Memur-Sen Aydın İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Aydın Şube Başkanı A. Baki Karer, toplumsal şiddetin sağlıkta şiddeti de tetiklediğini belirtti.
Sağlık-Sen Şube Başkanı Baki Karaer, toplumsal şiddetin son yıllarda Türkiye’de anormal ölçüde bir artış gösterdiğini söyledi. Toplumsal şiddetle birlikte sağlıkta şiddetin de arttığını kaydeden Karaer, “Sağlık çalışanlarımız yoğun iş temposu altında eziliyorlar. Avrupa’daki meslektaşlarının 5 katı yoğunlukta çalışıyorlar. Bunun yanında adaletsiz döner sermaye başta olmak üzere şiddet ve mobbinge maruz kalmak suretiyle belli ölçüde yıpranmışlık ve tükenmişlik yaşıyorlar. Türkiye’de sağlık hizmetlerinden halkımızın memnun olduğundan bahsediliyor ama diğer taraftan da sağlık çalışanlarına şiddetin arttığına şahit oluyoruz. Sağlık çalışanlarımız fedakarca halkımıza hizmet verirken şiddete uğramaları içler acısı bir durum. Bu anlamda şiddet uygulayanların 24 saat gözaltında tutulması gibi bir madde olmasına rağmen şiddeti önlemek adına daha caydırıcı tedbirlerin alınması gerektiğine inanıyoruz” dedi.
Şiddet uygulayanların 6 ay süreyle sağlık giderlerini kendi ceplerinden ödemeleri önerisini hatırlatan Karaer, “Özellikle bizim Sağlık-Sen olarak önerdiğimiz bir düzenleme vardı. Şiddet uygulayanların yılın 6 aylık süresinde sağlık giderlerini kendi ceplerinden karşılamaları ile ilgili bir düzenleme. Durum onu gösteriyor ki şiddet arttıkça herhalde bizim bu talebimiz uygulanmak zorunda kalınacak” diye konuştu.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI CİDDİ BİR TRAVMA YAŞIYOR
Türkiye’de sağlık çalışanlarının Avrupa’daki meslektaşlarına oranla çok az ücret alırken onlardan daha fazla çalıştığına dikkat çeken Karaer, özellikle sağlıkta istihdam politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. İnsanca bir çalışma ortamı ve uygun standartlar oluşturulması gerektiğini kaydeden Karaer, “Bunu her platformda dile getiriyoruz. Yıpranma payı ve ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması konusunu Sayın Cumhurbaşkanımıza ilettik. Cumhurbaşkanımız yıpranma payı ile ilgili talimatlarını verdi. İnşallah kısa sürede bu sorun çözülecek ve sıra ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması konusuna gelecek. Sağlık-Sen olarak 2015 yılını ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması için mücadele yılı ilan ettik. İnşallah bu mücadelemizde başarılı olup sağlık çalışanlarının bu mağduriyetini gidermeye çalışacağız” şeklinde konuştu.
NÖBET ÜCRETLERİNİN YÜZDE 50 ARTTIRILMASI ÖNEMLİ BİR GELİŞME
Nöbet ücretlerine yapılan zammı olumlu karşıladıklarına işaret eden Karaer, şöyle konuştu: “Nöbet ücretlerinin yüzde 50 arttırılması önemli bir gelişme. Bunu kesinlikle önemsiyoruz. Bu geçmişten bu yana gündeme getirdiğimiz bir konu ancak bazı hastanelerde nöbet ücretleri döner sermaye kaynağından verildiği için ücret verilmesi yerine nöbet izni kullandırmak suretiyle bir uygulama yapılıyor. Yani arkadaşlarımız yüzde 50 nöbet ücretlerini alamadan izin kullanmak durumunda kalıyor. Bunun önüne geçilip çalışanların nöbet ücretlerini almasının sağlanması gerekir”
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.