Muğla’nın Marmaris İlçesinde Esnaf ve Sanatkarlar Odası girişimleri ile KOSGEB tarafından düzenlenen girişimcilik kursunda eğitim gören 60 kursiyer için sertifika töreni düzenlendi. Tören, Muğla ve Marmaris protokolünü buluştururken, Vali çiçek , esnafların sıkıntılarından,turizme bir çok konuda açıklamalarda bulundu.
2014 yılında Marmaris Esnaf ve Sanatkârlar Odası başkanlığı ile Muğla KOSGEB İl Müdürlüğü arasında yapılan anlaşma sonucunda ,iş hayatındaki atılımları desteklemek amacıyla uygulamalı girişimcilik kursları açıldı. Bu kurslarda eğitimlerini tamamlayan kursiyerlere dün Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nda düzenlenen törenle sertifikaları verildi.Törene Muğla Valisi Amir Çiçek, Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, Siyasi Parti temsilcileri,Oda Başkanları, Muğla İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik , İl Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, İlçe Emniyet Müdürü Ertan Sarıkaya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan, İl Milli Eğitim Müdürü Tamer Kırbaç, muhtarlar ve kurum müdürleri ile STK temsilcileri katıldı.
Törenin açılış konuşmasını Marmaris Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Ayyıldız yaptı. Ayyıldız, Marmaris’te kayıtlı 3 bin 500 ile 3 bin 700 arası aktif esnaf olduğunu kaydetti. Bu sayının turizm sezonunda 200 ile 300 arasında arttığını hatırlatan Ayyıldız, “ilçede paranın bol olduğunu duyan evini bağını satıp buraya gelerek İş yeri açıyor. Ancak bir süre sonra hüsrana uğrayarak iş yerini kapatıyor.Bu yüzden yerleşik esnaf bundan zarar görüyor” dedi. Sezonda tur iptallerinin olduğunu hatırlatan Ayyıldız, esnafları temkinli davranmaya davet etti.
KOSGEP kursları ile ilgili çekilen video barka vizyonda izleyicilere gösterildi. Gösterimin ardından Muğla KOSGEP İl Müdürü Gökhan Akaydın konuşmasında,” işsizliğin %20’ye dayandığı dönemde girişimciliğin desteklenmesi önem arz etmektedir. KOSGEP ile birlikte başarılı işletmelerin kurulması için çalışmalar yürütüyoruz. Son dönemde 3360 kişi KOSGEP’ ten faydalandı. Kadın girişimcilerinde yüksek olduğu ilimiz araştırma sonuçlarında da gözükmektedir. Girişimcilik hizmetleri kamu yararına ücretsiz olarak verilmektedir” dedi.
VALİ ÇİÇEK : HİZMETİ İYİ OLAN ESNAF HANUTÇULUK YAPMAZ
Ayyıldız’ın ardından Vali Çiçek’te bir konuşma yaptı. Çiçek konuşmasından Esnaf Odası Başkanı Ayyıldız’ın çalışmalarını takdir ettiğini söyledi. Esnaflık, kurallarına uyularak yapılmalı diyen Çiçek, “Türkiye’nin acı gerçeği geçici bir süre insanların belge alarak bu işe soyunmasıdır. Turizm bitince bu işten ayrılmalar yaşanıyor. Marmaris ve diğer ilçelerde böyle esnafları bulundurmak istemiyoruz. Bu sorunla mücadele ediyoruz. Bu konuda sivil toplum kuruluşları ve belediyeler de çalışma yapmalı. sanatkar olan bu işi yapmalı, bu iş gelip geçici bir iş değil. Beraberce hareket etmeliyiz” dedi.
“HİZMETİ İYİ OLAN ESNAF HANUTÇULUK YAPMAZ”
Çiçek, hanutçuluğun turizmin en önemli sorunlardan biri olarak göze çarptığına dikkat çekti. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda hanutçulukla en etkin bir şekilde mücadele edileceğini vurgulayan vali Çiçek , “işimizi iyi yapsak hanutçuluk yapmayız. Malımızın kaliteli olmadığını bilerek turisti tezgahımıza çekmeye çalışıyoruz. Geçen yıl ne yaptıysak bu yılda onu yapacağız. Fırsatçılara meydan verdirmeyeceğiz. Girişimci ruhu olan vatandaşlar bu kursla eğitimi tamamlanmış ve kaliteli sanatkarlar yetişecek” dedi.
Konuşmaların ardından Vali Çiçek’e Ayyıldız tarafından Atatürk yazılı el dokuması olan halı motifi armağan edildi. Kaymakam Yüksel’e ise yardımlarından dolayı şilt verildi. Şükrü Ayyıldız, KOSGEB İl Müdürü Akaydın’a teşekkür plaketi takdim etti. 60 kursiyere de teşekkür plaketi verildi.
MUHTARLAR DERT OLDU YAĞDI, KURUM MÜDÜRLERİNİ TERS KÖŞEYE YATIRDI
Sertifika törenin ardından Vali Çiçek muhtarlarla bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Mahalle muhtarları en çok yol ve içme suyu konusunda dert yandı. Toplantıda muhtarların ,eğitim ve diğer konularda kurum müdürlerinden habersiz sorunları vali Çiçek’le paylaşmaları, müdürleri vali karşısında zor durumda bıraktı.
Siteler mahallesi muhtarı Gülizar Pekpak, muhtarlık binasının giderlerini kendisinin karşıladığını hatırlatarak , Muhtarlık maaşı ile geçindiğini ancak ofisin, elektrik, su ve internet masraflarını kendi cebinden karşıladığını dile getirdi. Vali Çiçek,belediyelerin ilçe merkezlerindeki muhtarlık binalarının masraflarını karşıladığını ifade ederek, muhtarlardan belediyelerle görüşmelerini istedi. 50 yıldan bu yana su sorunu yaşayan Taşlıca köyü muhtarı ise ,bu sıkıntılarının bir an önce giderilmesini istedi.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.