Kalp krizi, kardiyak kas alanındaki kan akışındaki yetersizlik nedeniyle oluşan bir durumdur. Neredeyse her zaman koroner arterlerden birinde bir tıkanıklık görülür. Kadınlarda kalp krizi belirtileri günlük ağrılarla karıştırılabilir, bunlara kesinlikle dikkat etmeniz gereklidir.
Kalp krizi, kardiyak kas alanındaki kan akışındaki yetersizlik nedeniyle oluşan bir durumdur. Neredeyse her zaman koroner arterlerden birinde bir tıkanıklık görülür. Bu tıkanıklık başlangıçta anjin olarak bilinen ve tedavi edilmediği takdirde kardiyak doku ölümünü tetikleyen bir duruma neden olur. Yaygın semptomlara, göğsün ortasında oluşan, bir veya iki kola ve bazen de omurgaya doğru yayılabilen ağır bir ağrı dahildir. Bununla birlikte, kadınlar için, bazı semptomlar diğer koşullara benzer olduklarından, genellikle fark edilmeyebilir. Sorun şu ki, pek çok insan bunu bilmemektedir. Bu nedenle bugün bu alanı, aklınızda tutmanız gereken 7 işarete ayırıyoruz.
1. Insomnia (uykusuzluk) Uykusuzluk ve sürekli uyku bozuklukları; çok fazla çalışma, stres ve elektronik cihazların aşırı kullanımı gibi şeylerin bir sonucu olabilir. Bununla birlikte, kadınlarda, hormonal aktivitelerdeki ve kardiyovasküler hastalıkların ilk evrelerindeki değişiklikler nedeniyle uykusuzluk ortaya çıkabilir. Son on yılda kadın kalp krizi vakaları arasında, kadınların yarısından fazlası bu belirtiye sahipti. 2. Nefes almada zorluk Solunum yolları hastalığı olmadan, aniden öksürük ve nefes darlığı yaşayan kadınlar derhal bir doktora başvurmalıdır. Bu semptom kalp krizi riski taşıyan insanlarda yaygındır, özellikle de günlük aktiviteler yapılırken görülüyorsa.
3. Mide yanması ve asit reflüsü Midede aşırı asit üretimi ve asit reflüsü, karın ve göğsün üst kısmında, kalp krizi sırasında olana benzer bir yanma hissi oluşturmaya eğilim gösterir. Tüm durumlar bu ciddi durum ile sonuçlanmaz. Ancak, tekrar ediyorsa, kesinlikle incelenmelidir çünkü kadınlarda kalp krizinin ilk belirtilerinden biri olabilir. 4. Anormal yorgunluk duyuyorsanız Bitkinlik veya yinelenen bir yorgunluk hissi genellikle uyku sorunları, belirli ilaçlar veya stres ile ilgilidir. Fakat, tekrar ediyorsa ya da belirgin bir gerekçe olmadan gerçekleşiyorsa, dolaşımdaki bir rahatsızlık veya bir kalp rahatsızlığı konusunda sizi uyarıyor olabilir. Koroner arter tıkanıklığı kalpten gelen doğru kan akışını engeller, bu da hücrelerin, beyinlerin ve kasların oksijenasyon sürecini zorlaştırır.
Ayrıca, kalp, kanı pompalamak için daha çok çalışmak zorunda olacağından, kan basıncı ve kalp krizi riski artabilir. 5. Soğuk terlemeler ve baş dönmesi oluyorsa: Günlük aktivitelerde veya dinlenirken soğuk ter, kadınlarda kalp krizinin ilk belirtilerinden biridir. Diğer belirtiler gibi, başka birçok sorundan da kaynaklanıyor olabilir. Bununla birlikte, özellikle risk altındaki vakalarda kalp krizi olasılığını dikkate almak önemlidir. Soğuk terlemeler görülür, çünkü vücut uygun bir sıcaklığı korumak için çalışmaktadır. Basitçe, kalp kası fazla mesai yapmaktadır. Kan akışı zorlukları aynı zamanda hücresel oksijenasyon sürecini de engelleyerek baş dönmesine ve genellikle kendinizi iyi hissetmemenize neden olur. 6. Ani anksiyete Açıklanamayan endişe, özellikle göğüs ağrısı ya da baş dönmesi eşliğinde ise, ciddiye alınması gerekir. Birçok kalp krizi geçiren kadında bu belirti ataktan birkaç saat önce görülmüştür.
Aynı zamanda hem anksiyete hem de stresin yüksek tansiyonu ve dolayısıyla kalp krizi riskini artırdığını dikkate almak önemlidir. 7. Kollarda veya boyunda ağrı oluyorsa: Eklemlerde, boyunda ve çenede ağrı, kardiyovasküler problemleri olan ve böylelikle kalp kası doğrudan etkilenen kadınlarda sık görülür. Bu durum kadınlarda erkeklerden daha yaygın olarak görülmektedir, fakat erkekler de bu semptomları daha az bir derecede gösterebilirler. Ağrı yavaş yavaş ve aniden gelir, ataktan hemen önce de geçer.
Yukarıda belirtilen belirtilerin hepsi birçok farklı koşulla ilişkilidir. Bununla birlikte, ciddi problemleri veya komplikasyonları ortadan kaldırmak için her zaman bir doktor tarafından muayene edilmek gereklidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.