Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “2015 yılı Mart ayında bütçe 6.8 milyar lira açık verdi. Ocak-Mart döneminde bütçe 5.4 milyar lira açık verdi” dedi.
Maliye Bakanı Şimşek, “Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2015 Yılı Ocak-Mart dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri” konulu bir basın toplantısı düzenledi. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıda Şimşek, yılın ikinci yarısında hem istihdamda iyileşme sağlanılacağını hem de büyümenin çok daha hızlı bir şekilde sağlanacağını belirterek, “Geçen sene enflasyon yıl sonu itibariyle yüzde 8.2 idi. Mart ayı itibariyle yüzde 7.6’ya düştü. Enflasyondaki düşüş devam ediyor. Düşüşü sınırlayan esas itibariyle gıda fiyatları. Aslında son 1 yıl içerisinde gerçekleşen enflasyonun neredeyse yarısı gıdadan kaynaklanıyor. O nedenle çekirdek enflasyona baktığınız zaman, ki bu daha orta vadeli trendi yansıtıyor. Çekirdek enflasyon yüzde 7.1’e düşmüş durumda ve muhtemelen aşağı doğru trend çekirdek enflasyonda devam edecektir. Bu çerçevede baktığımız zaman önümüze özellikle Tarım Bakanlığı bünyesinde kurduğumuz gıda komitesinin yapacağı çalışmalarla önümüzdeki dönemde atacağımız yapısal adımlar, yapısal çözümler için alacağımız tedbirler inanıyorum ki uzun vadede enflasyonu yüzde 5’in altına kalıcı bir şekilde çekecektir. Cari açık geçen sene milli gelire oran olarak yüzde 5.7 olarak gerçekleşti. Bir önceki sene 65 milyar dolar civarında olan cari açık, geçen sene 46 milyar dolar civarına düştü. Bu sene de cari açıktaki hızlı düşüş devam ediyor. Bunda petrol fiyatları kısmen etkili. Kısmen aldığımız yapısal tedbirler etkili. Kısmen de iç talebin nispeten ılımlı gidiyor olması etkili” diye konuştu.
“BÜYÜMEDE SEÇİMLERDEN SONRA SİYASİ İSTİKRARIN KORUNACAĞI VARSAYIMIYLA GÜÇLÜ BİR İVME KAZANACAĞINA İNANIYORUM”
2015 yılına bakıldığı zaman muhtemelen cari açığın yüzde 3,5-4 aralığına inmiş olacağını ifade eden Bakan Şimşek, “Bu da Türkiye için çok rahat bir oran. Rahat bir şekilde sürdürülebilir bir oran. Orta vadeli program hedeflerinin de oldukça altında olacak. Türkiye’de enflasyon düşüyor. Cari açık daralıyor. Büyüme de yılın ikinci yarısından itibaren inanıyorum ki seçimlerden sonra siyasi istikrarın korunacağı varsayımıyla güçlü bir ivme kazanacağına inanıyorum. Dolayısıyla Türkiye’nin makro resmi, Türkiye’nin makro ekonomik temelleri hala sağlam. Piyasalardaki dalgalanmalar esas itibariyle küresel para politikası, özellikle Amerika para politikasının gelişimiyle ilişkili son 10 yıl içerisinde gelişmekte olan ülkelere çok ciddi bir fon akışı oldu. Gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere. Tabi ki küresel para politikasının bir nebze normalleşecek olması, faizlerin yükselecek olması tabi ki fon akışını etkiliyor. Bu nedenle de piyasalarda önemli bir zaman zaman dalgalanmalar yaşanabiliyor” dedi.
