Kara Mürsel Alp Kocaeli Tarihi Sempozyumu birbirinden ilginç konuları ile tarihe ışık tutacak.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kent tarihine sahip çıkarak hayata geçirdiği Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nun ikincisini 3-5 Nisan günlerinde gerçekleştirecek. Yerel tarih araştırmaları açısından Türkiye’ye örnek olan sempozyumlarda birçok tarihi gerçek gün yüzüne çıkartılıyor. Bu sene Kara Mürsel Alp temalı hayata geçirilecek Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-II’de aralarında yabancı bilim adamlarının da bulunduğu akademisyenler birbirinden farklı ve ilginç tarihi konularda bilgiler sunacak.
Osmanlı’nın ilk emir-i sevahili Kara Mürsel Bey’in hayatı, milli mücadelede Kocaeli, Kocaeli’de iz bırakan Kuva-yı Milliyeci İpsiz Recep, İzmit ile önemli gelişmelerin The Times Gazetesi’ndeki yankıları, İzmit Ermenileri, Karamürsel Çekirge Afeti, Seyyahların gözüyle Kocaeli, antik kaynaklar ışığında eski çağda İzmit civarını etkileyen depremler, Kocaeli’den Osmanlı donanmasına kalyoncu temini, İzmit’te bir Osmanlı Şehzadesi; Süleyman Paşa, Pişmaniye tarihi gibi konular Kara Mürsel Alp Kocaeli Tarihi Sempozyumu’nda işlenecek. 3-5 Nisan günlerinde gerçekleşecek sempozyumda 173 akademisyen birçok ilginç konuda Kocaelilileri kent tarihine ışık tutacak bilgiler sunacak.
3 gün sürecek sempozyum süresince 6 farklı salonda gerçekleşecek sempozyumda Gaziantep Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bilgehan Pamuk, 4 Nisan Cumartesi günü Kara Mürsel Alp Salonu’nda İzmit’te bir Osmanlı Şehzadesi; Süleyman Paşa konusunu işleyecek. Pamuk sunumunda, İzmit’in fethedilmesinde önemli rol oynayan ve adaletli yönetimi ile kısa sürede bölge halkının takdirini kazanan Süleyman Paşa’nın İzmit’teki rolünü anlatacak.
Kocaeli tarihinde Karamürsel’de gerçekleşen çekirge afeti ve sonuçları konusunu Yrd. Doç. Dr. Serkan Yazıcı irdelerken, Mersin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şenay Özdemir Gümüş, Kocaeli Bölgesi’nden Osmanlı donanması için kalyoncu temini konusunda bilgiler sunacak. Aralarında yabancı tarihçilerin de bulunduğu akademisyenler 3 gün boyunca Kocaeli tarihine damga vurmuş olay ve kişilere ait bilgileri Kocaelililere sunacak.
“Antik kaynaklar ışığında eski çağda İzmit civarını etkileyen depremler” konusunu 4 Nisan Cumartesi günü Turgut Reis Salonu’nda Yrd. Doç. Dr. Kamil Doğancı ele alırken, İzmit’in sembolü haline gelen Pişmaniye tarihi ile ilgili konuyu Gazi Üniversitesi’nden Yrd. Doç Dr. Dilek Türkyılmaz yine aynı günde Oruç Reis Salonu’nda salona gelen katılımcılara aktaracak.
Sempozyumda ayrıca İzmit’le bütünleşmiş geleneksel tatlı pişmaniyenin serüveni, ilk kimin tarafından yapıldığı ve dünyaya nasıl yayıldığı da Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Türkyılmaz tarafından değerlendirilecek ve yepyeni bilgiler sunulacak.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.