540 METREKARE FOTOĞRAF İMHA EDİLDİ
Ünlü fotoğraf ustaları, Antalya’da beş gün boyunca söyleşi yaparken, 1240 fotoğraf Antalyalılarla buluştu.Uluslararası Basın Fotoğraf Günleri’nde fotoğrafın kalbi Antalya’da atarken, telife saygı için...
06 Nisan 2015 Pazartesi 13:08
Ünlü fotoğraf ustaları, Antalya’da beş gün boyunca söyleşi yaparken, 1240 fotoğraf Antalyalılarla buluştu.
Uluslararası Basın Fotoğraf Günleri’nde fotoğrafın kalbi Antalya’da atarken, telife saygı için sergiler için hazırlanan 540 metrekare basılı fotoğraf etkinlik sonunda imha edildi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD)’nin ortaklaşa düzenlediği Uluslararası Basın Fotoğraf Günleri sona erdi. Cam Piramit’te beş gün süren yoğun maratonda Türkiye ve Dünya’dan çektiği karelerle adını duyurmuş basın fotoğrafçıları ile fotoğraf tutkunları bir araya geldi. Toplam 60 sergide 1240 fotoğraf Antalyalılarla buluşurken, 21 söyleşi, 15 fotoğraf gösterisi, 4 usta buluşması, 20 portfolyo değerlendirmesi yapıldı. Etkinlik bittiğinde ise, telif hakları nedeniyle 540 metrekare baskısı yapılan fotoğraf imha edildi.
Cam Piramit’teki sergileri beş gün boyunca 11 binin üzerinde insan gezerken, kentin değişik noktalarındaki sergilerle bu sayı yüzbinleri buldu. Uluslararası Basın Fotoğraf Günleri’nde yapılan Coşkun Aral, Christopher Morris, Jodie Bieber, Reza’nın usta söyleşilerini bin 540 kişi izledi. Portfolyo değerlendirmelerinde 150’ye yakın öğrenci ve foto muhabiri portfolyolarını birebir ustalarla görüşerek değerlendirilmesini sağladı.
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel, fotoğrafların baskısını yapan firma ile kontrat imzaladıklarını belirterek, "Telif haklarına saygı için, basılan fotoğrafların dijitalleri ve baskıları sergi sonunda imha edildi" dedi. Etkinliklere büyük ilgi gösteren Antalyalılara ve gönüllü olarak çalışan Akdeniz Üniversitesi öğrencilerine teşekkür eden Özel, "ATSO Başkanı Davut Çetin ve ATSO yönetiminin büyük desteğiyle bu etkinliği gerçekleştirdik. Etkinliğimize bir tuğla koyan herkese teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Antalya’nın tanıtımına katkı koymak için böyle bir organizasyonu düzenlediklerini söyleyen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, "Böyle bir organizasyona ev sahipliği yaptığımız için gururluyuz. Antalya’nın önce kültür ve sanatla gelişeceğine inanan bir odayız. Dünya fotoğraf sanatının ve basın fotoğrafçılığının kalbi 5 gün boyunca Antalya’da attı. Antalya`da fotoğraf dahil tüm sanat dalları zirvede olmalıdır" diye konuştu.
Dünya ve Türkiye’den karelerle, farklı bakış açılarıyla, tanıklık edilen olayların anlatıldığı etkinlikler, usta fotoğrafçıların ağzından anlatıldı. Antalya Uluslararası Basın Fotoğrafı Günleri çerçevesinde, kenti farklı noktalarında 60 sergi izleyicisiyle buluşurken, serginin büyük bölümü Cam Piramit Sergi ve Fuaye Alanı’nda 20 fotoğraf söyleşisi, usta fotoğrafçılar hikayelerini anlattı.
İLK GÜN USTALARLA BULUŞMA
1 Nisan günü Cam Piramit’te yapılan açılışın ardından Ustalarla Buluşma etkinliğiyle Coşkun Aral ve National Geographic Foto Muhabiri Reza’nın gerçekleştirdiği söyleşi fotoğraf tutkunları tarafından ilgiyle izlendi. Uzun yıllar foto muhabiri olarak meslekte adından söz ettiren iki usta, meslek deneyimlerini ve yaşadıkları hikayeleri izleyiciyle paylaştı. Aynı gün içerisinde Fransa AFP Foto Muhabiri Bülent Kılıç, savaş ve çatışmalarda çektiği fotoğraflarıyla bir sunum gerçekleştirdi. Japon foto muhabiri Kosuke Okahara, Russian Reporter Dergisi editörü Andrei Polikanov, Geo dergisinden Ruth Eichorn, 6 Mois dergisinden Marie-Pierre Subtil tarafından portfolyo değerlendirmeleri gerçekleştirildi. Türk fotoğraf editörleriyle de bir buluşma gerçekleştiren fotoğraf tutkunları, Hürriyet Gazetesi Fotoğraf Editörü Sebati Karakurt, Sabah Gazetesi Fotoğraf Editörü Kutup Dalgakıran, Milliyet Gazetesi Fotoğraf Editörü Bünyamin Aygün ile ’Çekenler değil seçenler konuşuyor’ etkinliğinde buluştu. Gün sonunda fotoğrafçılar ve izleyiciyle tekrar bir araya gelen Coşkun Aral, meslekte yaptıklarını seyirciyle paylaştı.
