ADİLCEVAZ’DA TARIM VE HAYVANCILIK KURSU

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İş-Kur İl Müdürlüğü ve Adilcevaz Ziraat Odası Başkanlığı işbirliğinde “Sürü Yönetimi Eğitimi ve Meyve Ağaçlarında Budama Eğitimi”...

Adilcevaz’da Tarım Ve Hayvancılık Kursu

10 Nisan 2015 Cuma 07:43

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İş-Kur İl Müdürlüğü ve Adilcevaz Ziraat Odası Başkanlığı işbirliğinde “Sürü Yönetimi Eğitimi ve Meyve Ağaçlarında Budama Eğitimi” kursları açıldı.

Yapılan işbirliği çerçevesinde Adilcevaz Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü binasında ‘Sürü Yönetimi Elemanı Benim’ projesi kapsamında 20 kursiyerin katıldığı ‘Sürü Yönetimi Eğitimi’ kursunun yanı sıra uygulama bahçesinde ise 25 kursiyerin katıldığı ‘Meyve Ağaçlarında Budama’ kursu eğitimleri başladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Veteriner Hekimi Feyyaz Beşkardeş tarafından kursiyerlere ‘Sürü Yönetimi Eğitimi’ verilirken, Ziraat Mühendisi Ebrar Tunalı tarafından ise kursiyerlere ‘Meyve Ağaçlarında Budama’ eğitimi verildi.

Adilcevaz Kaymakamı Özer Özbek, Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz, Bitlis İş-Kur İl Müdürü Alaattin Aslan, Adilcevaz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Selami Savaş ve il genel meclisi üyesi Halil Sergici, kursların açılışını yaparak çalışmaları yerinde incelediler.

Yapılan çalışmalar ile ilgili olarak açıklama yapan Adilcevaz Kaymakamı Özer Özbek, bu tür kursların ilçenin tarım ve hayvancılığına katkı sağladığına değinerek, “Kaymakamlık olarak ilçemizde tarım ve hayvancılık üzerine başlatılan bu çalışmaları olumlu buluyoruz. İlçemizin en önemli geçim kaynağı olan Adilcevaz cevizi için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile işbirliği yaparak cevizin niteliği ile ilgili projelerimiz olacak. Yıllardır Adilcevaz’ın cevizi meşhurdur fakat herhangi bir profesyonel üretim yok, hiçbir resmiyeti yok ve hiçbir yerde adı yok. İnşallah bu projemizi yakın bir zaman içerisinde hayata geçirmeye çalışacağız. Ben bazen ümidimi kaybediyorum, acaba buralarda hiç tarım, hayvancılık ve üretim olmayacak mı diye. Fakat ilçemizde başlatılan bu tür çalışmaları görünce kaymakamlık olarak biraz daha umudumuz artıyor. İl müdürlerimize ilçemizde uyguladıkları bu çalışmalardan dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.

Bitlis İş-Kur İl Müdürü Alaattin Aslan ise, Adilcevaz’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’yle işbirliği kapsamında ‘Sürü Yönetimi Eğitimi’ ve ‘Meyve Ağaçlarında Budama’ eğitimlerine katıldıklarını belirterek, “İlçemizde başlattığımız çalışmalar kapsamında 20 kursiyerimiz sürü yönetimi eğitimine başladılar ve bunun akabinde bu arkadaşlarımıza sertifikalarını verdikten sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzden mevzuatlar çerçevesinde gereken desteği alacaklardır. Sürü yönetimi eğitimine katılan kursiyerlerimize ayrıca her geldikleri gün 20 TL ücret ödüyoruz. Kursumuz yaklaşık 15 gün sürecek. Öte yandan meyve ağaçlarını budama kursunda ise 25 kursiyerimiz var. Yine İş-Kur destekli ve 20 TL günlük ücret ödüyoruz. Bu kursumuzda yaklaşık 25 gün sürecek. Mühendislerimiz ve hocalarımızla birlikte kursiyerlerimiz ağaç budama eğitimi almaya başladılar. İnşallah yine bu kursumuz bittiğinde kursiyerlerimize sertifikalarını verdikten sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzden ilgili desteği alacaklardır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün ilimizin istihdamına yönelik tarımla ilgili çok büyük katkıları var. Ben buradan il müdürlüğümüze İş-Kur’a verdikleri desteklerden dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.

Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz da, Adilcevaz’da çok önemli bir meyvecilik potansiyeli olduğuna değinerek, “Adilcevaz ilçemizde hem sürü yönetimi eğitimi üzerine hem de meyve ağaçları budama kursu ile birlikte meyvecilik üretim teknikleri, hastalıklarla mücadele ve bakım gibi meyvecilikte dikimden hasada kadar her aşamada bilinçli ve sağlıklı bir meyvecilik nasıl yapılır. Bunlarla ilgili olarak İş-Kur İl Müdürlüğümüzle yaptığımız işbirliği içerisinde bu kurslarımızı açtık. Bu kurslarda deneyimli mühendislerimiz çiftçilerimize hem teorik hem de pratik bilgilerin yanı sıra uygulama bahçesinde kursiyerlerimize eğitimler vermektedir. Adilcevaz ilçemizde çok önemli bir meyvecilik potansiyeli var. Adilcevaz cevizinin ünü tüm dünyaya yayılmış ve son iki yıllık süre içerisinde Adilcevaz cevizinin tescillenmesi ve sertifikalandırılması üzerine çok önemli çalışmalar var. Geçen sene Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Bitlis Valiliği, Bitlis Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve ilgili paydaş kurumlarla işbirliği içerisinde bir sera kuruldu ve şu anda bu projemiz devam ediyor. Aynı zamanda bakanlığımızdan bir heyette geldi yerinde incelemeler yaptı. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’ndan yine sertifikalı ceviz üretimi üzerine bir proje daha geçti ve bununla birlikte bir sera daha kuruldu. Şu an yine üniversitemiz ile işbirliği içerisinde üçüncü bir sera projesi daha sunuldu. Sayın Kaymakamımızın destekleri ve teşviklerinin yanı sıra bakanlığımızın destekleriyle cevizle ilgili çok önemli projeler yürütülüyor. Biz burada genel olarak meyvecilik ve ağırlıklı olarak budama eğitimi veriyoruz. Burada her bir kursiyerimiz eğitimini aldıktan sonra kendi köyünde, kendi bölgesinde diğer çiftçilere bunu anlatacak. İnşallah önümüzdeki süreçte bu tür kursların daha da arttırılarak ilimizde tarım ve hayvancılık sektörünün daha modern şartlarda, daha bilinçli, verimli ve kaliteli yapılması yönünde çalışmalarımız devam edecektir” dedi.

Kaynak: IHA

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.