Son yıllarda sağlık sektöründe kamu ve özel yatırımlarının ivme gösterdiği Adana, Kırgızistan’a “sağlık hizmeti” konusunda öncülük ve kılavuzluk görevi üstleniyor. Sağlık sistemini incelemek üzere Adana’ya gelen Kırgızistan heyetine rehberlik eden Özel Adana Medline Hastanesi, bu ülkeye sağlık alanında yapılabilecek çalışmalar hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Kırgızistan heyetinin Medline Hastanesi’ne gelmesinin altında, bu ülkenin Sağlık Bakanı Dr. Talantbek Batyraliev’in bundan 15 yıl kadar önce Adana’da kardiyolog olarak çalışmış olmasının yattığını belirten Özel Adana Medline Hastanesi Genel Koordinatörü Dr. Musa İnal, “Kırgız Bakan Türkiye’yi yakından tanıdığı için kendi ülkesiyle kıyaslama şansına sahip oldu. Ülkesinde Sağlık Bakanı olunca da ilk iş olarak sağlık koşullarını iyileştirmek için bizimle temasa geçti” dedi.
Kırgızistan’ın Yeni Sağlık Bakanı Dr. Talantbek Batyraliev’in yıllarca Ç.Ü Tıp Fakültesinde ve Adana’daki özel bir hastanede çalıştığını hatırlatan Dr. Musa İnal, “Türkiye’yi ve Adana’yı yakından tanıyan bakanımız, yardımcıları, il sağlık müdürleri, hastane yöneticileri ve bir de gazeteciden oluşan 9 kişilik bir heyet gönderdi. Heyet, Türkiye’de ‘kamu ve özel sağlık hizmetlerinin nasıl verildiğini’ bizden detaylarıyla öğrendiler. ÇÜ Tıp Fakültesini, Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi’ni ve özel hastane olarak da Medline’ı gezdirdik” şeklinde konuştu.
Kırgız heyetine “Türkiye’deki sağlık sistemi, sigorta sistemi, geri ödeme sistemi, hastanelerin çalışma şekli, muayenelerin nasıl yapıldığı” gibi sağlıkla ilgili tüm konularda bilgi verdiğini belirten Dr. Musa İnal, şöyle dedi:
“Kırgızistan hem sağlık hizmetleri konusunda teknik olarak, cihaz olarak, ekipman olarak, eğitim olarak bizden oldukça geri durumdalar. Sağlık ücretsiz ama devlet sübvanse edemiyor. Yani bir bütçe ayıramıyor. Bununla ilgili ciddi bir eksikleri var.“
"TECRÜBELERİMİZİ AKTARDIK"
Kırgız heyetine tecrübelerini aktardığını bildiren Özel Medline Hastanesi Genel Direktörü Dr. Musa İnal, kendilerine iki öneride bulunduklarını kaydetti. İnal sözlerini şöyle sürdürdü:
“Onlara dedik ki, ‘Şu an ülkenizde tedavi edemediğiniz tüm hastaları biz tedavi edebiliriz. Sizin de sağlık sistemini geliştirebilmek için bu bilgi ve tecrübelerimizi ülkenizde kullanabiliriz. Mesela bir pilot devlet hastanesi verin. Biz girelim o hastanede Türkiye’deki modeli uygulayalım. Oradaki doktorlarla bizim doktorlar direk internet üzerinden iletişime geçebilsinler, görüşebilsinler. Hatta biz gelelim doktorlarımızla birkaç ameliyatı birlikte yapalım eğitim verelim.’ Bu bir ilk adımdı. Bunun arkasının gelecek."
"SOSYAL SORUMLULUK OLARAK GÖRÜYORUZ"
Kırgızlılarla attıkları bu adımı aynı zamanda bir sosyal sorumluluk olarak da gördüklerini ifade eden Dr. Musa İnal, “Amacımız sadece sağlık turizminden istifade edelim noktasında değil. O ülkenin sağlık sistemini geliştirmemiz lazım. Böyle bir olay nedeni ile geldiler. Bizde onlara elimizden gelen desteği, bilgi aktarımını sağlamayı görev olarak düşündük" dedi.
İnal, Kırgızistan heyetini bölgenin turistik yerlerini de gezdirdiklerini belirterek, "Mesela içlerinden 8 tanesi hayatında ilk defa deniz görmüştü. Bize iyi dilekler ve teşekkürler, dualar ederek ayrıldılar” diye konuştu.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.