L’Oréal Türkiye, genç altı bilim kadınını ödüllendirdi.
‘Dünyanın bilime, bilimin kadınlara ihtiyacı var’ felsefesinden yola çıkan L’Oréal Türkiye’nin 13 yıldır sürdürdüğü ve 2013 yılından itibaren UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından desteklenen “Bilim Kadınları İçin” programı kapsamında genç bilim kadınlarına verilen destek bursları, anlamlı bir törenle 2015 yılı sahiplerini buldu.
L’ORÉAL TÜRKİYE’DEN 90 BİN DOLAR DEĞERİNDE BURS
Abdullah Gül, Bilkent, Dokuz Eylül, Hacettepe, Ordu ve Koç üniversitelerinden 6 genç bilim kadını başarılı araştırmaları ile L’Oréal Türkiye’den 90 bin dolar değerinde burs kazandı. L’Oréal’in UNESCO desteği ile uyguladığı uluslararası For Women In Science programı 17 yıldır 110 ülkede uygulanarak 2250 üzerinde kadına ulaştı. L’Oréal Türkiye, 13 yıldır devam eden ulusal programında 76 kadını destekleyerek, en fazla kadın destekleyen ilk beş ülke içerisinde yer aldı.
2015 YILI BURSİYERLERİNE ÖDÜLLERİ TAKDİM EDİLDİ
L’Oréal Türkiye, kadınların bilimsel araştırmalardaki başarısına ve bilim dünyasındaki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekme amacıyla kurguladığı ödül töreni ile 2015 yılı bursiyerlerine 9 Nisan tarihinde ödüllerini takdim etti. Akademisyenler, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşen tören ilgi gördü.
Yaşam Bilimleri ve Malzeme Bilimleri kategorilerinde, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun oluşturduğu bağımsız jüri tarafından seçilen araştırmalarda projenin inovatif yaklaşımı, niteliği, uygulanabilirliği, sürdürülebilirliği, bilime ve insanlığa/ekosisteme yapacağı katkı ölçüt alındı.
İŞTE ARAŞTIRMALARIYLA BURS ALMAYA HAK KAZANAN PROJELER:
“Yaşam Bilimleri” Dalında:
1- Doç. Dr. Güneş Özhan / Dokuz Eylül Üniversitesi, Projesi Alzheimer üzerine:
Hücreler yaşamlarını sürdürebilmek için sürekli iletişim kurmak zorundadır. Bu proje ile beyinde iki tip sinyal yolağının birbirleri ile olan bağlantısının anlanması, böylece Alzheimer gibi hastalıkların mekanizmalarının anlaşılmasına ve hedeflenen tedavilerin geliştirilmesine katkı sağlanması.
2- Doç. Dr. Elif Fırat Karalar / Koç Üniversitesi, Projesi Lösemi üzerine:
Hücrelerin nasıl çalıştığını anlayabilirsek birçok farklı hastalık için etkili tedavi yöntemlerini geliştirmek mümkün olacağı noktasından hareketle lösemiye sebep olan hücresel ve moleküler bozuklukların belirlenmesi.
3- Doç. Dr. Emine Eren / Hacettepe Üniversitesi, Projesi Depresyon üzerine:
Depresyonun moleküler düzeyde daha iyi anlaşılması ve yeni antidepresan geliştirilmesi için çalışmalara yön verecek potansiyel hedeflerin belirlenmesi.
“Malzeme Bilimleri” Dalında:
1- Doç. Dr. Filiz Kuralay / Ordu Üniversitesi, Projesi DNA hasarı üzerine:
Doğal ve çevresel faktörler etkisi ile DNA’da oluşan hasarların ve değişimlerin tespiti ile hasarın daha ciddi boyutlara gelmeden ve ciddi hastalıklara yol açmadan önceden önleminin alınması.
2- Yrd. Doç. Dr. Hümeyra Çağlayan / Abdullah Gül Üniversitesi, Projesi Biyolojik Sensörler üzerine:
Tıp, çevresel izleme ve savunma gibi pek çok konuda oldukça kritik bir öneme sahip sensörlerin daha geniş alanlarda, daha etkin bir şekilde kullanılmasının sağlanması.
3- Doç. Dr. Bilge Baytekin / Bilkent Üniversitesi, Projesi Çevre Kirliği ve Halk Sağlığı üzerine:
Çevreye ve sağlığa zararlı ‘kalıcı organik kirletici’ sınıfındaki kimyasal maddelerin yapısındaki bazı maddeleri mekanokimyasal yöntemle yok edilmesi ve sağlığa zararsız ürünlere dönüştürülmesi.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.