Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) Genel Koordinatörü Hülya Ünver, dünyada 2014 yılında 14 milyon kişiye kanser tanısı konduğunu, bu rakamın 2030 yılında 22 milyona çıkmasının beklendiğini söyledi.
Lösemili Çocuklar Vakfı tarafından yürütülen “Kanser Kaderimiz Olmayacak” projesi konferanslarının Adana’da ayağı Yaşar Kemal Kültür Merkezi gerçekleşti. LÖSEV’in belgesel gösteriminin ardından Lösemili Çocuklar Vakfı Genel Koordinatörü Hülya Ünver sunum yaptı. İlk olarak kanser belirtilerini vatandaşlarla paylaşan Ünver, söz konusu hastalıkta erken teşhisin önemine değindi.
Ünver, 15 sene önce bir kişinin kanser hastası olduğunu öğrendiğinde herkesin çok şaşırdığını belirterek, “Artık şaşırmıyoruz. Çünkü çok yaygınlaştı. Kanser hastalıkları, dünyada en çok görünen kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada ve bu artış hızı ile devam ederse önümüzdeki 15 yıl içerisinde ne yazık ki birinci sıraya çıkması bekleniyor” diye konuştu.
Kanserin tedavisi çok zor olduğunu kaydeden Hülya Ünver, “Birde bunun ekonomik boyutu var. Kişinin kendi ve ailesinin bütçesine ekonomik anlamda çok büyük bir gider olarak yansıdığı gibi ülkemizin ve dünyanın ekonomisine de çok büyük olumsuz maliyetleri var” ifadelerini kullandı.
Hülya Ünver, harcanan paralara rağmen kanser tedavisinde başarı oranın beklenen düzeyde olmadığını aktararak, “Dünyada her yıl kansere harcanan para 1 trilyon dolar. Ülkemizde ise baktığımızda bu rakam 3.5 milyar dolar olarak açıklanıyor. Tedaviye harcanan bu rakama rağmen tedavide bu ölçüde başarı oranı yüksek olsa elbette bu maliyet çok göze çarpmaz. Ama tedavide başarı oranı beklenen düzeyde değil” şeklinde konuştu.
“2030 YILINDA 22 MİLYON KANSERLİ OLMASI BEKLENİYOR”
Her yıl dünyada 14 milyon 100 bin kişiye kanser tanısı konduğunu belirten Ünver, bu sayıdan yaklaşık 8 milyon 200 bininin hayatını kaybettiğini söyledi. Kanser oranının her geçen yıl çok hızlı bir artış sergilediğini aktaran Ünver, “2008 yılında 12 milyon 800 bin kişiyken, 2014 yılında bu rakam 14 milyona çıkmış ve ne yazık ki 2030’da 22 milyona çıkması bekleniyor. Bu gerçekten iç karartıcı. Gelişmiş ülkelerdeki kanser vakalarıyla, gelişmekte olan ülkelerdeki kanser vakaları arasında farklılıklar gösteriyor ne yazık ki. Gelişmekte olan ülkelerde artış hızı daha yüksek. Bu konuyu biraz daha ciddiye alıp, ilk olarak kendi çevremizden başlayarak almamız gereken önlemler konusunda bilinçlenmemiz lazım” dedi.
Ünver, kanserin risk faktörlerini katılımcılara paylaşarak, uyarılarda bulundu.
Avrupa Birliği Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından desteklenen proje kapsamında Adana’nın dışında 14 merkezi il ve çevresinde kanser hastalığında toplumsal farkındalığın yükseltilmesi amacıyla bir dizi seminer, konferans ve aile ziyaretleri gerçekleştirilecek.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.