Türkiye’nin önde gelen marka stratejisti ve uygulayıcısı Muhterem İlgüner, dünyada 2,7 milyon şehir bulunduğunu ve bunların hepsinin birbirleriyle rekabet halinde olduklarını belirterek, "Eskinin silahıyla yeni dönemi kazanmak pek mümkün değil. Geleceği kurtarmak için şehirlerin harekete geçmesi gerekiyor" dedi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 25 Nolu Seyahat Acenteleri, Konaklama, Sanat, Eğlence, Spor İşletmeleri Meslek Komitesi Koordinasyonu tarafından, ’Turizmde Marka Destinasyon Yaratmak’ konulu toplantı düzenlendi. MTSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, Marka Strateji Uzmanı Muhterem İlgüner, katılımcılara ’Turizmde Marka Destinasyon Yaratmak’ hakkında bilgiler verdi. Toplantının açılışında konuşan MTSO 25. Meslek Komite Başkanı Mehmet Serkan İzol, "Mersin’de nasıl bir marka kent yaratılır bunun üzerinde sürekli çalışmalar yürütüyoruz" dedi.
’Markada Derinlik’ adlı kitabından sunum yapan marka stratejisti İlgüner ise dünyada şehirler arasında müthiş bir rekabet yaşandığına dikkat çekti. İlgüner, "Dünyada size nasıl bir rekabet ortamında olduğumuzu sayılarla vermek istiyorum. Dünyada 2,7 milyon şehir var. Bunlardan üç bini Türkiye, 455’i İstanbul gibi metropolitan şehirler. Bunların hepsi rekabet halinde. Bunların hepsi Mersin gibi aynı sıkıntıyı yaşıyor. ’Nasıl fark edilirim, nasıl ayırt edilirim’ düşüncesinde. Küreselleşme beraberinde bir hiper rekabet ortamı getirdi. Hiç bir şey artık eskisi gibi ilerlemiyor ve çalışmıyor. Eskinin silahıyla yeni dönemi kazanmak pek mümkün değil. Dolayısıyla dünü kurtarmak için çaba yetmiyor. Geleceği kurtarmak için şehirlerin harekete geçmesi gerekiyor. Dünya değişiyor, ciddi değişimler yaşıyor. Örneğin, ticari hayatta eski satıcı, perakendeci gibi kavramlar yerini e-ticarete devretmeye başlıyor. Hatta 2020 yılında satışların yüzde 85’inde hiç kimsenin yüzünü görmeden alışveriş yapılacağı söyleniyor. Sosyal medya, geleneksel medyayı geride bırakıyor. Hatta 2018 yılında televizyon reklamları yerini internet reklamcılığına bırakacak" diye konuştu.
Marka şehirlerin oluşturulduğu logo slogan tuzağı hakkında katılımcıları uyaran İlgüner, "Burada çok düşülen bir tuzak hakkında sizleri uyarmak istiyorum. ’Logo Slogan Tuzağı’ diyorum. Şunu bilin ki, dünyada hiç bir şehir logo slogan yaparak markalaşmamıştır veya çok özenilip reklamcılar tarafından da üretilmemiştir. Mesela ’I Love Newyork’un arkasında da bambaşka hikayeler vardır" ifadelerini kullandı.
Yapılan sunum sonunda İlgüner’e plaket ve çiçek takdim edildi.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.