“YAKINDA İNANIYORUM Kİ BİR İLERLEME RAPORU KAMUOYUYLA PAYLAŞILACAK”
Temeller sağlamsa bunların hepsinin geçici olduğunu kaydeden Şimşek, “Biz küresel krizi, Avrupa borç krizini, Ortadoğu’daki kargaşayı tüm bunlara rağmen Türkiye Avrupa’nın neredeyse üç katı hızla büyüyerek geçirdiği bir dönemden bahsediyoruz. Avrupa ile hızla kapattığımız bir dönemden bahsediyoruz. Daha önemlisi orta uzun vadede Türkiye’nin büyüme potansiyelini arttırmak Türkiye’de büyümeyi tekrar yüzde 5 ve üzerine bir patika oturtmak amacıyla hükümet olarak 25 yapısal dönüşüm alanını kapsayan çok kapsamlı bir reform programını açıkladık. Bu reform programını da şuanda uyguluyoruz. Yakında inanıyorum ki bir ilerleme raporu kamuoyuyla paylaşılacak. Burada esas itibariyle ikinci nesil diye tarif edebileceğimiz çok önemli reformlar söz konusu. Burada bin 350 civarında mikro düzeyde reform, mikro düzeyde adım söz konusu. Dolayısıyla Türkiye ekonomisine ilişkin aslında orta uzun vadeli perspektif hala son derece olumlu, Türkiye’nin makro ekonomik temelleri sağlam. Geçici bir takım dalgalanmalar her zaman olabilir” değerlendirmesinde bulundu.
“2015 YILI MART AYINDA BÜTÇE 6.8 MİLYAR LİRA AÇIK VERDİ”
“2015 yılı Mart ayında bütçe 6.8 milyar lira açık verdi” diyen Şimşek, “Bu geçen seneni aynı ayına göre 1.8 milyar lira yukarıdadır. Burada esas itibariyle konu biz Türkiye’de bütçe harcamalarında aslında tam hedefle orantılı gidiyoruz. Yani örneğin genel anlamda bütçe harcamaları yılın tamamının dörtte biri düzeyinde. Bu da zaten hedefle orantılı. Faiz harcamaları ise yine hedefle aynı doğrultuda ama yılın ilk yarısına yığılmış durumda. Yani yılın ikinci yarısında faiz ödemeleri düşecek, yılın ilk yarısında bu tamamen borcun vade yapısıyla ilişkili bir konudur. Faiz dışı dengede ise 2015 yılı Mart ayında yaklaşık 655 milyon lira açık vermiştir. 2014 yılı Mart ayında yaklaşık 538 milyon lira faiz dışı fazla verilmişti” ifadelerini kullandı.
“OCAK-MART DÖNEMİNDE BÜTÇE 5.4 MİLYAR LİRA AÇIK VERDİ”
Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ocak-Mart döneminde bütçe 5.4 milyar lira açık verdi. Bu geçen senenin aynı dönemine göre 3.9 milyar lira daha yüksek ama dönemsellik arz eden faiz harcamaları geçen seneye göre 4 milyar liranın üzerinde bir artış söz konusu. Dolayısıyla faiz harcamalarını dikkate alırsanız, bütçede disiplin çok sağlam bir şekilde devam ediyor. Faiz harcamaları burada sadece yılın tamamında artmayacak bir dönemsel söz konusu vade yapısıyla ilişkili olarak. Yılın ilk çeyreğinde bütçe açığı 2015 yılının tamamı için öngördüğümüz 21 milyar liralık açığın yaklaşık 4’te 1’ine denk geliyor. Bu da çeyreklik gelişme itibariyle yıl sonu hedefleriyle paralel. Bütçe açığının geçen seneye göre daha yüksek gerçekleşmesindeki ana etken borç stokunun vade yapısına bağlı olarak faiz giderlerinin yılın ilk çeyreğinde yığılmış olmasıdır. Faiz dışı fazda yılın ilk çeyreğinde 12.7 milyar lira oldu. Bu geçen seneden daha fazla. Esas kriter bu zaten. Bu da bütçe disiplininde en ufak bir tereddüdün olmadığı hedeflerin tutturulması noktasında güçlü bir irade olduğunu göstermektedir. Bütçe giderleri genel olarak yüzde 12.1 oranında artmıştır ve 118.6 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Bu da toplam bütçe giderlerinin yüzde 25.1’idir. Başlangıç hedefiyle uyumludur. Toplam harcamalar içerisinde faiz hariç bütçe giderleri ise yüzde 9.4 oranında artmıştır. Yüzde 9.4 oranı milli gelir GSYH deflatörünün altındadır. Reel olarak faiz dışı harcamalarda bir artış bu anlamda iddia edilemez. Faiz dışı harcamalar 100.5 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Faiz hariç harcamalardaki gerçekleşme oranı başlangıç hedefiyle uyumlu olup, yüzde 24 seviyesindedir.”
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.