Düzce’de sonbahar ve kış aylarında beklenen yağmurların düşmemesi sonucu Hasanlar Barajındaki su seviyesi her geçen gün düşüyor. İstanbul’a su sağlayan barajın yaklaşık yüzde 85’inin çekilmesi ile birlikte Düzce’de de su sıkıntısı görülmeye başlandı. Hasanlar Köyü Muhtarı İlknur Ünlü, “ Bırakın İstanbul’u, bu su Düzce’ye bile yetmez. Su göründüğünde de az durumda” ifadelerini kullandı.
İstanbul’a su sağlayan önemli noktalardan biri de Düzce’nin Yığılca ilçesinde yer alan Hasanlar Barajı. 1 Milyon 651 bin metreküp su kapasitesine sahip olan Hasanlar Barajı da son yılların en kurak dönemini yaşıyor.
Su seviyesinin yüzde 15’lere kadar gerilediği baraj gölünde kayıklar karaya oturdu. Kuraklık nedeni ile topraklar çatladı. İneklerin otlak alanı haline gelen baraj gölünde ki su seviyesi giderek azalmaya başladı.
Hasanlar Köyü Muhtarı İlknur Ünlü; “Bırakın İstanbul’u, bu su Düzce’ye bile yetmez”
Baraj ve gölünü sınırları içerisinde bulunduran Hasanlar Köyü Muhtarı İlknur Ünlü, İstanbul’a su sağlayan barajın artık Düzce’ye bile yeterli seviyede suyu kalmadığını belirtti. Ünlü, “ Hasanlar Köyü Muhtarı İlknur Ünlü, “ Hasanlar Barajı 1 Milyon 651 bin metreküp kapasitesinde. Şu anki suyun seviyesi yüzde 15’e kadar düştü. Şu anda 240 olması gereken seviyeler, 32’ye kadar düştü. Şu anda Dünya’yı da etkileyen küresel ısınma Düzcemizi Hasanlar Barajımızı bulunduğumuz yeri etkilemiş durumda. Bu su İstanbul’a da gidiyor. Şu anda İstanbul değil, bu su Düzce’ye bile yetmez. Yağışların az olması burayı da etkiledi. Ocak ayındayız normalde karlı geçirmemiz gerekiyor. Şu anda günlük güneşlik durumda hava. Şu anda yağmurda yok, karda yok, bir beklenti içerisine girdik. Buralar hep su olması gerekiyor normalde. Karşı alanlardaki bölgelerde su olması gerekiyor. Ama şu anda su olmadığı için sorun oluyor. Suyun altında da mil dolu. Su seviyesi göründüğünden de az durumda. 4-5 metre su var ya da yok” ifadelerini kullandı.
47 yıllık baraj en alt seviyede
1974 yılında açılan Düzce Hasanlar Barajı, 1 milyon 651 bin metreküplük kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük hacimli barajlarından birisi olarak görülüyor. Düzce’de 27 bin hektarlık alana sulama hizmeti veren Hasanlar Barajı’nda ayrıca elektrik üretimi de yapılıyor.
Barajda azalan su seviyesi, kayıkların karaya oturması ve gölün kuraklık alanlarında ineklerin otlaması drone ile havadan görüntülendi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.