Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) tarafından düzenlenen ve 2 gün süren çalıştayda, medya, kadın ve gazetecilik konuları ele alındı.
Gülnar ilçesi Yanışlı Mahallesi’nde yer alan Ulu Resort Hotel’de düzenlenen çalıştayın ilk gününde, ’Medya ve Kadın’ konulu konferans gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü gazeteci Selahaddin Akkuş’un yaptığı çalıştaya MGC Başkanı Ahmet Ünal ve yönetim kurulu üyeleri, Ulu Resort Hotel Yönetim Kurulu üyeleri Osman Ulu, İlhan Ulu, Genel Müdürü Suat Doğu ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
Mersin Üniversitesi’nden Yrd.Doç.Dr. Nurcan Gökçakan ile Mersin Kadın Gazetesi sahibi Zeliha Akkuş tarafından verilen seminerde, kadın cinayetlerinde basının kullandığı dil tartışıldı. Konuşmasında basının kadın cinayetlerine olan yaklaşımını eleştiren Zeliha Akkuş, kadına yönelik şiddetin haberleştirilme yönetimine değinerek, "Kadın cinayeti haberlerinde kullanılan dil zaman zaman doğru olamayabiliyor. Medya, kadına yönelik şiddeti bazen doğru işlemiyor. Özellikle atılan başlıklar, cinayete ilişkin verilen detaylar farklı şekilde yansıyabiliyor. Kentimizde yaşanan ve bizlerin gözyaşları içinde takip ettiği Özgecan Aslan cinayetinde verilen derin detaylar, maalesef özendirici olabiliyor. Bu tür haberlerde daha duyarlı olunması, verilecek bilgilerin süzgeçten geçirilmesi gerek. Öte yandan, Özgecan Aslan’ın öldürülme şekli maalesef daha önce de olmuştu, Özgecan’ı kaybettikten sonra da yaşandı. Örneğin, Kocaeli’de dövülerek öldürüldükten ve sonra elleri bileklerinden kesilen Nuran Dutlu’yu hangimiz hatırlıyoruz. Bizler gazeteci olarak, bu tür haberlerin tamamını takip edip yansıtmalı, her kadın cinayetinin sonrasını da mahkeme aşamasını da takip etmeliyiz. Özellikle kadınlara yönelik yapılan şiddetin haberleştirilmesi sürecinde hassas davranmalıyız" dedi.
"HER GÜN SİZE VERİLEN 86 BİN 400 SANİYEYİ VERİMLİ KULLANIN"
Çalıştayın ikinci gününde ise, ’Gazetecilik ve İletişim’ konulu konferans yer aldı. Yrd. Doç.Dr. Nurcan Gökçakan’ın verdiği konferansta, yapılan haberlerin gazetecilerin üzerinde oluşturduğu psikolojik etki konuşuldu. Özellikle ölümlü haberlerin gazeteciler üzerinde oluşturduğu etkiye değinen Gökçakan, gazetecilere bir psikolojik danışman edinmeleri ve
psikolojik açıdan ’baca temizliği’ yapmaları önerisinde bulundu. Seminerde gazetecilere mutlu olmanın yollarını da anlatan Gökçakan, yoğun stres altında çalışan basın mensuplarına şu önerilerde bulundu; "Mutluluğu yarına bırakmak, akan nehrin durmasını bekleyip karşıdan geçmeyi istemeye benzer. O nehir asla durmaz. Hangi sorunu nasıl değerlendirdiğiniz çok önemli. Nasıl ki kasamızın anahtarını kimseye vermiyorsak, sevinçlerimizin, mutluluklarımızın, heyecanlarımızın, korkularımızın anahtarını başkasına vermeyelim. Hayat içerisinde detaylara önem verin. Hayatta başarılı olmak istiyorsanız espriyi ve mizahı kullanın. Mutlu olmak istiyorsanız kendiniz ile dalga geçin. Kendinizi yıkılmaz, ulaşılmaz, üzülmez sanmayın. Espriyi kullanın. Bu sizi çok rahatlatacaktır. Her şeyi kalıba koyarsanız robot olursunuz. Her gün size verilen 86 bin 400 saniyeyi verimli
kullanın."
Çalıştayı değerlendiren MGC Başkanı Ahmet Ünal, birlik çağrısı yaparak bu tür etkinlerin sürekli hale geleceğini söyledi. Bir süre önce yaptıkları genel kurul sonrası güçlü bir yönetim oluşturduklarını ifade eden Ünal, "Hizmet dönemimiz boyunca çalıştay ve eğitim çalışmalarına önem vereceğiz. Bu anlamda, yeni hizmet binamızda gazetecilik akademisi olmak üzere bir çok konuda eğitim çalışmaları yapacağız. Birlik ve beraberlik içerisinde olmak bizi ve mesleğimizi güçlendirir. Bu anlamda, tüm çalışmalarımızda üyelerimizle birlikte hareket ederek birlik içerisinde faydalı işlere imza atacağız. Çalıştayımıza katılıp bize güç veren değerli hocalarımız ve gazeteci arkadaşlarımıza, bu etkinliği düzenlememizde katkı sunan Ulu ailesine teşekkür ederim" diye konuştu.
Kaynak: IHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.