AEAH İNFERTİLİTE MERKEZİ, HASTALARA UMUT OLDU
Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Doç. Dr. Aysel Uysal Derbent başkanlığında oluşturulan İnfertilite (Kısırlık) Tedavi Merkezi, bebek sahibi ol...
08 Nisan 2015 Çarşamba 08:13
Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Doç. Dr. Aysel Uysal Derbent başkanlığında oluşturulan İnfertilite (Kısırlık) Tedavi Merkezi, bebek sahibi olamayan ailelerin umut kapısı oldu. İki ay önce hizmete giren merkezde 19 hastaya aşılama yapılırken, 5 hastanın gebelik aşamasına yaklaştığı, 1 hastanın gebe kaldığı ve 11 hastanın ise takip edildiği bildirildi. Ünitenin ilk hastası ise Antalya Devlet Opera ve Bale sanatçısı Ela Kalkan oldu.
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfertilite Merkez Sorumlusu Doç. Dr. Aysel Uysal Derbent, infertilitenin gebe kalamama problemi olduğunu aktardı. Evli bir çiftin korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edilememesinin infertilite olarak adlandırıldığını kaydeden Doç. Dr. Derbent, evli çiftlerin yüzde 15’inin bu problemle karşılaştıklarının altını çizdi. Bu sorunla karşılaşan kadınların infertilite merkezlerine başvurduğunu ifade eden Doç. Dr. Derbent, "Antalya’da üniversite hastanesinden sonra, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde infetilite ve androloji laboratuvarı hizmet vermeye başladı. Merkezimize gelen çiftlerde öncelikle infertilitenin nedenini araştırıyoruz. Kadına ve erkeğe ait sebepleri inceliyoruz. Ardından yumurtlama tedavisi veya yardımcı gebelik yöntemleri denilen aşılama ve tüp bebek tedavileri uygulanıyor. Biz kliniğimizde yardımlı gebelik yöntemlerinden aşılamayı uyguluyoruz" dedi.
İKİ BUÇUK AYDA 300 HASTA BAŞVURDU
Merkezin yaklaşık 2.5 ay önce açıldığını hatırlatan Doç. Dr. Derbent, "Bize başvuru yapan 300 hastadan 19 hastaya aşılama işlemi yapıldı. 3 gebelik elde ettik. 5 hastamız gebelik testi aşamasına daha gelmedi. 11 hastamızı da takip ediyoruz. Bu işlemi döl yolları açık olan hastalara, hafif erkek infertilitesi olanlara ve açıklamayan infertilitesi olan hastalara uyguluyoruz" diye konuştu.
MERKEZİN İLK HASTASI BİR SANATÇI
Merkezin ilk hastası Ela Kalkan’ın sekonder infertilite (ilk bebeğe normal yolla sahip olunması ve ikinci bebeğin olmaması sorunu) olduğunu aktaran Doç.Dr. Derbent, şunları söyledi:
"Ela’ya aşılama ve sperm yıkama işlemi Ela’da uygulandı. Normalde başarı şansı yüzde 15’lerde olan bu işlemde ilk hastamızda gebelik elde ettik. Şu an bu gebelik 10 haftaya ulaştı. Bu gebelik kliniğimizle yaşıt. Ultrosonografi ile bebeği görüntüledik. El baş ve gövdeyi görüyoruz. Kalp atışını izleyebiliyoruz. İlk hastada başarı yakalanması diğer hastalara da umut oldu. Üniteye günde 20 kişinin başvurarak bilgi alıyor. Yeni yapılan hastane içinde de tüp bebek çalışmalarına gerekli izin alındı."
"İLK GELDİĞİMDE UMUTSUZLUĞA KAPILMIŞTIM"
Antalya’da yaşayan Antalya Devlet Opera ve Bale sanatçısı Ela Kalkan ilk bebeğini normal yolla 5 yıl önce kucağına aldığını belirterek, ikinci bir bebek için yapılan kontrollerde sekonder infertilite sorunu belirlendiğini söyledi. Kalkan, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi doktoru babası Erkan Kalkan’ın tavsiyesi ile aynı hastanenin infertilite merkezine başvurduğunu ve merkezin ilk hastası olduğunu belirterek, yapılan ilk aşılamada gebe kaldığını ve şu an 2.5 aylık hamile olduğunu söyledi.
36 yaşındaki Ela Kalkan, i"İlk çocuğum 5 yaşında. Bir kardeş olsun istedik. 1.5 sene uğraştık olmadı. Aşılandım. Şu an 2.5 aylık hamileyim. Ama ilk geldiğim zaman umutsuzluğa kapılmıştım. Yaşımda ilerlemişti. İlk seferde hamile kaldığım için çok mutlu oldum. Her hastaya da umutsuzluğa kapılmamalarını söylüyorum. Benden daha genç hastalar başvuruyor" dedi.
Ultrasonda bebeğinin görüntüleri karşısında çok mutlu olduğunu söyleyen Kalkan, doğumun ardından mesleğine döneceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: IHA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Haberdarım
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.