Toroslar Belediyesi tarafından hayata geçirilen, İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi’nin (İSKEP) bilgilendirme semineri yapıldı.
Toroslar Belediyesi’nin de aralarında bulunduğu 12 belediyede dezavantajlı bireylerin istihdam edilebilirliğinin arttırılmasına yönelik bir uygulama modeli geliştirmeyi ve bu model ile dezavantajlı grupların iş gücü piyasasına erişimlerinin kolaylaştırılmasının amaçlandığı projenin bilgilendirme semineri, Radisson Blu Otel’de gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı otoritesinde Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) önderliğinde devam eden projede, Toroslar Belediyesi’nin odak grup olarak belirlediği ‘Engelliler, Romanlar ve Çalışan Çocuklar ile Ailelerine’ yönelik uygulanan çalışmalar anlatıldı.
Toplantıya, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’nın yanı sıra, Mersin Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç.Dr. Erol Yaşar, belediye başkanları, daire başkanları, Türkiye Belediyeler Birliği Dış İlişkiler Müdürü Gülfem Kıraç Keleş, İSKEP Teknik Destek Ekibi İletişim Kilit Uzmanı Burçin Yeşiltepe, Türkiye Belediyeler Birliği Dış İlişkiler Uzmanı Cemal Baş, Teknik Destek Ekibi ve İstihdam Kilit Uzmanı Cleofe Guardigli, Toroslar Belediyesi Proje Koordinatörü Ahmet Ata, sivil toplum ve kamu kurum kuruluşlarının temsilcileri, STK yöneticileri ile hedef gruplar katıldı.
23 ay sürecek projenin 8 ayda gerçekleştirilen ve Toroslar Belediyesi’nin çalışmalarının anlatıldığı sinevizyon gösteriminin ardından Tuna, Toroslar Belediyesi’nin de aralarında bulunduğu 12 belediye tarafından uygulanan İSKEP projesi kapsamında, dezavantajlı bireyler arasından 3 odak grubun tespitini yaptıklarını ve bu odak gruplardan engelliler, sokakta çalışan çocuklar ve aileleri ile Roman vatandaşlara yönelik gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projelerini anlattı. Odak gruplardan Roman vatandaşlar için Alsancak Mahallesi’nde kurmuş oldukları hasır örme atölyesinin faaliyete geçtiğini belirten Tuna, "Burada 3 er aylık periyotlar halinde 30 kişi mesleki eğitimler almaktadır. Atölyenin içerisinde kurduğumuz kreş ile de kurslarımıza katılan bayanlarımızın çocuklarına bakım hizmeti de verilmektedir. Mersin İŞKUR İl Müdürlüğümüz de projemize destek vererek mesleki eğitim alan vatandaşlarımıza günlük harcırah veriyor. Ayrıca ilimizde faaliyet gösteren HİSS Kamış firması ile diyalog kurularak üretilen ürünlerin yurt dışına gönderilmesi sağlanmaktadır” dedi.
Odak gruplarından biri olan çalışan çocuklar ve ailelerine yönelik kuracakları atölyenin hazırlık aşamalarının tamamlandığını da belirten Tuna; “Bu atölyemiz için Okan Merzeci Bulvarı üzerinde 900 metrekarelik bir alanı tahsis ettik. Bu alanda çivi üretme makinesi ve tel örme makineleri ile 16-18 yaş aralığındaki sokakta çalışan çocuklar ile ailelerine yönelik mesleki eğitimler vereceğiz. Bu sayede hem meslek öğrenecekler hem ürettikleri ürünleri pazarlayarak aile ekonomisine katkı sağlayacaklar” diye konuştu.
Toroslar Belediyesi olarak göreve geldikleri 11 yılda engellilere yönelik birçok projeyi hayata geçirdiklerini ve bu projelerden bir tanesinin de engelli bireyler için 1 yıl önce inşa ettikleri ’Engelliler Akademisi’ olduğunu kaydeden Tuna, “Engelliler Akademisi’nde mesleki eğitim sınıflarımız hizmet vermeye hazır konumdadır. İlk etapta işitme engellilerine deri üzerine ayakkabı, yelek, ceket ve çanta gibi ürünlerin imalatını yapacakları bir atölye ekipmanlarının alınması ile muhtemelen 2015 yılı içinde onlarda faaliyetlerine başlayabileceklerini umuyorum. Tabi ki, diğer engelli derneklerimiz ile 3-4 ayda bir toplantı yaparak onlarında taleplerine göre bir mesleki eğitim atölyesini kurmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Tüm katılımcılara programa katılımlarından dolayı teşekkür eden Başkan Tuna, şöyle devam etti; "Toroslar Belediyesi olarak projenin 8 aylık aktivite çalışmalarında her ay iki toplantı yapılmasını sağladık, çalışmalarımızda farkındalık faaliyetleri ile hizmet sağlayıcılarını ve karar alıcılar arasında çalıştaylar düzenledik. Bölgemizde faaliyet gösteren iş adamlarımız ile odak grubumuzdaki engelliler, sokakta çalışan çocuklar ve ailelerini, Roman vatandaşlarımızı İŞKUR İl Müdürlüğü, ASP İl Müdürlüğü ile Sosyal Hizmetler Müdürlüklerimiz bir araya getirerek dezavantajlı bireylerin iş verenlerimizin taleplerine göre önce meslek edinmeleri, daha sonra istihdamlarına yönelik çalışmaların yapılmasının öncelikli konular olduğu tespit edilmiştir. Mahallelerimizde mahalle muhtarlarımız ve vatandaşlarımıza verdiğimiz eğitimler ile farkındalık eğitimlerine devam etmekteyiz. Bu kenti yöneten kişiler olarak toplumumuzda dezavantajlı bireyleri, sahip oldukları seçenekler hakkında bilgilendirerek, sosyal ve ekonomik hayata katılmaya teşvik etmek ve dezavantajlı bireylere karşı önyargının ortadan kaldırılmasına katkı sağlamak zorundayız ve hedeflerimizde başarıya ulaşacağımızı umut ediyorum.”
Daha sonra söz alan Türkiye Belediyeler Birliği Dış İlişkiler Müdürü Gülfem Kıraç Keleş ise İSKEP’in başarıyla devam etmesini sağlayan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya ve ekibine teşekkür etti.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.