldır çalışan kıdem tazminatı olan arkadaşlar panik yapmasınlar, hak mahrumiyetine uğramayacaklar. Yani kazanılmış hakları saklı kalacak” dedi.
KIDEME DEVLET HAKEMLİĞİ GELİYOR
Bu düzenlemenin yasalaşmasıyla kıdem tazminatına devlet hakemliğinin geleceğini belirten Erhan Nacar, 16 buçuk milyon çalışanın düzenli bir şekilde e-devlet üzerinden primlerini takip edebileceğini söyledi.
Nacar şunları belirtti: “ Esas Haziran ayının 11’inden itibaren bu kanun olarak çıkarsa 16 buçuk milyon çalışan artık kıdem tazminatına devletin hakemliği durumunda devam edecek.
İşçilerle işverenler bunu düzenli bir şekilde e-devlet üzerinden düzenli bir şekilde takip edebilecek. bugün 5 gün çalışan bir işçi işverenden ayrıldıktan sonra ya da 2 ay sonra ayrıldığı zaman fonunda ne kadar olduğunu görebilecek. Bu da bir nevi çalışan işçilerin ‘bak benim param yatmış devletin kontrolünde’ deyip rahat bir şekilde çalışmasına devam edebilecek.
İşverenleri ne kadar etkiliyor diye düşünüyorsak işverenler bu durumdan yüzde 50 mutlu yüzde 50 mutsuz neden çünkü bazı işverenler normalde 11 ay dolduktan sonra çalışanların iş hadlerini sonlandırıyorlardı. 12’nci olmadan bu kişilerin hakları ölüyordu. Ama bu sistemde bir gün çalışana bile kıdem tazminatı olacak.
Böylelikle işçiler devletin kontrolünde hayatlarını garanti altına alabilecekler. Korkmaları gereken bir durum söz konusu değil”
AVRUPA’DA YAŞAYAN TÜRKLER İÇİN SON BORÇLANMA TARİHİ 31 HAZİRAN
Avrupa’da yaşayan her Türk vatandaşının 3201 sayılı kanuna göre yurtdışı borçlanma hakkından yararlanabildiğini belirten Nacar bunun son başvuru tarihiniolarka 31 Haziran’ı işaret etti. Nacar, 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşın gelip Türkiye’de sosyal güvenlik kurumlarından 3201 sayılı kanuna göre borçlanma kayıtlarını açtırabildiğini dile getirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.