ADANA GEÇLİK MERKEZİ TARAFINDAN AĞAÇ DİKME ETKİNLİĞİ
Adana Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Adana Gençlik Merkezi tarafından düzenlenen “Çevre Bilinci” etkinlikleri kapsamında, "Erozyon ve Çevre Bilinci" konulu eğit...
14 Nisan 2015 Salı 08:13
Adana Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Adana Gençlik Merkezi tarafından düzenlenen “Çevre Bilinci” etkinlikleri kapsamında, "Erozyon ve Çevre Bilinci" konulu eğitim semineri verildi.
Çukurova Elektrik Personeli (ÇEP) Mesleki ve Anadolu Lisesi öğrencilerinin katılımıyla Okul Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen semineri, Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Adana İl Temsilcisi Halil Akyürek verdi.
Akyürek , insanlar için hayvansal ve bitkisel gıdaların kaynağı olarak en önemli varlıklardan birinin toprak olduğunu, toprağın erozyona karşı korunması bilincinin toplumumuzda yeterli düzeyde oluşmadığını söyledi.
Bir tutam toprakta altı yüz bini aşkın mikroorganizmanın bulunduğunu belirten Akyürek, “Hayat topraktadır. Biz en verimli toprakların üzerini hiçbir canlıyı doyurmayan beton yığınlarıyla doldurduk. Aynı şekilde ormanlarımızı da yok ediyoruz. Aslında hayatı yok ediyoruz. Toprağı tutan ağaçtır. Ağaçlar iklimi düzenler, yağışı mümkün kılar, karbondioksitin emilmesini sağlar. Ormanlar oksijen kaynağıdır. Ankara’daki bir bardak su Toroslardaki bir meşe ağacının sonucudur. Ne yazık ki doğaya hiçbir canlı, insanlar kadar zarar vermiyor’’ dedi.
1 santim kalınlığında toprak tabakasının meydana gelmesinin 200 ila 1000 yıl arası bir zaman aldığının altını çizen Akyürek, Anadolu’nun zengin bitki çeşitliliğine sahip başlı başına bir gen kaynağı olduğunu ve vatanı korumanın önemli yollarından birinin de rüzgar ve su erozyonuna karşı toprağı korumak olduğunu kaydetti.
Erozyonun nedenlerine de değinen, Akyürek, arazi yapısı, toprak ve iklim özellikleri, bitki örtüsünün durumu gibi doğal nedenlerin yanında, hatalı tarım teknikleri, amaç dışı arazi kullanımı, doğal bitki örtüsünün yok edilmesi, eğitim eksikliği, ormanların yok edilmesi, aşırı ve düzensiz otlatma, hızlı nüfus artışı gibi insan etkili nedenlerin bulunduğunu ifade etti.
Seminer sonunda öğrencilerle beraber Çukurova Bölgesi Çatalan Barajı civarında fidan dikimine ÇEP Okul Müdür Yardımcısı Nuri Genç, Adana Gençlik Merkezi Liderleri ve gönüllü gençler katıldı.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.