Medical Park Tarsus Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sevilay Eriş, PRP (Platelet Rich Plasma) yöntemiyle diz kireçlenmeleri, omuz yırtıkları ve daha birçok hastalığın doğal yoldan tedavi edilme şansı olduğunu söyledi.
Dr. Sevilay Eriş, kan pulcuğundan zengin plazma anlamına gelen PRP’nin, doğal yoldan kas-iskelet yaralanmaları ve hastalıklarının iyileşmesini hızlandırdığını belirterek, hastanın kendi kanı kullanılarak uygulanan PRP’yi ‘umut verici bir çözüm’ olarak adlandırdı. Eriş, "Hastadan alınan kan çeşitli işlemlerden geçirilerek trombositler bir araya toplanır. Toplanan trombositler diğer kısımlardan ayrılarak PRP elde edilir. Normal kanın 1 mililitresinde 150 bin-400 bin trombosit bulunurken PRP’de bu sayı 1 milyonun üzerine çıkar" dedi.
Dr. Sevilay Eriş, PRP’nin etkili olduğu hastalıkları ise şöyle sıraladı:
"Diz, omuz, kalça, boyun ve bel kireçlenmeleri gibi eklem kireçlenmeleri, omuz ağrıları ve yırtıkları, topuk dikeni, ön çapraz bağ yaralanmaları, pelvikağrı ve instabilite, boyun ve bel ağrıları, tenisçi ve golfçu dirseği, ayakbileği burkulmaları, tendinitler, bağ zorlanmaları, meniskus yırtığı ve asromatizması."
Dr. Eriş, PRP’nin nasıl etki edeceğiyle ilgili şu bilgileri verdi:
"Büyüme ve iyileşme faktörleriyle yüklü kan pulcukları tamir elemanlarını hasarlı bölgeye çekmeyi başlatır. Ayrıca yeni damarların oluşmasına katkıda bulunarak o bölgenin kanlanmasını artırır. Kanlanmanın artması hasarlı bölgenin daha iyi beslenmesi ve zararlı artıkların daha iyi atılması anlamına gelir. PRP’nin ilginç bir özelliği de oldukça dengeli bir büyüme faktör kokteylli olmasıdır. Genellikle 3 hafta arayla 6 aylık dönem içinde 3 enjeksiyona kadar yapılır. İlk veya ikinci enjeksiyondan sonra tam iyileşme olabilir. PRP tedavisi geçici bir çözüm değildir. Yaralı dokuların yenilenmesi ve tamiri zaman alacaktır. PRP tedavisinin amacı dokuları iyileştirerek ağrıyı geçirmek olduğu için, sonuçları almak uzun sürebilir. İlk iyileşme belirtileri birkaç hafta içinde görülür ve iyileşme zamanla artarak devam eder. PRP’nin yan etkisi yok. PRP’de hastanın kendi kanı kullanıldığı için, enfeksiyon riski yoktur ve alerjik reaksiyon ihtimali ise çok düşük."
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.