Antalya’nın Korkuteli ilçesinde çam kese böceği sorunu yaşanmadığını bildiren Orman İşletme Müdürü Hülya Güney, bunda ekim ve kasım aylarında yapılan ilaçlamanın etken olduğunu belirtti.
Korkuteli Orman İşletme Müdürü Hülya Güney, çam ağaçlarına verdiği zararla bilinen çam kese böceğinin her ağaçta 1-2 ile 20-25 arasında kese yaptığını, her kesenin içinde yaklaşık 130-260 adet tırtıl bulunduğunu, zararın ise keseden çıkan tırtılların ağaçların ibrelerini yemesi suretiyle meydana geldiğini vurguladı. İlçede çam kese ile erken mücadele yaparak bu tür olaylara meyil verilmediğini kaydeden Güney, "Ekim ve kasım aylarında erken mücadele ederek bu böceklerin oluşumunu önledik. Bu böcekler, kızılçamın ibre yapraklarını yiyerek beslenirler. Toprağa indiklerinde upuzun bir tren katarı gibi onlarcası uç uca dizilerek birlikte hareket ederler. Çam kese tırtılının larvalarının üzerlerinde çok alerjik olan birkaç kimyasalı içeren tüysü kılları vardır. Dokunulduğunda şiddetli alerjik etki yapar, daha fazla temas halinde ise hastanelik edecek derecede toksiktir. Tırtıllar, kızılçam ağaçlarının yapraklarını yiyerek, ağacın bir anda yanarak kavrulmuş gibi çırılçıplak kupkuru bir görüntüye bürünmesine yol açar" dedi.
Çam kese böceği ile mücadelede mekanik, kimyasal ve biyolojik olmak üzere üç çeşit mücadele yöntemi olduğunu söyleyen Güney, şunları kaydetti:
"Mekanik mücadele ağaç üzerindeki keselerin ve yumurta koçanlarının toplanması suretiyle yapılır. Ancak boylu ağaçlarda uygulanma olanakları son derece az. Kimyasal mücadele ise ilaçlarla yapılıyor. Hem ekonomik olmaması hem de yapılan ilaçlama sonucunda diğer faydalı böceklerinde zarar görmesi nedeniyle en son yapılacak mücadele yöntemidir. Biyolojik mücadelede zararlıyı yok etmek amacıyla diğer parazit böcek ve yırtıcılar ile kuşları kullanıyoruz. Biz çevreye zarar vermeden ekolojik dengeyi koruyarak mücadele sistemidir."
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.