Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından 13 aydır yapılan Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi Araştırması’nın Mart ayı sonuçları belli oldu. Araştırmaya göre, bu yılın Ocak ayında 3, Şubat ayında 9 olan Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi, Mart ayında 7.6 puan yükselerek 16.6 puan ile son 9 ayın en yüksek değerini aldı.
Endeks sonuçlarını değerlendiren Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, 2014 yılının Mart ayından bu yana yapılan ve Türkiye’de bir ilk olan Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi’nde, özellikle geçtiğimiz yılın Temmuz ayından bu yana aşağı yönlü eğilimler gözlendiğini, ancak endekste son 3 aydır yaşanan hızlı yükselişin geleceğe dair umutları artırdığını söyledi. Kütükcü, Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi’nin son 13 ayda 8 defa yükseldiği, 5 defa da düştüğü bilgisini verdi. Başkan Kütükcü, “Geçtiğimiz yılın Aralık ayında eksi 8 değerini alan Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi, Ocak ayından bu yana hızlı bir toparlanma sürecine girmiştir. Ocak ayında 11 puan birden yükselerek 3 puan değerini alan endeks, Şubat ayında 9, Mart ayında ise 16.6 puan değerini almıştır. Ancak endeks bu hızlı toparlanmaya rağmen, halen geçtiğimiz yılın Mart ayı değeri olan 19.6’nın 3 puan altındadır” şeklinde konuştu.
MART’TA İHRACAT SİPARİŞ DURUMU VE BEKLENTİSİ, İÇ PİYASADAN DAHA YÜKSEK ÇIKTI
Mart ayı İmalat Sanayi Güven Endeksi’nde, siparişlere iç piyasa ve ihracat detayında bakıldığında hem geçmiş dönemde, hem şuan, hem de önümüzdeki dönemdeki ihracat sipariş durumu ve beklentisinin, iç piyasa siparişlerinden daha fazla olduğunun görüldüğünü belirten Başkan Kütükcü, bu durumun da 2015’in ilk çeyreğinde yüzde 10.2 düşen Konya ihracatının önümüzdeki aylarda toparlanmaya başlayacağını işaret ettiğini bildirdi.
KONYA İMALAT SANAYİNDE GEÇTİĞİMİZ 3 AYA GÖRE ÜRETİM YÜKSELDİ
Konya Sanayi Odası ve TEPAV işbirliğiyle yapılan Konya İmalat Sanayi Güven Endeksi araştırmasında, Konya imalat sanayi ile ilgili ortaya çıkan diğer bazı veriler ise şu şekilde:
“Mart 2015’te Konya’da imalat sanayinde faaliyet gösterenlerin yüzde 27,3’ü geçtiğimiz 3 aya göre üretimin arttığını ifade ederken, yüzde 61,3’ü önümüzdeki 3 ayda üretimlerinin artacağını belirtti. Konya’da imalat sanayinde faaliyet gösterenlerin yüzde 29’u mevcut stok düzeyinin sezon için normal olduğunu ifade etti. Mart 2015’te Konya’da imalat sanayine alt sektörler itibariyle bakıldığında, geçen yıla göre sadece ‘yatırım malları’ sektörünün arttığı görüldü. ‘Gıda ve içecek sanayi’ sektöründeki düşüş ortalama düşüşün altında kaldı. ‘Tüketim malları’, ‘dayanıksız tüketim malları’, ‘gıda ve içecek hariç dayanıksız tüketim malları’, ‘ara malları’ ve ‘dayanıklı tüketim malları’ sektörlerindeki düşüş ortalama düşüşten fazla oldu. Geçen yıla göre en fazla düşüş ‘dayanıklı tüketim malları’ sektöründe yaşandı. Aralık 2014’ten bu yana yükselen önümüzdeki 3 aydaki üretim beklentisi, Mart 2015’te de yükselişini sürdürdü. Konya’da önümüzdeki 3 aydaki üretim beklentisi Türkiye’den ve AB’den daha yüksek bir değer aldı. Konya imalat sanayinde faaliyet gösterenlerin yüzde 61’i önümüzdeki 3 ayda üretimlerinin artmasını bekliyor. Ayrıca Mart 2015’te Konya’da imalat sanayinde faaliyet gösterenlerin yüzde 26,7’si geçtiğimiz 3 aya göre toplam siparişlerin arttığını ifade ederken, yüzde 62,7’si önümüzdeki 3 ayda toplam siparişlerin artacağını belirtti.
Öte yandan, Konya’da faaliyet gösteren sanayicilerin yüzde 0,3’ü önümüzdeki 3 ayda kısa vadeli Türk Lirası kredi faiz oranının artmasını, yüzde 92,3’ü ise düşmesini bekliyor.”
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.