Balıkesir’in Manyas Gölü’nden tuttukları balıkları Suriye ve Irak’a ihraç eden balıkçılar, bu ülkelerdeki savaş yüzünden zon anlar yaşıyor.
Türkiye’nin en büyük tatlı su balık ihracatçıları, Irak ve Suriye’deki savaştan dolayı ihracatlarının bittiğini ve üretimin de tamamen durduğunu söyledi. Bandırma ilçesine bağlı ve Manyas Gölü kenarındaki Bereketli Mahallesi’nde kurulan Su Ürünleri Kooperatifi’nin başkanı Zeki Tek, geçimini balıkçılıkla sağlayan köyde ekonomik sıkıntı yaşanmaya başladığını belirtti. Tek geçim kaynağı olan balıkçılığın, Irak ve Suriye’deki iç savaş yüzünden tamamen durduğunu açıklayan başkan Tek, savaşın sona ermesini beklediklerini söyleyerek, “Suriye’de başlayan ve daha sonra Irak’ta da başlayan iç savaşlar sebebiyle ihracat neredeyse bitti. Köyümüzün geçim kaynağı balıkçılık. İhracatın durması balık fiyatlarını da düşürdü. Biz, talebe göre Türkiye’nin en çok tatlısu balığı üretimi yapabilen en büyük kooperatifiyiz. İhracatın başlaması bizleri sevindirecek" dedi.
Av yasağının başladığını kaydeden Tek, "15 Mart’tan 15 Haziran’a kadar yasaktayız. Teknelerimizin hepsi karada ve zaten balık ta şu anda yumurta dönemine girdi. Bu dönemde gel-git nedeniyle suların çekilmesi, balığın bıraktığı yumurtanın canlanmadan ölmesine sebep oluyor. Ayrıca gölümüze gelen kaçak sülük avcıları var. Yasak zamanda sülük avlıyorlar ve balığın attığı yumurtayı da eziyorlar. Bunların denetlenmesi gerekiyor. Suriye ve Irak’a yaptığımız ihracatta sıkıntılar yaşanıyor. Ülkelerdeki savaş yüzünden balık talebi olmadığı gibi, çok nadiren az miktarda olan talebi de yerine getirmek için uğraşsak da, nakliyeyi yapan TIR sürücüleri ülkeye girmek istemiyor. Girecek olan sürücüler de fiyatları yükseltiyor. Ülkemizde tatlı su balığı eskisi gibi tüketilmiyor. Tatlı su balığını pişirmeyi bilen insanlar hayli azaldı. Tatlı su balığı kültürümüzü yeniden kazandırmamız, tatlı su balıklarımızı iç pazarda da tüketmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.