İkinci Dünya Savaşı’nda esir toplama kamplarında öldürülen besteciler, İstanbul’da düzenlenen konserle anıldı. Etkinliğe ev sahipliği yapan Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, “O yıllarda yaşanan hazin tecrübeler bugün dünyada toplumsal barışın sağlanması için bizlere yol gösterici olmalıdır” dedi.
Şişli Belediyesi, 500’üncü Yıl Vakfı ve Anadolu Kültür Vakfı’nın işbirliğiyle düzenlenen ‘Holokost’u Anma Konseri’, Zorlu Performans Sanatları Merkezi Drama Sahnesi’nde gerçekleştirildi. İkinci Dünya Savaşı döneminde Terezin esir kampında hayatlarını kaybeden bestecilerin anıldığı gecenin onur konuğu Müzik Tarihçisi-Yazar Dr. Gottfried Wagner oldu. Projenin koordinatörlüğünü üstlenen Piyanist-Besteci Renan Koen, Dr. Gottfried Wagner ile birlikte besteciler ve kamplardaki yaşam üzerine oluşturdukları metinler doğrultusunda Terezin kampında esirlerin yaşadıkları zorlukları anlattı.
“YAŞANAN HAZİN TECRÜBELER BİZLERE YOL GÖSTERİCİ OLMALIDIR”
Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, “Onlarca yıl evvel insanlar köylerinden, kentlerinden, yurtlarından acılarla çıkıp ışığa dönüştüler. Bugün burada bizler yüreklerimizden milyonlarca kuş uçuruyoruz onlara. 500’üncü Yıl Vakfı, Anadolu Kültür Vakfı ve belediyemizin düzenlediği bu gecede dinleyeceğiniz eserlerle belki de Avrupa kıtasının en soğuk ve karanlık yıllarına gideceğiz. O yıllarda yaşanan hazin tecrübeler bugün dünyada toplumsal barışın sağlanması için bizlere yol gösterici olmalıdır. Bugün bile devam eden birçok talihsiz olaylar uluslararası iradenin insan haklar için daha çok mücadele etmesini sağlamak hepimizin görevi olmalıdır" dedi.
Dünyaya barış mesajı veren Hayri İnönü, “Şişli birçok rengin bir arada olduğu ve renklerinin korunmasında, sürdürülmesinde etkisi olan İstanbul’un en önemli ilçesidir. Şişli’de ortak yaşamı muhafaza etmek için hizmetler üretmekteyiz. Bu anlamda ilçemizin tüm yurda ve insanlığa örnek olmasını isterim” diye konuştu.
Piyanist-Besteci Renan Koen’in piyano eserlerini yorumladığı konserde, Şef Erdem Nusret Karakaş yönetimindeki Nâzım Hikmet Akademi Korosu da İkinci Dünya Savaşı’nda Auschwitz Toplama Kampı’nda hayatını kaybeden besteciler Pavel Haas, Viktor Ullmann, Gideon Klein ve Zikmund Schul’un bestelerini yorumladı.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.