Kapari denen bir bitki var. Siz bu bitkiyi geberotu ya da devedikeni olarak duymuş olabilirsiniz. Kapari, ülkemizde Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetişen, çalımsı bir yapıda olan dikenli bir bitki. Potasyum, fosfor ve kalsiyum yönünden zengin olan kapari, killi toprakları seviyor ve güneş ışığından hoşlanıyor. Kendiliğinden yetişmekte olan geberotu yani diğer adıyla kapari, tohum halinde yetişiyor ve Ağustos-Eylül aylarında küçük karpuzlara benzeyen meyvelerden elde ediliyor.
Bu sıralar internet "Kapari nedir, faydaları nelerdir?" sorusunun cevabını bulmakla daha fazla zaman harcıyor. Biz de bu yazımızla ona yardımcı olalım dedik.
Kapari faydaları
Bu şifalı bitki, kan hastalıklarında (Lösemi, anemi, kansızlık, trombosit düşüklüğü) ve MS tedavisinde kullanılıyor. Aynı zamanda böbrek taşı veya kumu tedavisinde, gut hastalığında (her kapari ürünü değil tabi), mide bağırsak sorunlarında da kaparinin mucizesinden yararlanılıyor.
Peki, bu adını bile belki yeni duymuş olduğunuz kapari nasıl kullanılıyor? Aslına bakarsanız, yukarıda saydığımız hastalıklar için kaparinin ayrı ayrı kullanımları mevcut. Böbrek taşında ya da kumunda kaparinin karpuzu ve çayı tavsiye edilirken, kan hastalıklarında kapari reçeli ve marmelatı öncelikli olabiliyor.
Kapari reçeli-turşusu
Kaparinin en çok kullanılan ürünlerinden biri reçeli. Sabah akşam aç karnına tüketeceğiniz 2-3 tatlı kaşığı kapari reçeli ile kan hastalıkları ve gut hastalığı tedavisinde olumlu sonuçlar gözlemleyebilirsiniz.
Daha değişik bir kapari ürünü olan çayı ise böbrek taşı veya kumu, gut hastalığı, mide, bağırsak, kabızlık ve basur sorunlarında kullanabilirsiniz.
Tüm bunlara ek olarak kapari bitkisinin tohumları yıkanıp havanda iyice dövüldükten sonra herhangi bir basur kremiyle birleştirip basurlu bölgeye uygulanabilir. Bu kaparinin harici kullanımı ve günde 1 defa yatmadan önce yapacağınız bu uygulamanın olumlu etkilerini doktorunuzla mutlaka paylaşmalısınız.
Kapari nasıl yenir?
Faydalarını ve kullanım çeşitlerini saydığımız kapari bitkisi yararlı bir bitki olabilir. Ancak nasıl kullanacağınızı bilmezseniz bir o kadar da zehirli bir bitkiye dönüşebilir. Kaparinin iyi işlenmiş olanını veya tablet halinde satılanlarını tercih edebilirsiniz. Her şeyin tazesi makbul olabilir ama bu bitki için değil. Bunu unutmayın. Kaparinin zehirini atabilmesi için gölgede kurutulması gerekmektedir. Herhangi bir kapari ürünü almadan önce iyice güvenilirliğini araştırmanız sizin ve sevdiklerinizin yararına olacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.