Düzce’nin Akçakoca ilçesinde Kestane Kanserine karşı mücadele çalışmaları başladı.
Orman Genel Müdürlüğü Orman Zararlıları ile Mücadele Daire Başkanlığı kestane hastalıklarına karşı standart çalışma yöntemleri ile ilgili, Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü katkılarıyla Akçakoca Orman İşletme Müdürlüğü Deredibi Orman İşletme Şefliği Şifalusu mevkiinde kestane kanseri (Cryphonecteria parasitica ) ile ilgili çalışmalar başlatıldı.
Yapılan çalışmalarda Kestane ağırlıklı meşcerelerde aktif kanserli ve iyileşmiş kanserli kestane fertleri incelendi. İyileşmiş kanserli kestane fertlerinin daha fazla olduğu görüldü.
Ayrıca Batı Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsünde görevli Biyolog Deniz Çakar, aktif kanserli ve iyileşmiş kanserli fertlerden ne şekilde örnek alınacağını uygulamalı olarak fertler üzerinde gösterdi.
Alınan örnekler tek tek kayıt altına alınarak laboratuvar koşullarında izolasyon, VC uyum (kültürel özelliklerine ayırma) grupları belirlenecek, uygun uyum gruplarına göre hipovirülent izolatlar hazırlanacak, macun veya disk şeklinde Orman İşletme Şefliklerine gönderilerek uygulamalar yapılması sağlanacak.
Uygulamalardan 6-9 ay sonra ağaçların kontrolü yapılarak kanserin ilerleyip ilerlemediği (iyileşme) kaydedilecek.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.