ÖĞRENCİLER HOCALARIYLA BULUŞTU
Etkinliğin ikinci günü foto muhabirleri Arif Akdoğan, Kürşat Bayhan, Murat Şaka, Selçuk Şamiloğlu ve Mehmet Acar üniversitede öğrencilerle buluştu. Ercan Arslan ve Kerem Yücel’in Cam Piramit’te gerçekleştireceği fotoğraf söyleşisi ve sunumlarının ardından, Sebati Karakurt, Kutup Dalgakıran, Selahattin Sevi ve Kerem Yücel’in katıldığı Portfolyo değerlendirmeleriyle devam etti. Emin Özmen, Sebati Karakurt ve Cengiz Kahraman’ın fotoğraf söyleşisinden sonra Üniversitelerde Basın Fotoğrafçılığı Eğitimi adlı panel gerçekleştirildi. Prof.Dr. Melih Zafer Arıcan’ın moderatörlüğünde Yrd. Doç. Dr. Tolga Hepdinçler, Yrd.Doç. Dr. Gülbin Özdamar, Doç.Dr. Şebnem Soygüder ve Yrd. Doç. Dr. Beyhan Özdemir’in konuk olarak katıldığı panelde ’nasıl bir basın eğitimi’ sorularına cevap arandı. Etkinliğin ikinci günü, devlet adamlarını fotoğraflayan Christopher Morris’in ’Başkanlar hakkında’ anlattıkları, çalışma prensipleri ve neden savaş fotoğrafçılığını bıraktığı gibi hikayeleriyle son buldu.
DOLU DOLU PROGRAM
Word Press’in ödüllü fotoğrafçıları Mustafa Bozdemir, Ümit Turpçu, Emin Özmen, Bülent Kılıç’ın konuşmacı olarak katıldığı "World Press Photo Ödüllü Türk Muhabirleri Üniversitelilerle Buluşuyor" adlı panel ödüllü fotoğraf sunumları üçüncü gün izleyicisiyle buluştu. Belçikalı Foto Muhabiri Cedric Gerbehaye ve İspanyol Foto Muhabiri Sebastian Liste’nin fotoğraf söyleşisi ilgi görürken, farklı ülkelerin savaş ve kültürel fotoğrafları hakkında bilgi verildi. Etkinlik, Murad Sezer, Jodi Bieber, Abdurrahman Antakyalı, Gael Turine ve Gaia Tripoli’nin gerçekleştireceği portfolyo değerlendirmelerinin ardından Pelin Tatli’nin moderatörlüğünü üstlendiği Andrei Polikanov, Ruth Eichhorn, Gaia Tripoli ve Marie-Pierre Subtil konuşmacı olarak katıldığı Kağıttan Sonra adlı panel ile devam etti. Jodi Bieber’ın söyleşisiyle son bulan gün içi etkinlikleri akşam Rixos Down Town Antalya otelinde, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın gerçekleştirdiği 113. Yıl Gala Gecesi ile son buldu. Gecede PhotoAntalya ödülleri de sahiplerine verildi.
FOTOĞRAF TELİFİ TARTIŞILDI
Festivalin dördüncü günü Andrei Polikanov, Bünyamin Aygün, Mehmet Demirci söyleşi ve fotoğraf sunumu yaptı. Fotoğraf Telifi ve Gazetecinin Yasal Hakları isimli panele Avukat Umut Kurman ve Avukat Özlem Bora konuşmacı olarak katıldı.
İnstagram fenomeni Mustafa Seven’in sunumu ilgi görürken, "Fotoğraf Ajansları Nereye Gidiyor?" panelinde arşiv fotoğrafçılığının önemine değinildi. Ustalarla buluşmanın konuğu Reza, davetlilerden ilgi gördü.
SERGİLENEN FOTOĞRAFLAR İMHA EDİLDİ
Festivalin son günü Sedat Suna’nın fotoğraf sunumu ve söyleşisi, 6 Mois dergisi editörü Marie-Pierre Subtil ve Geo dergisinden Ruth Eichhorn söyleşi yaptı. İtalya’dan Massimo Berruti ile Ümit Bektaş söyleşi ve fotoğraf sunumu gerçekleştirdi. Festivalin son etkinliğinde Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel’in moderatörlüğünde, Foto Muhabirleri Mesleklerini Tartışıyor forumu yapıldı.
Forumun ardından telif hakları nedeniyle sergilenen fotoğraflar imha edildi.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.